BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

De Munt gaat naar het strand

Tijdens de zomer is het Brusselse operatheater De Munt gesloten, maar wie recente producties alsnog wil zien, kan aan de kust terecht. Bij Nikki’s World op het strand van Knokke-Heist vertoont De Munt de komende maanden op een scherm onder meer Lucrezia Borgia en Manon Lescaut.

Scène uit Don Quichotte, één van de opera's die op het strand worden uitgezonden (foto: Johan Jacobs).
Scène uit Don Quichotte, één van de opera’s die op het strand worden uitgezonden (foto: Johan Jacobs).

Het is niet het pluche van De Munt maar het zand van de ‘multifunctionele beacharena’ ter hoogte van het Heldenplein in Knokke-Heist waar in juli en augustus recente producties op een groot scherm te zien zullen zijn.

Het strand-operaseizoen opent donderdag 4 juli met Passion van Pascal Dusapin. De componist onderzoekt in zijn werk Passion de mythe van Orpheus en Eurydice, gebaseerd op literaire teksten en op partituren van Monteverdi. De twee rollen werden aan het begin van het afgelopen seizoen gezongen door Barbara Hannigan als ‘Lei’ en Georg Nigl als ‘Lui’. De choreografie was van Sasha Waltz. De vertoningen zijn te zien op 4 juli en 8 augustus.

Op 11 juli en 22 augustus wordt Manon Lescaut van Puccini vertoond. Onder muzikale leiding van Carlo Rizzi en in een regie van Mariusz Trelinski zongen Eva-Maria Westbroek en Amanda Echalaz begin dit jaar afwisselend de titelrol. Aris Argiris en Lionel Lhote deden afwisselend Lescaut. Krystian Lada, vanaf september vaste dramaturg bij De Munt, verzorgde de dramaturgie.

De afscheidsvoorstelling van José van Dam bij De Munt was in 2010 de opera Don Quichotte van Jules Massenet. De dvd van deze uitvoering kwam onlangs op de markt en kreeg een lovende recensie op Place de l’Opera. Naast Van Dam stonden Silvia Tro Santafé en Werner van Mechelen op het podium. Regisseur was Laurent Pelly, Marc Minkowski dirigeerde het orkest. Op het strand te zien op 18 juli en 29 augustus.

Op 1 augustus wordt Lucrezia Borgia van Donizetti eenmalig vertoond. Muzikale leiding en regie werden verzorgd door Julian Reynolds en Guy Joosten. In de cast stonden onder anderen Paul Gay, Elena Mosuc en Charles Castronovo.

Op de website van De Munt staat de programmering voor de komende maanden. Wie met twijfelachtig weer wil weten of het doorgaat, kan de website van Nikki’s World raadplegen.

Vorig artikel

Tania Kross ontvangt Radio 4 Prijs

Volgend artikel

Death in Venice in vijfsterrenuitvoering

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Antonio
    4 juli 2013 at 16:23

    Meer over Don Quichotte uit Brussel, ook op Place de l’Opera:

    http://www.operamagazine.nl/featured/6104/jose-van-dam-neemt-magistraal-afscheid/