Binnenkort

Opera Trionfo speelt Owen Wingrave

Opera Trionfo presenteert vanaf 9 januari de eerste scenische uitvoering van Owen Wingrave in Nederland. Met de productie van de voorlaatste opera van Benjamin Britten viert het gezelschap de honderdste geboortedag van de Engelse componist. Ed Spanjaard dirigeert, Floris Visser ensceneert.

Britten schreef Owen Wingrave in 1970, in opdracht van de BBC. Het libretto werd geschreven door Myfanwy Piper, die ook de libretti van Death in Venice en The Turn of the Screw schreef.

Piper baseerde zijn tekst op een spookverhaal van Henry James. De hoofdpersoon in de opera, Owen Wingrave, is een eenling die tegenover zijn familie komt te staan – een motief dat in veel van Brittens opera’s terugkomt.

De eer van de eerste scenische uitvoering in Nederland geeft Opera Trionfo aan regisseur Floris Visser, die in november een succesvolle Carmen ensceneerde op de TU Delft. Visser vormt een team met dirigent Ed Spanjaard, die regelmatig te gast is bij Trionfo. Hij leidt het Nieuw Ensemble en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor.

De titelrol in de opera wordt vertolkt door Karel Ludvik. Miss Wingrave is een partij voor Francis van Broekhuizen en Spencer Coyle wordt neergezet door Vitali Rozynko. Andere rollen zijn er voor Mark Omvlee, Bauwien van der Meer, Alexandra Schoeny, Anna Traub en Bernard Loonen.

Owen Wingrave beleeft op 9 januari een try-out in Kampen en gaat op 11 januari in première in de Stadsschouwburg in Haarlem. Daarna zijn er tot en met 20 maart nog acht voorstellingen.

Zie voor meer informatie de website van Opera Trionfo.

Vorig artikel

Opera in de media: week 2

Volgend artikel

Dwalen in de ruimtetijd van Wilson/Glass

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.