AchtergrondBinnenkort

De operahuizen gaan weer open: Berlijn (2)

Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: de Deutsche Oper Berlin.

De Deutsche Oper Berlin gaat midden september weer open. (© Manfred Brückels)

De Deutsche Oper Berlin benadert het nieuwe seizoen voorzichtiger dan de collega’s van de Staatsoper Berlin, een paar metrostations verderop. Waar de Staatsoper al voor het hele seizoen wijzigingen heeft doorgevoerd, heeft de Deutsche Oper een nieuwe programmering voor de periode 21 augustus tot en met 26 september gepresenteerd. Hoe het seizoen vanaf oktober verdergaat, wordt later deze maand pas bekendgemaakt.

Voor de zomerpauze gaf de Deutsche Oper zes semiscenische uitvoeringen van een ingekorte versie van Das Rheingold op het dak van zijn parkeergarage, waar het makkelijker is om afstandsregels en andere coronarichtlijnen op te volgen. Voor de start van het nieuwe seizoen houdt de Deutsche Oper hetzelfde concept aan: Das Rheingold krijgt nog drie voorstellingen op het parkeerdak en een bigband voegt daar twee programma’s (The Duke en Dschungelbuch) aan toe.

In september kan het Berlijnse operahuis eindelijk de deuren van zijn gewone theaterzaal weer openen, maar de geprogrammeerde voorstellingen zijn semiscenisch of concertant.

Het programma

Das Rheingold aus dem Parkdeck (21 t/m 23 augustus 2020) wordt gedirigeerd door muziekchef Donald Runnicles en geregisseerd door Neil Barry Moss. Noel Bouley zingt Wotan, Thomas Blondelle is Loge, Annika Schlicht vertolkt Fricka en Flurina Stucki is te zien als Freia. Gespeeld wordt de ingekorte versie die componist Jonathan Dove in 1990 creëerde. Het orkest telt daarin slechts achttien musici, de speeltijd van Das Rheingold is teruggebracht tot 110 minuten.

Met het ‘grensoverschrijdende concert-project’ Baby Doll keert de Deutsche Oper terug binnen de muren van zijn theater. De voorstelling combineert Beethovens zevende symfonie met de verhalen van gevluchte vrouwen. Beethovens muziek wordt aangevuld met klezmermuziek, dans, documentairetheater en video-installaties. Donald Runnicles heeft wederom de muzikale leiding.

De beroemde tenor Joseph Calleja zingt twee keer hoogtepunten uit La Gioconda. (© Simon Fowler / Decca)

Vanaf 12 september klinkt er weer opera op de ‘Hauptbühne’. De Deutsche Oper presenteert drie concertante operaprogramma’s van 90 minuten, die elk twee keer uitgevoerd worden. Op 12 en 13 september is er een Verdi-gala met fragmenten uit Nabucco en Macbeth. Onder muzikale leiding van Roberto Rizzi Brignoli zingen Amartuvshin Enkhbat, Patrick Cook, Saioa Hernandez, Marko Mimica en Irene Roberts de solopartijen van Verdi.

Op 19 en 20 september brengen zangers als Elena Stikhina, Jorge de León en Judit Kutasi hoogtepunten uit Aida van Verdi. Giampaolo Bisanti dirigeert het orkest van de Deutsche Oper.

Het alternatieve programma voor de eerste twee seizoensmaanden wordt afgesloten met fragmenten uit La Gioconda van Amilcare Ponchielli (25 en 26 september). Joseph Calleja treedt aan als Enzo Grimaldo, Judit Kutasi zingt Laura, Irina Churilova is La Gioconda en Roman Burdenko zingt Barnaba. Ivan Repusic heeft de muzikale leiding.

Of de Deutsche Oper na de concertante alternatieven zijn reguliere programmering weer kan oppakken, wordt later deze maand bekendgemaakt. Het oorspronkelijke programma bevat onder meer de premières van Die Walküre en Siegfried, deel twee en drie van een nieuwe Ring des Nibelungen door regisseur Stefan Herheim. Deel één, Das Rheingold, moest afgelopen seizoen door de coronacrisis geannuleerd worden en is dus nog niet in première gegaan.

Andere nieuwe producties die de Deutsche Oper hoopt te brengen zijn onder meer Simon Boccanegra, Francesca da Rimini en Fidelio. Daarnaast staat er een groot aantal reprises gepland.

Zie voor alle details van het seizoen de website van de Deutsche Oper Berlin.

Vorig artikel

Airam Hernández gelooft in de taal van muziek

Volgend artikel

Concertgebouw presenteert plannen tot december

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.