BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Programma Festival Aix-en-Provence 2013

Het jaarlijkse muziekfestival van Aix-en-Provence krijgt dit jaar een bijzondere invulling. Het zomerevenement in de oude Franse stad doet mee aan ‘Marseille-Provence 2013’, Europese culturele hoofdstad dit jaar. Er staan vijf opera’s op het programma en er is Nederlandse inbreng.

Het Théâtre de l'Archevêché is één van de locaties van het festival (foto: E. Carecchio).

Het ‘Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence’ neemt de Middellandse Zee als thema. Die verbindt drie continenten, maar vormt ook de scheiding ertussen, zo zegt festivaldirecteur Bernard Foccroule in een toelichting op het programma van komende zomer.

Er hebben door de eeuwen heen grote verhuizingen van mensen plaatsgevonden en dat leidde tot een boeiend, gedeeld erfgoed. Enkele mythische figuren uit de regio zullen centraal staan tijdens het festival, zoals Klytamnestra, haar dochter Elektra, Elena uit de Trojaanse Oorlog en ook figuren als Don Giovanni, Romeo en Julia, de nar Rigoletto en zijn dochter Gilda.

Opera

Op het operadeel van het programma staan vijf producties, van gloednieuwe composities tot stokoude. Zo wordt de opera Elena van Francesco Cavalli (1659) opgevoerd, voor het eerst sinds de zeventiende eeuw in een geënsceneerde versie. Regisseur Jean-Yves Ruf zal samenwerken met dirigent Leonardo García Alarcón. Het orkest is de Cappella Mediterranea en de rol van Elena wordt gezongen door Emöke Barath.

Van heel recente datum is La Maison Occupée van de in 1977 geboren componist Vasco Mendonça, op een libretto van Sam Holcroft. Die baseerde zijn tekst op een novelle van Julio Cortázar. Katie Mitchell, vorig jaar in Aix verantwoordelijk voor Written on Skin, zal deze voorstelling regisseren.

De Nederlandse bijdrage zit in de orkestbak – voor zover daarvan in deze locatievoorstelling sprake zal zijn – met het Asko|Schönberg ensemble. Vlaming Etienne Siebens, die al bij veel Nederlandse orkesten en ensembles op de bok stond, heeft de muzikale leiding. De rollen van ‘Brother ’ en ‘Sister’ worden gezongen door Oliver Dunn en Kitty Whately

Voor Elektra van Richard Strauss zijn bekende stemmen en een beroemde regisseur gevraagd. Patrice Chéreau doet de regie van deze Elektra met onder andere Evelyn Herlitzius in de titelrol en Waltraud Meier als Klytamnestra. De Fin Esa-Pekka Salonen staat voor het Orchestre de Paris. Andere zangers zijn Mikhail Petrenko in de rol van Orest en Tom Randle als Aegisth. De in Nederland wonende en werkende Roberta Alexander werkt mee in de rol van Fünfte Magd.

Een coproductie met onder meer De Munt in Brussel is Rigoletto. Robert Carsen zal de opera van Verdi regisseren en Gianandrea Noseda dirigeert het London Symphony Orchestra. George Gagnidze zingt Rigoletto, Irina Lungu is Gilda. Voor de rol van Il Duca di mantova alteneren Giuseppe Filianoti en Arturo Chacón-Cruz.

De productie van Mozarts Don Giovanni uit 2010 staat opnieuw op de planning van het Théâtre de l’Archevêché in het centrum van Aix. De muzikale leiding is in handen van Marc Minkowski voor het London Symphony Orchestra, Dmitri Tcherniakov deed de regie van deze productie. In de hoofdrollen: Rod Gilfry als Don Giovanni, Kyle Ketelsen als Leporello, Paul Groves als Don Ottavio en Maria Bengtsson en Sonya Yoncheva als Donna Anna en Donna Elvira.

Concerten

Naast complete opera’s staat er ook opera op het programma van de concerten tijdens het festival. René Pape zal bij het Orchestre de Paris onder leiding van Esa-Pekka Salonen aria’s van Wagner zingen. Bij datzelfde orkest zingt mezzosopraan Nora Gubisch liederen, waaronder de Sept chansons espagnoles van De Falla. Ian Bostridge komt met een Britten-programma naar Aix-en-Provence, waarin hij begeleid wordt door het London Symphony Orchestra.

Het festival in Aix-en-Provence duurt van 4 t/m 27 juli. Informatie over programma en kaartverkoop vindt u op de website van het festival.

Vorig artikel

Gerhaher waagt zich aan opera-cd

Volgend artikel

Discografie: L'amour des trois oranges

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.