Binnenkort

Opera in de media: week 12

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 12 (16 – 22 maart 2013) onder meer aandacht voor de Nederlandse zangeressen Eva-Maria Westbroek, die in New York staat, en Christianne Stotijn, die Britten zingt in het Concertgebouw.

Mahlers Lied
In de NTR ZaterdagMatinee, die ook op Radio 4 te volgen is, komt de vocale inbreng vandaag van mezzosopraan Bernarda Fink. Zij zingt, begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Hans Graf, muziek van Gustav Mahler. Diens Lieder eines fahrenden Gesellen staan op het programma, voorafgegaan door Adagio van Otto Ketting en gevolgd door Die Seejungfrau van Zemlinsky.
Radio 4: zaterdag 16 maart om 13.00 u.

Eva-Maria Westbroek als Francesca (foto: Marty Sohl / Metropolitan Opera).

Eva-Maria als Francesca
De recensent van Place de l’Opera zag onlangs in New York de opera Francesca da Rimini van Riccardo Zandonai. Hij vond dat de zangeres in de titelrol ‘met name in het tweede deel van de avond helemaal tot bloei kwam, met haar grote en imposante sopraan’, zo schreef hij in zijn verslag. En de Huffington Post meldde: “Westbroek’s strong and powerful voice conveys all the passion and pathos of Francesca’s plight’.

Het ging dus over Eva-Maria Westbroek. Ze zingt de rol van Francesca ook tijdens de matinee van de Metropolitan Opera, die te zien is in de Live in HD-vertoning in veel bioscopen en te horen op de radio. Tenor Marcello Giordani (Paolo il Bello), bariton Mark Delavan (Giovanni lo Sciancato) en tenor Robert Brubaker (Malatestino dall’Occhio) zingen de andere rollen op het podium van de Met. Het koor en orkest van de Metropolitan Opera staan onder leiding van Marco Armiliato, regisseur is Piero Faggioni.
Radio 4: zaterdag 16 maart om 19.00 u.

Renée Fleming (foto: Jonathan Tichler).

Renée, Sarah en Joseph
De bezetting van de hoofdrollen is een goede reden om Capriccio van Richard Strauss weer eens te bekijken. Het gaat om de versie die in de Met in New York in 2011 werd geproduceerd met Renée Fleming als de Comtesse, Sarah Connolly als Clairon en Joseph Kaiser, die de rol van Flamand zong. Het Metropolitan Opera Orchestra werd gedirigeerd door Andrew Davis, John Cox deed de regie. De opera werd vastgelegd onder leiding van een van de vaste Met-regisseurs, Gary Halvorson.
Mezzo: zaterdag 16 maart om 20.30 u.

Stotijn werkt aan Phaedra
De tv-versie van NTR Podium brengt op zondagmiddag een portret van de Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn. De zangeres was kortgeleden in de ZaterdagMatinee te horen in Phaedra van Benjamin Britten. Haar voorbereiding op die rol, inclusief een bezoek aan de zangeres voor wie Britten het werk ooit schreef, Janet Baker, werd vastgelegd door documentairemaker Marcel Goedhart. De mini-opera Phaedra in de versie door Stotijn wordt aansluitend uitgezonden, waarna Janet Baker te horen is in de Tweede Symfonie van Mahler, onder leiding van Leonard Bernstein.
Nederland 2: zondag 17 maart om 13.00 u.

Lawrence Brownlee (foto: Ken Howard).

Armida met Fleming en Brownlee
In 2010 produceerde de Metropolitan Opera een serie voorstellingen van Armida van Gioacchino Rossini. Place de l’Opera was erbij en had een interview met één van de hoofdrolspelers, Lawrence Brownlee. In dat gesprek vertelde de tenor hoe hij door de jaren heen van belcanto is gaan houden. “Je stem showen, dat is zeker leuk – het is altijd leuk iets te doen wat veel mensen niet kunnen. Lang je hoge noten aanhouden en al die versieringen: dat trekt me wel.”

Brownlee stond in Armida op het podium met onder andere Renée Fleming, Kobie van Rensburg en John Osborn, die net als Brownlee recent bij De Nederlandse Opera te horen was. Mary Zimmerman deed de mise en scène in deze productie, die werd gedirigeerd door Riccardo Frizza.
Mezzo: zondag 17 maart om 17.00 u.

