Home » Binnenkort

Opera in de media: week 4

18 januari 2013 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 (19 – 25 januari 2013) onder meer aandacht voor drie zangers die binnenkort Amsterdam aandoen: Christoph Prégardien, Joseph Calleja en Matthew Rose.

Meylemans aan het woord
Dirigent Ivan Meylemans, volgens de redactie van NTR Podium ‘sterdirigent in wording’ was eerder trombonist in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar schakelde om naar het directievak. De laatste maanden toerde hij met de productie van Manon door Opera Zuid door het land. Hij komt uitgebreid aan het woord in de zaterdagaflevering van Podium, gepresenteerd door Mark Brouwers.
Radio 4: zaterdag 19 januari om 18.00 u.

Scène uit Maria Stuarda (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Queen in Manhattan
De trilogie van de koninginnen van Donizetti, met de opera Anna Bolena als eerste en Robert Devereux als derde, is nu halverwege met Maria Stuarda. De New Yorkse Metropolitan Opera heeft David McVicar uitgenodigd die drie werken te ensceneren. In de aangesloten bioscopen en op de radio wordt de uitvoering op zaterdagmiddag in New York rechtstreeks uitgezonden.

De rivales Maria en Elisabetta worden gezongen door Joyce DiDonato en Elza van den Heever. Verder in de cast Maria Zifchak, Matthew Polenzani en Matthew Rose. Die laatste is over enige weken te horen in het Amsterdamse Concertgebouw in een concertante Die Frau ohne Schatten naast Anne Schwanewilms. Maurizio Benini is de dirigent.
Radio 4: zaterdag 19 januari om 19.00 u.

Opera in trio
In een week waarin het Oprah-aanbod aanzienlijk groter is dan het opera-aanbod in de media, vermelden we zelfs al de uitvoering van opera-aria’s voor pianotrio door het Osiris Trio. Het drietal speelt die, naast muziek van Beethoven en Mendelssohn, tijdens het Zondagochtendconcert in het Concertgebouw.
Radio 4: zondag 20 januari om 11.00 u.

José van Dam.

Don José in de Munt
Met de opera Don Quichotte van Massenet nam José van Dam in 2010 afscheid van de Munt in Brussel. In een door Laurent Pelly geregisseerde enscenering zongen naast Van Dam in de titelrol solisten als Werner Van Mechelen (Sancho Panza) en Silvia Tro Santafé (La belle Dulcinée). Marc Minkowski dirigeerde het symfonieorkest en het koor van de Munt.
Canvas: zondag 20 januari om 12.00 u.

Christoph als Tito
Lezers van Place de l’Opera kunnen met korting naar de Winterreise die Christoph Prégardien binnenkort in Amsterdam maakt. Voor diezelfde Prégardien in een operarol moet u de cultuurzender Mezzo inschakelen op woensdag. Hij zingt dan de rol van Tito in La Clemenza di Tito van Mozart. Het regieduo Ursel et Karl-Ernst Herrmann maakte een productie in het Palais Garnier in Parijs.

In de andere rollen ziet u Susan Graham (Sesto), Hannah Esther Minutillo (Annio), Catherine Naglestad (Vitellia), Ekaterina Siurina (Servilia) en Roland Bracht (Publio). Sylvain Cambreling staat voor het koor en orkest van Opéra National de Paris.
Mezzo: woensdag 23 januari om 17.00 u.

Joseph Calleja (foto: Simon Fowler).

Calleja in Hoffmann
Niet alleen Matthew Rose en Christoph Prégardien doen binnenkort ons land aan, ook Joseph Calleja is voor het eerst sinds lang weer eens hier te horen. Op tv is hij al eerder aan het werk te zien, in de 2009-versie van Les Contes d’Hoffmann van Offenbach. Het orkest van de Metropolitan Opera onder leiding van James Levine en Bartlett Sher als regisseur legden de basis voor zangers als Calleja, Anna Netrebko, Kathleen Kim en Ekaterina Gubanova. En niet te vergeten zangeres Kate Lindsey, die onlangs grote indruk maakte in La Clemenza di Tito in de Met.
Mezzo: vrijdag 25 januari om 17.00 u.

Otello in Barcelona
De regie was van Willy Decker, op het podium stonden zangers als José Cura, Krassimira Stoyanova en Vittorio Grigolo en het orkest werd geleid door Antoni Ros-Marbà. Op de achtergrond deed zelfs William Shakespeare mee, als de schrijver van het originele toneelstuk waarop de opera gebaseerd is. In het Gran Teatre del Licieu in Barcelona werd Verdi’s werk enige jaren geleden opgevoerd en die opname kunt u vanavond zien.
Mezzo: vrijdag 25 januari om 20.30 u.

Weektip

Joyce DiDonato (foto: Marty Umans).

Masterclass Yankeediva
Zangeres Joyce DiDonato hoeft vanuit haar huidige werklocatie, de Metropolitan Opera, niet ver te lopen voor de plaats waar ze komende vrijdag een masterclass geeft. De Juilliard School, een prestigieuze muziekopleiding in New York, zit ook in het Lincoln Center, tussen Broadway en Amsterdam Avenue. Daar heeft men de oud-leerling uitgenodigd voor een sessie met zangstudenten. In haar oude school zal de Yankeediva aan het werk gaan met studenten, begeleid door één van de 253(!) Steinways die Juilliard bezit.

Ze zegde vorig jaar een aantal optredens in Nederland af, maar zal op 4 februari haar programma Drama Queens in Brussel brengen. De masterclass is via een stream te volgen en zal vermoedelijk later beschikbaar komen op het YouTube-kanaal van Juilliard.
Website Juilliard: vrijdag 25 januari om 22.00 u. (NL-tijd)

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.