BinnenkortBuitenlandNieuws

Seizoen Theater Aachen 2013/2014

Net over de grens met Zuid-Limburg ligt het dichtstbijzijnde Duitse operatheater: het Theater Aachen. Zoals veel Duitse steden heeft Aken een stadstheater waar toneel, opera en symfonische muziek wordt uitgevoerd door een eigen, vast ensemble. In het seizoen 2013/2014 brengt het theater vijf nieuwe producties en drie hernemingen.

De seizoensbrochure van Aachen, met coverfoto van Wil van Iersel.
De seizoensbrochure van Aachen, met coverfoto van Wil van Iersel.

Afgelopen weekend, op zondag 14 juli, werd de laatste operavoorstelling van dit seizoen gegeven in het Stadttheater Aachen: Il barbiere di Siviglia van Rossini. Die productie wordt in het komende seizoen hernomen en is vanaf 26 september nog enkele malen te zien. Dat geldt ook voor Hänsel und Gretel van Humperdinck en Carmen van Bizet.

De nieuwe producties die op het podium worden gebracht zijn Fidelio van Beethoven, Rusalka van Dvorak, Don Carlo van Verdi, Alcina van Händel en Die Banditen (Les Brigands) van Offenbach.

De Generalmusikdirektor van de stad Aken is sinds een jaar Kazem Abdullah (34). De in Indianapolis geboren Amerikaan was enkele jaren assistent van James Levine bij de Metropolitan Opera in New York en kan ook Bernard Haitink onder zijn leermeesters rekenen. Kazem Abdullah dirigeert de concerten van het Sinfonieorchester Aachen, dat doorgaans Eurogress als thuisbasis heeft.

Het orkest bezoekt tijdens het seizoen scholen om kinderen kennis te laten maken met muziek. Aan het eind van de zomer geeft het orkest enkele concerten in het Kurpark, met onder meer een Spaans programma, rond de feestdagen zijn er themaconcerten en op 13 oktober is er ‘Wagner pur’ met aktes uit Die Walküre en Götterdämmerung in het Rathaus van Aken.

Het Sinfonieorchester is het vaste begeleidingsorkest van het operatheater aan de Theaterplatz. Een vast ensemble voert tijdens het seizoen verschillende operaproducties op die in eigen beheer worden geproduceerd. In het ensemble van komend seizoen zitten solisten als Woong-jo Choi en Irina Popova, die al geruime tijd verbonden is aan het Theater Aachen.

De nieuwe producties van het komende seizoen zijn:

Fidelio (L. von Beethoven)
Dirigent: Kazem Abdullah
Regisseur: Alexander Charim
Première op 15 september 2013

Rusalka (A. Dvorak)
Dirigent: Kazem Abdullah
Regisseur: Ewa Teilmans
Première op 3 november 2013

Don Carlo (G. Verdi)
Dirigent: Kazem Abdullah
Regisseur: Michael Helle
Première op 9 februari 2014

Alcine (G.F. Händel)
Dirigent: Péter Halász
Rehisseur: Jarg Pataki
Première op 6 april 2014

Die Banditen / Les Brigands (J. Offenbach)
Dirigent: Péter Halász
Regisseur: Ludger Engels
Première op 8 juni 2014

De reprises:

Der barbier von Sevilla (G. Rossini)
Dirigent: Volker Hiemeyer
Regisseur: Joan Anton Rechi
Seizoenspremière op 26 september 2013

Hänsel und Gretel (E. Humperdinck)
Dirigent: NN
Regisseur: Ewa Teilmans
Seizoenspremière op 4 oktober 2013

Carmen (G. Bizet)
Dirigent: NN
Regisseur: Michaelle Helle
Seizoens première voorjaar 2014

Op de website van het Theater Aachen vindt u de programmering van het komende seizoen en een pdf van de jaarbrochure, met foto’s van de Nederlandse fotograaf Wil van Iersel.

Vorig artikel

Essen: afscheid van een cultvoorstelling?

Volgend artikel

Bariton Udo Reinemann overleden

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.