AchtergrondFeaturedNieuws

Nederland krijgt Nationaal Opera Festival

Nederland krijgt een Nationaal Opera Festival. Het gaat plaatsvinden in de gemeente Velsen en is bedoeld om talent van eigen bodem de kans te geven zich te presenteren in laagdrempelige operaproducties. In september geeft de organisatie een voorproefje met een Opera Gala, in de nazomer van 2014 volgt de eerste editie. Initiatiefnemer Bo van der Meulen licht toe.

Nationaal Opera FestivalDe plannen voor het Nationaal Opera Festival werden woensdag onthuld tijdens een presentatie in de Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden. Dat zal ook de centrale locatie worden van waaruit het festival de komende jaren opgezet wordt.

Het idee voor het operafestival komt van producent, presentator en operadeskundige Bo van der Meulen en regisseur Jeroen Lopes Cardozo. Hun motivatie is om in Nederland opgeleid operatalent meer kansen te geven. “In eerste instantie zangers, maar ook regisseurs, ontwerpers en musici”, zegt Van der Meulen.

Dat talent hoeft niet per se Nederlands te zijn en ook niet noodzakelijk jong. Ook Nederlandse zangers die al een tijd carrière maken in het buitenland maar nooit in eigen land te zien zijn, zullen uitgenodigd worden.

Een ander streven van Van der Meulen en Cardozo is laagdrempelige, herkenbare producties te brengen. “Je moet aan de foto’s van de producties kunnen zien welke opera het is”, zegt Van der Meulen. “Uit onderzoek bij schouwburgen blijkt dat een grote groep mensen graag traditionele producties van bekend werk wil zien. Nu gaan wij geen oubollige voorstellingen maken, maar het moet wel toegankelijk en herkenbaar zijn.”

Het festival heeft verder een maatschappelijke insteek. Door samenwerkingen met bijvoorbeeld stichting Vier het Leven wil het festival mensen die om fysieke of financiële redenen normaal niet naar de opera gaan naar het theater brengen. Van der Meulen: “Als je ouderen uit hun isolement haalt, heeft dat een heel groot effect op hun welzijn. Dat begint de overheid nu ook te ontdekken en daar lopen wij op vooruit.”

Naast minder mobiele ouderen wil het festival ook aansprekend zijn voor jongeren en de grote groep mensen tussen 35 en 65 jaar die nog nooit een opera hebben gezien.

Staalkaart

Het Nationaal Opera Festival begint klein. In de nazomer van 2014 wordt één eigen productie opgevoerd (La bohème), met daaromheen een randprogramma met onder meer masterclasses, workshops, opera-introducties, recitals op bijzondere locaties en kijkjes achter de schermen. Zo gaat Cardozo, naast regisseur ook gevechtschoreograaf, laten zien hoe je vechtscènes in opera’s regisseert.

In 2015 moet het festival verder uitgebouwd worden, met twee of drie volledige operaproducties. “We willen het langzaam opbouwen”, zegt Van der Meulen. “Een festival als dit zet je niet in één keer in de markt.”

Bo van der Meulen tijdens de presentatie van het Nationaal Opera Festival.
Bo van der Meulen tijdens de presentatie van het Nationaal Opera Festival.

Als visitekaartje en staalkaart voor volgend jaar organiseert het Nationaal Opera Festival op 22 september een Opera Gala in Stadsschouwburg Velsen. De eerste helft van dat gala bestaat uit aria’s en duetten, in de tweede helft zullen drie bekende Nederlanders – waaronder Clairy Polak en Ernst Daniël Smid – operaontboezemingen doen en wordt de tweede akte van La bohème opgevoerd.

Rondom het gala vindt een opera fancy fair plaats, waar je bijvoorbeeld bij het ballen gooien geen knuffelbeer maar een live opgevoerde aria wint en waar je even verderop kunt proberen een glas kapot te zingen.

Aan het gala werken (onder voorbehoud) zangers mee als Martina Prins, Martijn Sanders, Judith van Wanroij, Hans Pieter Herman, Laetitia Gerards, Marco Knies en Gert-Jan Alders. Verder komt er een Nationaal Opera Festival Koor en Orkest, dat voor meerdere jaren aan het festival verbonden zal zijn.

Op het gala zullen ook diverse Nederlandse operacoryfeeën aanwezig zijn, zoals Cora Canne Meijer. Zij zullen het jonge talent aan het begin van de avond aankondigen. “Zo geven ze het stokje door en staan ze tegelijk zelf ook weer in het zonnetje. Want in Nederland is de aandacht voor de grote zangers uit ons verleden niet altijd zo goed”, zegt Van der Meulen.

Cruiseschepen

Jacob Bron, directeur van de Stadsschouwburg Velsen, is actief bij het nieuwe operafestival betrokken.
Jacob Bron, directeur van de Stadsschouwburg Velsen, is actief bij het nieuwe operafestival betrokken.

