Binnenkort

Bach Consort speelt Zapp Mattheus

Speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders brengt het Amsterdams Bach Consort op twee plaatsen in Nederland de Zapp Mattheus. De originele muziek van Bach wordt gecombineerd met een versie van het lijdensverhaal in modern Nederlands.

Het Amserdams Bach Consort.

Overal in Nederland zijn er in deze periode uitvoeringen van de Mattheus Passion van Bach te bezoeken. Toch is er maar één Zapp Mattheus; een familieconcert met een bondige versie van Bachs werk. Het Amsterdams Bach Consort voert de toegankelijke versie van het lijdensverhaal van Jezus tweemaal op.

Schrijver Simon van der Geest, winnaar van de Gouden Griffel, heeft een tekst gemaakt voor twee acteurs, die het verhaal in het Nederlands vertellen. Het uitgangspunt is dat het lijdensverhaal kinderen aanspreekt, maar dat de drie uur lange Mattheus Passion in het Duits voor kinderen niet te doen is.

Een fragment uit de tekst van Simon van der Geest:

Dit is een verhaal
over Jezus en zijn mattie’s.
Het is een zwaar verhaal
dat pijn doet
aan je schouders,
aan je nek…

Het verhaal wordt begeleid door de originele muziek van Bach, uitgevoerd door het Amsterdams Bach Consort onder leiding van Niek Idelenburg. Hij en tekstregisseur Joke Holboom zijn bekend als artistieke directie van Holland Opera.

Het Amsterdams Bach Consort hoopt met de combinatie van nieuwe, Nederlandse tekst en de oorspronkelijke muziek van Bach kinderen en hun (groot)ouders kennis te laten maken met de Mattheus Passion. Naast de acteurs Abe Dijkman en Bart van den Donker als vertellers werken twee vocale solisten mee: sopraan Martha Bosch en alt Anne-Marieke Evers.

De try-out is op zaterdag 30 maart om 16.00 uur in de Veerensmederij in Amersfoort (het vaste theater van Holland Opera). De uitvoering een dag later begint om 15.15 uur in de Duif, Prinsengracht 756 in Amsterdam. Kaarten daarvoor zijn te bestellen via de website van het Amsterdams Bach Consort.

Vorig artikel

Tuschinski: 2e operahuis van Nederland?

Volgend artikel

Muti laat I due Foscari zinderen in Rome

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.