BinnenkortNieuws

Eerste opera in het Papiaments in première

De Nationale Reisopera, Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 en Stadsschouwburg Amsterdam brengen op 1 juli de eerste opera in het Papiaments in wereldpremière: Katibu di Shon. De opera is een initiatief van mezzosopraan Tania Kross, geschreven door Carel de Haseth en gecomponeerd door Randal Corsen.

Katibu di ShonKatibu di Shon betekent ‘slaaf en meester’ en is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Carel de Haseth, die zijn boek zelf omwerkte tot libretto. De opera gaat over de vriendschap tussen slaveneigenaar Wilmu en zijn slaaf Luis en hun gezamenlijke liefde voor de slavin Anita. Deze driehoeksverhouding mondt uit in een confrontatie tussen de slaaf en zijn meester.

Mezzosopraan Tania Kross ontdekte enige jaren geleden dat haar voorouders als slaven werkten voor de overgrootvader van Carel de Haseth. Dat bracht hen samen rond het plan om de eerste opera in het Papiaments te maken. Als componist werd Randal Corsen gevraagd, wiens werk wortelt in de Curaçaose traditie, aldus de Nationale Reisopera.

De makers deden eerder al een poging om het werk op het toneel te krijgen, maar dat liep stuk door gebrek aan financiële middelen. Door een samenwerking tussen de Nationale Reisopera, de Stichting Herdenking Slavernijverleden en de Stadsschouwburg Amsterdam komt de opera er nu toch.

Ed Spanjaard heeft de muzikale leiding over het Matangi Quartet en het Nationaal Opera en Concert Koor. Monique Wagemakers regisseert. De rollen worden vertolkt door Tania Kross, Peter Brathwaite en Jeroen de Vaal.

Op 30 juni is er een openbare generale repetitie. Op 1 juli vindt de wereldpremière plaats. Die dag is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen afgeschaft werd.

Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

Kaufmann stapt over van Decca naar Sony

Volgend artikel

Marshall laat West Side Story herleven

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.