Er zijn diverse redenen waarom Van der Meulen en Cardozo voor de regio IJmond hebben gekozen. “Er is een grote operatraditie in deze regio”, zegt Van der Meulen. “Verder heeft de Stadsschouwburg Velsen een geweldige directeur met een enthousiast team en biedt de regio qua locaties vele mogelijkheden. Naast de schouwburg zijn er een paar theatertjes en er zijn geweldige buitenlocaties.”

Het nationale karakter van het festival zal zich de komende jaren moeten bewijzen, zegt Van der Meulen. “Maar als je iets moois neerzet, zijn Nederlanders wel mobiel.”

Door de vele cruiseschepen die ieder jaar in het havengebied van IJmuiden aanleggen, hoopt het festival ook een internationaal publiek aan te kunnen spreken.

De ontwikkelingen rond het Nationaal Opera Festival zijn te volgen op www.nationaaloperafestival.nl en de Facebook-pagina van het festival. Op de website zijn ook al kaarten te bestellen voor het Opera Gala.

Vorig artikel

Fraaie Zuidam-dubbel in Muziekgebouw

Volgend artikel

Grachtenfestival presenteert programma

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

12Reacties

 1. jopie frank
  20 juni 2013 at 15:13

  Prachtig initiatief. Hoop van ganser harte dat het van de grond komt en werkt, maar dat zal met Bo van der Meulen geen probleem zijn.

 2. 20 juni 2013 at 15:21

  Fantastisch! En als het nou in deze regio slaagt, gauw de rest van het land in 🙂

 3. kersten
  20 juni 2013 at 16:03

  Héél veel succes toegewenst voor de grote operakenner
  en -liefhebber Bo van der Meulen!

 4. Pieter K. de Haan
  20 juni 2013 at 17:13

  Ik hoop van ganser harte dat het wat wordt, maar ik ben niet optimistisch. De Italiaanse Opera Amsterdam (Westergasfabriek met Cav/Pag), halverwege de jaren 90, was al snel failliet (omdat mijn betaling niet op tijd binnen was heb ik destijds voor 4 plaatsen dubbel betaald zonder ooit wat terug te krijgen). Viable Entertainment (RAI met o.m. Nabucco), halverwege de jaren 00, was ook al snel op de fles. Kortom, (ongesubsidiëerd) particulier initiatief op operagebied heeft m.i. in Nederland een slechte prognose. Waarom trouwens geen samenwerking gezocht met de bijna wegbezuinigde Nationale Reisopera?

 5. Melanie Wolterinck
  20 juni 2013 at 19:54

  Chapeau!!!
  Geweldig initiatief en een aanwinst voor Nederland!
  Prachtige samenwerking!
  Quality brings beauty…..

 6. John van Halteren
  21 juni 2013 at 15:56

  Beste Bo en Jeroen.

  Gefeliciteerd met jullie geesteskind!!!
  Een geweldig initiatief.
  Worgengelen schreef al eens:” daar waar een cultuur afbrokkelt,verstart een aanvankelijk levend organisme tot een mechanische structuur”

  Jullie initiatief is een ver- ademing!

 7. John van Halteren
  21 juni 2013 at 15:57

  Wittgenstein bedoelde ik ipv worgengelen( iPad) doet weer iets vreemds

 8. chris horsmeier
  22 juni 2013 at 14:21

  o het plan is geweldig.
  Hoop echt dat het werkelijkheid wordt.
  En dan na jaren reizen eindelijk eens bij mij om de hoek ,kan het dan met de fiets af, Hahaha.

  Vindt het idee om samen te gaan met de Nationale Reisopera zeer subliem, mooie samenwerking.
  Velsen heeft ook een prachtig mooi operakoor Bel canto.
  Doe er iets mee. S U C C E S !!!!!!!!!!

 9. chris horsmeier
  22 juni 2013 at 14:27

  Is dit JOHN van Halteren van het operakoor=
  Hoop dat er voor U dan ook een rol komt. mooie stem zoals meerder koorleden . Janine Schepers maar vooral de tenor
  Francois Soons.
  Jullie zingen wel in het mooiste operakoor ter wereld.
  Zonde zo weinig mee gedaan. Schitterend

 10. Olivier
  22 juni 2013 at 17:52

  Prachtig initiatief! Als ik de plannen, en de namen van de initiatiefnemers en deelnemers zie (onder wie een persoonlijke favoriet van mij, de voortreffelijke Judith van Wanroij), heb ik er alle vertrouwen in. Dat opera zonder subsidie een groot succes kan zijn, mocht ik gisteravond tijdens het Verdi Gala in Bad Homburg constateren. Een spectaculaire avond.

  En nu ga ik deze uitspraak van Bo van der Meulen inlijsten en boven mijn bed hangen: “Je moet aan de foto’s van de producties kunnen zien welke opera het is.” Bravo!

  The times they are a changin’!

 11. 24 juni 2013 at 17:47

  Geweldig initiatief!

  Ik hoop ook dat het zal slagen, maar vraag me wel af waarom de kaarten zo duur moeten zijn in de Schouwburg van Velsen?
  79-110 euro…..

 12. Jos Budie
  6 augustus 2013 at 19:51

  Mooi jongens. Heel veel succes wordt vast heel groot