Binnenkort

Kalender 2009/2010 staat online

De volledige operakalender van het nieuwe seizoen staat per heden online op Place de l’Opera. De producties van de verschillende gezelschappen bestrijken alle hoeken van het repertoire: oud, nieuw, onbekend, overbekend. Helaas is er hier en daar wel wat langs elkaar heen geprogrammeerd.

De Nederlandse Opera start met La Juive als eerste haar seizoen (foto: Ruth Walz).
De Nederlandse Opera start met La Juive als eerste haar seizoen (foto: Ruth Walz).

Na enkele zomerse opera-activiteiten in Friesland (Opera Nijetrijne, Opera Spanga) is De Nederlandse Opera (DNO) het eerste gezelschap dat haar programma voor 2009/2010 begint. Dat gebeurt op vrijdag 4 september met de ‘grand opéra’ La Juive van Fromental Halévy, een coproductie met de Opéra National de Paris. De artistiek directeur van het operahuis uit Amsterdam, Pierre Audi, doet zelf de regie.

Eind september volgt de Nationale Reisopera, die met Das Rheingold niet alleen haar seizoen aftrapt, maar ook haar project om de gehele Ring-cyclus van Richard Wagner op het toneel te zetten. Wagner komt later in het seizoen nog eens terug in Nederland, met een productie van Der Fliegende Holländer bij DNO.

De opera’s van Joseph Haydn blijven aandacht krijgen vanwege zijn jubileumjaar. De ZaterdagMatinee begint haar operaserie op 5 september met Armida van de Oostenrijkse componist. Verder is zijn opera L’Isola Disabitata in twee producties te zien: tijdens het Grachtenfestival eind augustus en bij de Reisopera in november.

Er staat het nodige aan onbekende opera’s op het programma. Opera Trionfo doet bijvoorbeeld De Gelaarsde Kat van Montsalvatge. Bij Opera Zuid is Faust van Gounod te zien, terwijl DNO titels als Don Chisciotte in Sierra Morena van Conti en Il prigioniero van Dallapiccola aan de vergetelheid onttrekt. Bij de ZaterdagMatinee zijn Ariane et Barbe-bleue en Caterina Cornaro (een onbekende opera van Donizetti) te zien.

Nieuw werk komt met name uit de koker van DNO en de Reisopera. Het eerste gezelschap brengt A Dog’s Heart, een nieuwe opera van de Rus Raskatov. De Reisopera brengt Wake, van Klaas de Vries.

De echte klassiekers komen met name uit Oost-Europa (Madama Butterfly, Norma, La Traviata, Carmen) en van de Stichting Internationale Opera Producties (Don Giovanni, Il Trovatore, La Bohème, Aida).

Als het gaat om bekende namen, mag de Nederlandse operafan zich verheugen over de komst van bijvoorbeeld Renée Fleming, Cecilia Bartoli, Danielle de Niese en Magdalena Kozena tijdens recitals in het Concertgebouw.

Verder maakt Eva-Maria Westbroek tweemaal haar opwachting bij DNO en eenmaal bij de ZaterdagMatinee. De Matinee heeft ook artiesten als Eva Mei, Marcello Giordani, Nelly Miricioiù en John Osborn gestrikt.

Als je het hele seizoen erop naslaat, valt op hoe erg gezelschappen langs elkaar heen kunnen programmeren. Het toppunt van die hokjesgeest is Purcells Dido and Aeneas. Zijn enige opera wordt door maar liefst drie verschillende gezelschappen opgevoerd, en ook nog eens rond dezelfde tijd. Zo kan het gebeuren dat je op 29 september zowel naar een Dido van DNO als naar een Dido van Opera Zuid kunt gaan luisteren.

Ook Le nozze di Figaro (DNO en Opera Zuid), Don Giovanni (Combattimento Consort en Internationale Opera Producties) en het eerder genoemde L’Isola Disabitata hebben meer dan één productie toebedeeld gekregen. Het is de vraag wat de waarde is van die doublures als je beseft dat er nog honderden andere opera’s zijn.

De volledige kalender is te vinden via de menuknop ‘Kalender’ bovenaan de website of door hier te klikken.

NB: De speellijsten van sommige producties en van de festivals in 2010 zijn nog niet voorhanden. De kalender wordt daarom met enige regelmaat geüpdate.

Vorig artikel

Salzburg zendt Così uit via internet

Volgend artikel

Verdi-requiem in matte uitvoering

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. 14 december 2009 at 13:54

    mooii

  2. joseph
    31 maart 2011 at 12:01

    Eva-Maria Westbroek treed op naast Deborah Voigt in het MET.in
    “Die Wakkure” te volgen live in de filmzalen. 14 mei 2011