Home » Achtergrond, Binnenkort, Featured

Gesprekken met Joseph Calleja

10 januari 2013 Geen reacties

Op 31 januari staat hij in het Concertgebouw: Joseph Calleja. Eind 2004 was hij voor het laatst in Amsterdam te horen en sindsdien is er veel veranderd. De Maltees is uitgegroeid tot één van de grootste tenoren van nu. Als opmaat van zijn optreden hieronder een selectie gesprekken met de operaster.

Joseph Calleja (foto: Simon Fowler / Decca).

Helemaal aan het begin van zijn carrière was Calleja al in Nederland te horen. In november 1997 zong hij Leicester in Maria Stuarda bij de Nationale Reisopera. Later, in november 2004, zong hij de hertog in Rigoletto bij De Nederlandse Opera.

Op 31 januari is hij terug in het land. Nu als grote ster die de Grote Zaal van het Concertgebouw met een soloprogramma zal vullen. Hij zingt aria’s van Ponchielli, Bizet, Puccini, Verdi en Massenet, begeleid door het Orquesta Sinfónica de Navarra onder Frederic Chaslin.

Calleja heeft het dus ver geschopt, in die vijftien jaar carrière. Zijn stem wordt vergeleken met die van de meest legendarische tenoren en alle grote operahuizen en concertzalen willen hem op het toneel hebben.

Het label Decca nam Calleja eind vorig jaar mee naar een plaatsje in Engeland, waar het allemaal voor hem begon.

Rond het uitkomen van zijn album Tenor Arias in 2004 sprak Decca eveneens met Calleja over de oorsprong van zijn liefde voor zang en de eerste jaren van zijn carrière.

Na Tenor Arias oogstte Calleja vele successen meer bij Decca, met The Golden Voice (2005), The Maltese Tenor (2011) en Be my love. A tribute to Mario Lanza (2012). Dat laatste album is de basis van zijn concert in Amsterdam op 31 januari.

Vast gevoed door dat groeiende succes en de daarmee gepaard gaande beroemdheid heeft Calleja enkele videoblogs geplaatst, waarin hij vragen van fans beantwoordt. Hieronder twee voorbeelden.

Nog meer over zijn liefde voor zang, maar ook veel over zingen zelf vertelde Calleja tegenover het programma KlickKlack van het Duitse BR Klassik. Een interview met veel fragmenten zang.

Calleja benut zijn faam inmiddels om opera aan de man te brengen bij het grote publiek. Hieronder vertelt hij in een interview met BBC Radio waarom hij dat zo belangrijk vindt.

Ter afsluiting en met het oog op zijn concert in Amsterdam een clip waarin Calleja vertelt over zijn favoriete scène uit The Great Caruso, een film waarin zijn idool Mario Lanza de hoofdrol speelde.

Calleja toert tot begin februari door Europa met zijn programma ‘Be my love’, een eerbetoon aan Mario Lanza. Hij doet steden aan als Londen, Pamplona, Parijs en Wenen voordat hij op 31 januari neerstrijkt in Amsterdam.

Er zijn nog kaarten te krijgen voor het concert op 31 januari. Boek ze op de website van het Concertgebouw.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.