BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 2

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 2 (5 – 11 januari 2013) onder meer aandacht voor Siegfried van de Nationale Reisopera op tv en Eva-Maria Westbroek in het Concertgebouw.

Scène uit Siegfried (foto: Marco Borggreve).

Siegfried op BravaNL
Het derde deel van Wagners Ring-cyclus, Siegfried, eindigde hoog in de toptienlijstjes van 2011 op Place de l’Opera. Bij lezers en redactie haalde de uitvoering door de Nationale Reisopera de eerste of tweede plaats in het overzicht van 2011. Van alle delen zijn video-opnamen in HD gemaakt en er is sinds kort ook een fotoboek met beelden van alle producties.

BravaNL zendt Siegfried nu uit, met op het podium Mati Turi als Siegfried, Adrian Thompson als Mime en verder onder andere Harry Peeters, Nicholas Folwell, Mika Kares en Machteld Baumans. In de bak zat het Orkest van het Oosten, geleid door Ed Spanjaard. Regie en decor waren van Antony McDonald.
BravaNL: zaterdag 5 januari om 19.45 u.

Salome met Edo de Waart
De ZaterdagMatinee zit nog in de vakantieprogrammering en dat betekent voor Radio 4 dat er duiken in het archief worden gemaakt. In het tweede deel van de uitzending van zaterdag 5 januari is een uitvoering van de opera Salome van Richard Strauss te beluisteren door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart. Deze versie werd opgenomen op 10 november 2011 in het Concertgebouw, met als solisten onder andere tenor Roman Sadnik als Herodes, mezzosopraan Susan Maclean als Herodias, sopraan Susan Bullock als Salome en bariton Michael Volle als Jochanaan.
Radio 4: zaterdag 5 januari om 13.00 u.

Christina Landshamer (foto: Marco Borggreve).

Amsterdamse Zauberflöte
Net voor de jaarwisseling viel het doek voor de succesvolle serie voorstellingen van Die Zauberflöte bij De Nederlandse Opera. Een laatste kans om er iets van mee te maken biedt Opera Live, het Radio 4-programma op de zaterdagavond, dat de voorlaatste uitvoering van Mozarts opera op 27 december opnam in Het Muziektheater. Het ‘Singspiel in zwei Akten’ werd gespeeld door het Nederlands Kamerorkest en gezongen door het Koor van De Nederlandse Opera, onder leiding van Marc Albrecht. In de hoofdrollen onder andere Brindley Sherratt (Sarastro), Maximilian Schmitt (Tamino), Maarten Koningsberger (Spreker), Iride Martinez (Koningin van de Nacht), Christina Landshamer (Pamina) en Thomas Oliemans (Papageno).
Radio 4: zaterdag 5 januari om 19.00 u.

Les Troyens in New York
Na het Royal Opera House in Londen, afgelopen zomer, zette ook de Metropolitan Opera in New York de ‘grand opéra’ Les Troyens van Berlioz op het programma. Zoals vaker is de matinee van zaterdagmiddag in New York te zien in de bioscopen die ‘Live in HD’ uitbrengen en te horen op de BBC-radio, evenals op WDR3-radio. In de hoofdrollen hoort u onder andere Deborah Voigt, Susan Graham, Bryan Hymel en Dwayne Croft. Voor het orkest staat Fabio Luisi.
BBC Radio 3: zaterdag 5 januari om 18.00 u.

Renée Fleming (foto: Andrew Eccles).

Traviata met Fleming
BravaNL brengt de 200-jarige Verdi met een uitvoering van La traviata met grote namen in het Royal Opera House in Londen. Renée Fleming en Joseph Calleja zingen de hoofdrollen in deze door Richard Eyre in de jaren ’90 ontwikkelde regie. Thomas Hampson ontving veel waardering voor zijn bijdrage in de rol van Germont. Antonio Pappano dirigeerde het Royal Opera Chorus en het orkest van het Royal Opera House.
BravaNL: zondag 6 januari om 20.30 u.

