BinnenkortBuitenland

Bioscopen zenden live Maria Stuarda uit

Bioscopen in de hele wereld, waaronder ook in Nederland, zenden zaterdag 19 januari live een productie van Maria Stuarda van de Metropolitan Opera uit. De opera van Donizetti wordt geregisseerd door David McVicar. Joyce DiDonato zingt de titelrol.

Joyce DiDonato in de titelrol van Maria Stuarda (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

David McVicar regisseerde vorig seizoen al Donizetti’s Anna Bolena bij de Metropolitan Opera. Zijn enscenering van Maria Stuarda ging rond de jaarwisseling in première. De productie werd enthousiast ontvangen. ‘As right as can be’, schreef WQXR. De New York Times sprak van een ‘musically splendid and intensely dramatic performance’.

De titelrol in de opera wordt vertolkt door de alom geprezen mezzosopraan Joyce DiDonato. Haar rivale, koningin Elisabetta, wordt gezongen door de Zuid-Afrikaanse sopraan Elza van den Heever, die met deze productie haar debuut bij de Metropolitan Opera maakt.

Tenor Matthew Polenzani zingt de edelman Leicester, die tussen beide dames in belandt, en Matthew Rose vertolkt Talbot. Joshua Hopkins is tot slot Elisabetta’s adviseur Cecil. Op de bok staat de eminente maestro Maurizio Benini, die al vele belcanto-opera’s bij de Met heeft gedirigeerd.

In het kader van de populaire Live in HD-serie wordt Maria Stuarda zaterdag in bioscopen in meer dan vijftig landen uitgezonden. In Nederland zenden onder meer diverse vestigingen van Pathé, CineMec in Ede en Foroxity Limburg de opera uit. Sopraan Deborah Voigt presenteert de uitzending.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een fragment uit de voorstelling:

Vorig artikel

Classified: nieuw succes Frommermann

Volgend artikel

Christiane Karg debuteert in Kleine Zaal

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. .erda
  20 januari 2013 at 00:25

  Ben net een uurtje terug thuis van de live in HD uit de Met. Dit was mijn eerste Stuarda, dus vergelijken kan ik niet, maar ik had het gevoel, toen ik de zaal uitliep, iets wonderbaarlijkst te hebben beleefd. Als er perfectie bestaat op deze wereld, dan kwam deze productie, zangers en orkest daar heel dicht bij denk ik. Met een extra vermelding voor mevr. Di Donato! wat een presence, wat een stem! Een onvergetelijke ervaring. Speel nu met de gedachte naar de “encore” te gaan op 28/1.

 2. joseph
  20 januari 2013 at 11:26

  Wel, na het zien van deze Maria Stuarde ben ik het volkomen eens met Erda, schitterende opera, het beste wat ik ooit heb gezien denk ik.
  Di Donato droeg heel het stuk op haar schouders, zonder afbraak te doen aan de rest. Maar wat zij hier presteerde was top. Indrukwekkend, melodieus zoals alle Donizetti-opera’s, met een koor dat eveneens weet wat acteren is. Terzijde: Opera in de cinema heeft zo zijn voordelen, door de talrijke close ups kan de kijker nog meer meeleven met de personages, zoals bvb de woede en doodsangst op het gezicht van Di Donato. Onvergetelijk.