Home » Achtergrond

YouTube-portret: Desirée Rancatore

18 januari 2013 Geen reacties

Ze is nog maar 35 jaar, maar heeft nagenoeg alle grote operahuizen in Europa al van binnen gezien. Sopraan Desirée Rancatore heeft sinds haar debuut in Salzburg een stevige carrière opgebouwd. Een potret in beeld van de Siciliaanse coloratuurheldin. Met dank aan YouTube.

Desirée Rancatore (foto: Fidelio Artist).

Desirée Rancatore werd in 1977 geboren in Palermo, Sicilië. Ze studeerde eerst viool en piano voordat ze zich op haar zestiende aan de zang waagde, begeleid door haar eigen moeder.

Ze stak over naar het Italiaanse vasteland en ging in Rome onder Margaret Baker Genovesi zang studeren. Niet zonder succes, want al op haar negentiende wilde de beroemde Salzburger Festspiele haar hebben voor de rol van Barbarina in Le nozze di Figaro – haar officiële debuut.

Een jaar later zong ze voor het eerst in eigen land, bij de seizoensopening van het Teatro Regio in Parma. En op haar 21e volgde haar debuut in haar geboortestad Palermo, als Sophie in Der Rosenkavalier. Daarna ging het hard.

Ze zong haar eerste Olympia in Les contes d’Hoffmann van Offenbach in Catania, waarna iedereen haar voor die rol wilde hebben. Parijs, Londen, Zürich, Rome, Turijn, Toulouse, Madrid, Milaan, Wenen en nog meer steden haalden haar als Olympia binnen.

Hieronder een fragment van haar Olympia-vertolking. Ze zingt de bekende aria ‘Les oiseaux dans la charmille’.

Het succes dat Rancatore met Olympia boekte, is in zekere zin exemplarisch voor haar carrière. Het zijn de typische ‘coloratuur-showgirls’ uit het operarepertoire waar de sopraan groot mee is geworden.

Gilda uit Rigoletto is nog zo’n rol. Ze zong de partij werkelijk over de hele wereld, van Melbourne tot San Francisco en van Tokyo tot Mexico.

Hieronder één van de vele Gilda’s die Rancatore zong. Het fragment komt uit Venetië, 2010. Ze zingt het bekende ‘Caro nome’. Myung-Whun Chung dirigeert.

In het rijtje Olympia en Gilda horen ook Lucia uit Lucia di Lammermoor en Adina uit L’elisir d’amore thuis. Die rollen zong Rancatore eveneens in een groot aantal theaters. Van beide partijen een fragment. Eerst een Lucia-optreden uit 2009, opgenomen in het Teatro Cilea Reggio Calabria, en vervolgens de Adina die ze in Parijs zong, in een productie van Laurent Pelly.

Behalve deze vier paradepaardjes zong Rancatore nog zo’n 25 rollen, waaronder van Bellini, Bizet, Gounod, Händel, Meyerbeer, Mozart en Salieri. Zo was ze na haar Barbarina-debuut in Salzburg nog vele malen op het Oostenrijkse festival te zien, onder meer in Die Entführung aus dem Serail en Don Carlo.

Hieronder een fragment uit Salzburg. De (nog zeer jonge!) Rancatore zingt de concertaria ‘Ma che vi fece, ah stelle… Sperai vicino il lido’ van Mozart.

Rancatore debuteert op 26 januari in de rol van Violetta in La Traviata bij de Opéra Monte-Carlo en zingt verder dit seizoen de nodige Gilda’s en Adina’s. Zie voor meer informatie haar persoonlijke website.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.