Eva-Maria in Amsterdam
Het Concertgebouw viert in 2013 zijn 125-jarig bestaan en dat feestjaar wordt geopend met een concert door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder dirigent Mark Wigglesworth. Als solisten zijn sopraan Eva-Maria Westbroek en pianist Ronald Brautigam uitgenodigd. Westbroek, die weinig in Nederland te horen is, zal stukken van Wagner en Verdi zingen.
Radio 4: dinsdag 8 januari om 20.00 u.

Verdi bij de BBC
Ook bij de BBC is het, na uitgebreide herhalingen van de Ring van het Royal Opera House rond de kerst, nu weer tijd voor Verdi. Radio 3 zal dit jaar alle Verdi-opera’s uitzenden, en opent met zeker niet de slechtst denkbare uitvoering van Simon Boccanegra: La Scala in Milaan had in 2010 niet alleen Daniel Barenboim voor het orkest maar ook Plácido Domingo in de titelrol. Andere solisten waren onder andere Anja Harteros en Fabio Sartori.
BBC Radio 3: donderdag 10 januari om 19.30 u.

René Pape (foto: Mathias Bothor).

Rheingold in de Scala
Ongeveer in dezelfde periode werd in de Scala van Milaan ook een Rheingold uitgevoerd. Het eerste deel van de Ring-cyclus van Wagner werd ook gedirigeerd door Daniel Barenboim en had René Pape (Wotan), Jan Buchwald (Donner) en Stephan Rügamer (Loge) in de hoofdrollen. De regie was van Guy Cassiers.
BravaNL: vrijdag 11 januari om 17.00 u.

Weektip

Een halfuurtje rondleiding achter de schermen van het operahuis, dat is in veel theaters wel mogelijk. Maar een hele dag meekijken wat er backstage gebeurt bij het Royal Opera House in Londen, die unieke kans geeft het Britse operahuis samen met dagblad The Guardian. De uitzending via internet van een dag Covent Garden begint om 11.30 uur en duurt tien uur. In die tijd kunt u kijken naar onder meer de repetities van Kasper Holten voor zijn eerste ROH-productie, Jevgeni Onjegin.

Later zijn indrukken te zien van La donna del Lago, dat binnenkort in het theater te zien zal zijn, en van The Minotaur van Birtwistle. Er is een masterclass door Antonio Pappano en aan het eind van de dag is er een eerder opgenomen blik achter de schermen bij de derde akte van Die Walküre. Alles wat er komt kijken bij een live-uitvoering is met 21 camera’s vastgelegd, waaronder de voorbereiding van Bryn Terfel op zijn opkomst.
De website van the Guardian: maandag 7 januari om 11.30 u.

Vorig artikel

Westbroek opent jubileum Concertgebouw

Volgend artikel

Opera Trionfo speelt Owen Wingrave

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

5Reacties

 1. onno
  5 januari 2013 at 11:18

  Het concert op 8 januari in het Concertgebouw is ook via livestream te volgen.

 2. kersten
  7 januari 2013 at 22:44

  (Moet het even kwijt) DANK voor weektip! Walküre: FASCINATING!

 3. Freek van der Heide
  9 januari 2013 at 14:44

  “Ook bij de BBC is het, na uitgebreide herhalingen van de Ring van het Royal Opera House rond de kerst, nu weer tijd voor Verdi.”

  Begrijp ik goed dat de Ring van het ROH op de tv of op de radio is geweest tijdens de feestdagen? Dat heb ik niet langs zien komen in de overzichten van die weken. Heb ik iets gemist?

 4. Francois
  10 januari 2013 at 11:09

  Rond de kerst zond de BBC de opnamen van de radio-uitzendingen van de Ring door de Royal Opera in herhaling uit. Omdat die uitzendingen al eerder aan bod kwamen in het weekoverzicht haalden ze het kerst-overzicht niet.

 5. Freek van der Heide
  12 januari 2013 at 14:47

  Dank, Francois, voor je antwoord.