Opera van Moessorgski
In het kader van extra aandacht voor Russische muziek zendt BravaNL de opera Khovanshchina van Modest Moessorgski uit. De componist, lid van het merkwaardig genaamde componistencollectief ‘het Machtige Hoopje’, kon het werk niet voltooien door zijn dood in 1881. Deze versie is afgemaakt door Dmitri Sjostakovitsj. De uitvoering werd opgenomen in 2007 in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Michael Boder dirigeerde koor, orkest en de solisten, onder wie Vladimir Ognovenko, Vladimir Galouzine en Robert Brubaker.
BravaNL: zondag 17 maart om 20.30 u.

Pereira zorgeloos als Haushofmeister
In 2006, toen er nog lang geen sprake was van het verbeten gevecht dat gevoerd wordt tussen de politiek en de intendant van het festival in Salzburg, zong Alexander Pereira de rol van Der Haushofmeister. Hij stond in een cast met namen als Michael Volle, Michelle Breedt en Guy de Mey op het podium van de Opéra van Zürich. Ariadne auf Naxos van Richard Strauss werd gedirigeerd door Christoph von Dohnányi voor het Orchestre de l’Opéra de Zurich. Claus Guth was regisseur.
Mezzo: dinsdag 19 maart om 17.00 u.

Moderne Passie
Het is Passie-tijd, maar op het programma van het Avondconcert op Radio 4 staan Bach noch Telemann. De muziek die het Nederlands Kamerkoor met leden van Asko|Schönberg uitvoert is eigentijds, geschreven door Arvo Pärt. Diens Passio Domini Nostri Jesu Christi secundum Joannem wordt uitgevoerd in de Grote Kerk in Leeuwarden en rechtstreeks uitgezonden. Risto Joost is de dirigent, solisten zijn onder andere André Morsch, Olivier Dumait en Dorothea Jakob.
Radio 4: woensdag 20 maart om 20.00 u.

Scène uit Madama Butterfly.

Opera van het jaar 2012
Overtuigend winnaar van de titel Opera van het jaar 2012 op Place de l’Opera was de productie van Madama Butterfly van Puccini door Opera Zuid. Voor de regie werd Frank Van Laecke gevraagd, een Vlaams regisseur die ook op het gebied van musical ruime ervaring heeft. De muzikale leiding was in handen van Fabrice Bollon die Het Brabants Orkest en Het Zuidelijk Theaterkoor dirigeerde. In de hoofdrollen zongen onder andere Soojin Moon, Adriano Graziani, Karin Strobos, Martijn Sanders en Marjolein Bonnema.
BravaNL: vrijdag 22 maart om 20.30 u.

Weektip

Rossini in Luik
Begin februari werd in de Opéra Royal de Wallonie in Luik de uitvoering opgenomen van L’Italiana in Algeri van Rossini. Emilio Sagi was regisseur van deze productie in het Waalse operahuis. Bruno Campanella dirigeerde het orkest, in de hoofdrollen stonden zangers als Enkelejda Shkosa en Carlo Lepore. De opname is online te bekijken op Arte Live Web.

Vorig artikel

Heerlijk sentiment in Dresdense gala's

Volgend artikel

La muette de Portici bezoekt Bari

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. Pieter K. de Haan
  15 maart 2013 at 17:32

  Geachte heer Van den Anker,

  Dank weer voor uw nuttige tips. In uw aankondiging van een uitzending van “Ariadne auf Naxos”, staat o.m.”…zong Alexander Pereira de rol van Der Haushofmeister”. Bij mijn weten is de Haushofmeister echter een spreekrol, overigens niet zelden gedaan door een zanger-op-leeftijd. Nu ken ik de heer Pereira uitsluitend als intendant en operaregisseur, die weliswaar in zijn jonge jaren (ook) een zangstudie gedaan blijkt te hebben, en ken ik de genoemde opname niet, maar het lijkt mij toch meer dan waarschijnlijk, dat hij daarin als spreker is opgetreden.

 2. joseph
  15 maart 2013 at 18:13

  Misschien een kleine rechtzetting …
  Francesca da Rimini gaat wel van start om 17.00 uur in de bios.

 3. Francois
  15 maart 2013 at 21:55

  U heeft gelijk, meneer de Haan. “Vertolkte” was een veel betere term geweest in dit verband dan “zong”. Dank voor uw alertheid.

 4. kersten
  18 maart 2013 at 22:08

  Ha, lekkere weektip: de Luikse Italiana via Arte Live Web. Dacht ik,
  totdat ik die vermaledijde gezichtsmicrofoontjes ontwaarde. Als
  dit de toekomst van l i v e opera is trek ik me terug met de echte
  zegen van de techniek: mijn C- en DVD`s.