BinnenkortNieuws

Grachtenfestival presenteert programma

De kaartverkoop voor de zestiende editie Grachtenfestival is vandaag van start gegaan. Op het programma, dat vandaag volledig bekend werd, staan diverse producties in het operagenre. Daaronder bewerkingen van La bohème en Madama Butterfly.

grachtenfestival Het Grachtenfestival vindt dit jaar van 16 tot en met 25 augustus plaats. Er zijn meer dan 170 concerten en diverse muziektheaterproducties gepland op 86 locaties. Daarvan zijn 20 locaties nieuw.

Het thema van het festival is dit keer ‘Op reis’. Dat thema komt onder meer tot uitdrukking in een aantal ‘reizende locaties’. Zo vindt er een voorstelling plaats op het cruiseschip De Prinsendam en verandert salonboot Monne de Miranda in een varend podium voor de serie ‘Canal Classics’.

Op het terrein van opera en vocale muziek zijn de volgende voorstellingen te bezoeken:

Het Nieuw Nederlands Operafront van regisseur Lotte de Beer presenteert een bewerking van Puccini’s La bohème, samen met componist Jonathan Dove (muzikaal arrangement) en de ontwerpers Clement & Sanou. De productie was eerder dit jaar in de Kammeroper in Wenen te zien en speelt tijdens het Grachtenfestival meerdere malen in het Compagnietheater in Amsterdam.

Op 17 augustus voert mezzosopraan Sarah Champion de liederencyclus Harawi, chant d’amour et de mort van Olivier Messiaen uit in de Doelenzaal aan de Kloveniersburgwal.

Op zondagmiddag 18 augustus geeft één van de prijswinnaars van de Hans Gabor Belvedere Singing Competition een recital aan de Keizersgracht. Op 23 augustus vindt eenzelfde recital plaats aan de Nieuwe Spiegelstraat. De finale van het Belvedere vindt begin juli in Amsterdam plaats.

Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en de Nederlandse Bachvereniging voeren op 19 augustus onder meer drie cantates van Vivaldi en Arianna a Naxos van Haydn op in Krasnapolsky.

Sopraan Bernadeta Astari, lid van het nieuwe zangersensemble van de Nationale Reisopera, brengt met pianiste Kanako Inoue op 21 augustus in het Amstel Hotel een gevarieerd recital met onder meer Duitse, Franse, Italiaanse, Latijns-Amerikaanse en Indonesische muziek.

De opera The Bear van Sir William Turner Walton wordt van 21 tot en met 25 augustus opgevoerd in de tuin van Museum van Loon. De cast bestaat uit Rosanne van Sandwijk, Martijn Cornet en Jan Willem Baljet. Jeroen Sarphati begeleidt op de piano.

In het Hilton brengt voormalige Opera Studio Nederland-directeur Timothy Nelson Butterfly, een nieuwe muziektheatervoorstelling, gebaseerd op Puccini’s opera. Maribeth Elise Diggle, Brian Arreola, Sophie Louise en Mark Ellis Gough zingen de rollen. Nathalie Doucet begeleidt op de piano.

Op 22 augustus brengen mezzosopraan Francine Vis en harpist Remy van Kesteren een concert in het Stedelijk Museum. Ze spelen repertoire van onder anderen Monteverdi, De Falla en Schumann.

Ter gelegenheid van het Nederland-Ruslandjaar heeft componiste Monique Krüs een kameropera geschreven over het leven van Peter de Grote. De opera wordt opgevoerd in de Hermitage, door zangers als Maartje Rammeloo, Tim Maa, Carolina Luppers en Arash Roozbehi.

Karin Strobos, winnares van de GrachtenfestivalPrijs in 2011, treedt op 25 augustus op met het duo Sax & Stix in het Compagnietheater. Ze zingen en spelen muziek van onder anderen Montsalvatge en Granados.

Jonge zangers van Studio 32 geven op 25 augustus een semiscenische voorstelling van Gershwins opera Porgy and Bess in het Compagnietheater. Ernst Munneke begeleidt op de piano. Dezelfde dag geven de zangers van de studio een concert met opera-aria’s in het Erasmuspark.

Ook op 25 augustus zijn hoogtepunten uit Aida te horen, gebracht door de Hojotoho Zangstudio van sopraan Wiebke Goëtjes. De solisten zijn Janine Waardenburg, Diane Johnston, Reinout Eeckhout, Kristofer Barber, Theo Teske en Goëtjes zelf. Gilbert den Broeder begeleidt.

Het volledige programma en alle details van de voorstellingen zijn te vinden op de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Nederland krijgt Nationaal Opera Festival

Volgend artikel

Podcast: Strobos en Cornet naar Essen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. 20 juni 2013 at 21:59

  “en Goëtjes zelf”

  Ik zing niet. Mijn protegés zingen de hoofdrollen.
  Ik heb de regie in handen en ben de “direkteur” van
  de Hojotoho Zangstudio. In de studio geef ik beginnende
  zangers kansen om grote repertoire rollen in te studeren en
  uit te voeren.
  Deze Aida is daar het resultaat van.

  Kijk op http://www.hojotohozangstudio.nl

  Groet,
  Wiebke