Home » Binnenkort

Opera in de media: week 8

15 februari 2013 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 8 (16 – 22 februari 2013) onder meer aandacht voor Boris Godoenov live uit München en Die Frau ohen Schatten vanuit Amsterdam.

Torsten Kerl (foto: Bettina Stöß).

Frau ohne Schatten
De radio-uitzendingen van de NTR ZaterdagMatinee en Opera Live lopen deze zaterdagmiddag in elkaar over. De NTR zendt van 15.00 tot 23.00 uur Die Frau ohne Schatten van Richard Strauss uit vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. De opera wordt concertant uitgevoerd in de ZaterdagMatinee.

De hoofdrollen van Kaiser en Kaiserin worden gezongen door Torsten Kerl en Anne Schwanewilms. Ook de rest van de cast is vrijwel geheel buitenlands, al staat de Nederlandse bariton Quirijn de Lang samen op het podium met zijn Curtis Institute-studiegenoot Matthew Rose. Vladimir Jurowski en Gijs Leenaars dirigeren orkest en koren.
Radio 4: zaterdag 16 februari om 15.00 u.

Diana Damrau (foto: Tanja Niemann).

Rigoletto in de Met
Zeljko Lucic, Diana Damrau en Piotr Beczala zingen de hoofdrollen in de voorstelling van Rigoletto van Verdi, die live door de BBC Radio wordt uitgezonden. Alleen geluid, geen beelden van het Las Vegas-decor in deze radio-uitzending. De zaterdagmiddagvoorstelling in de Metropolitan Opera in New York wordt gedirigeerd door Michele Mariotti. Te horen op de BBC Radio, op de Duitse klassieke radiozenders en te zien in de bioscoop bij Live in HD.
BBC Radio 3: zaterdag 16 februari om 19.00 u.

Katia uit Madrid
Regisseur Robert Carsen maakte in 2008 voor het Teatro Real in Madrid een productie van Katja Kabanova van Léos Janácek. Mezzo zendt de opname uit die dat jaar in Madrid gemaakt werd, met in de hoofdrollen Oleg Bryjak (Dikoi ), Miroslav Dvorský (Boris), Julia Juon (Kabanicha), Guy De Mey (Tichon), Karita Mattila (Katja) en Gordon Gietz (Kudriash).
Mezzo: zondag 17 februari om 18.10 u.

Scène uit Boris Godoenov (foto: Wilfried Hösl).

Boris live uit München
Midden in de serie voorstellingen van de Bayerische Staatsoper in het Nationaltheater in München zendt Mezzo live Boris Godoenov van Moessorgski uit. Deze productie werd geregisseerd door Calixto Bieito en muzikaal geleid door Kent Nagano. In de hoofdrollen hoort u onder andere de bas Alexander Tsymbalyuk (titelrol) en verder Gerhard Siegel en Anatoli Kotscherga. Lees ook de recensie van Place de l’Opera.
Mezzo: woensdag 20 februari om 19.00 u.

Weektip

Ted talk
Zangeres Claron McFadden is één van de zeldzame klassieke musici die een ‘TED talk’ mocht houden. TED zet zich in om mensen uit de wereld van technologie, entertainment en design (TED) samen te brengen voor het genereren van ‘ideas worth spreading’. Pianiste Daria van den Bercken deed onlangs haar ‘TED talk’ in Amsterdam en in 2010 ging McFadden haar voor met een gesprek over het onderwerp ‘het oermysterie zingen’. Haar zang en haar verhaal zijn te zien in deze opname van haar talk in Amsterdam. Binnenkort staat Claron McFadden in een voorstelling op de Operadagen Rotterdam.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.