AchtergrondBinnenkortInterviews

Luister naar Opera Magazine, aflevering 8

In de podcast Opera Magazine hoort u wekelijks de actualiteit in de wereld van opera, muziektheater en lied. In de achtste aflevering staat opera in beeld en geluid centraal. Sanne Rovers vertelt over haar documentaire Crazy Days, u hoort wanneer het nieuwe seizoen van Live in HD in de bioscopen begint en Denzil Delaere zingt een aria uit La bohème.

  • Dit seizoen presenteert de Metropolitan Opera in New York weer een aantal producties in bioscopen overal ter wereld onder de titel Live in HD. We spraken regisseur Gary Halvorson, die meer dan tachtig voorstellingen regisseerde voor Live in HD. Het seizoen begint, ook in de Nederlandse bioscopen van onder meer Pathé , op zaterdag 9 oktober met Boris Godoenov. De tweede productie is de eerste opera bij de Met van een zwarte componist. De opera Fire Shut Up in My Bones van Terence Blanchard is op 23 oktober te zien. (Vanaf 0:55)
  • De nieuwe podcast Klassieke Klets is te beluisteren op de website van TivoliVredenburg. Er zijn inmiddels twee afleveringen verschenen van de podcast met Guido van Oorschot en Joris Heynen. (Vanaf 6:30)
  • De pocketversie van de opera La bohème van Puccini wordt overal in het land gespeeld door de Nederlandse Reisopera. Tenor Denzil Delaere (Rodolfo) en sopraan Zinzi Frohwein (Mimì) zingen de hoofdrollen. Denzil zong vorig jaar de aria ‘Che gelida manina’ in het tv-programma Podium Witteman. Er zijn nog voorstellingen in onder meer Maastricht, Utrecht, Amersfoort en Amsterdam. (Vanaf 9:12)
  • Documentairemaker Sanne Rovers was er snel bij toen De Nationale Opera in oktober 2020 een aangepaste versie van Le nozze di Figaro repeteerde. Uitvoeringen voor publiek bleken vanwege de coronaregels onmogelijk, dus meer dan een eenmalige livestream zat er niet in. De documentaire Crazy Days geeft een beeld van werken aan opera in coronatijd. De documentaire is tot 28 oktober exclusief te zien op Picl. (Vanaf 14:20)
  • Bijna vier decennia na de bouw van de Opéra Bastille in Parijs is er een documentaire gemaakt over het project van architect Carlos Ott, dat zich ontwikkelde in een wereld vol politieke intriges en economische rampen. Building Bastille! is te zien op het Architecture Filmfestival in Rotterdam. (Vanaf 29:00)
  • Op 10 oktober begint het tv-programma Aria. De deelnemende operazangers worden beoordeeld door een jury met onder anderen Tania Kross en Henk Poort. (Vanaf 30:00)

U kunt de podcast op deze pagina beluisteren en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

(beeld homepage en podcast: Scène uit Crazy Days: Ruzan Mantashyan zingt de gravin © Crazy Days, Docmakers)

Vorig artikel

YouTube-portret: René Pape

Volgend artikel

Engeltjes en Scholl: een droomconcert

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.