BinnenkortNieuws

Opera over Peter de Grote in première

Het Peter de Grote Festival brengt op vrijdag 2 augustus The Tsar, his wife, her lover and his head in première in Groningen. De kameropera van Monique Krüs gaat over het leven van tsaar Peter de Grote en is later ook tijdens het Grachtenfestival te zien.

Monique Krüs.
Monique Krüs.

Dit jaar worden de 400-jarige betrekkingen tussen Nederland en Rusland gevierd. Voor vele kunstinstellingen reden om iets rond dat thema te doen. Het Peter de Grote Festival, een jaarlijks kamermuziekfestijn in Noord-Nederland, koos ervoor om componiste en sopraan Monique Krüs een opera te laten schrijven.

Krüs studeerde aan het Utrechts Conservatorium en het Mozarteum in Salzburg. Ze was drie jaar lang ensemblelid van het operahuis van Essen en trad daarna op bij tal van Europese operahuizen. Als componiste schrijft ze allerlei muziek, van opera en muziektheater tot liederen, filmmuziek en tunes voor tv-shows.

Krüs componeerde The Tsar op een libretto van Sjoerd Kuyper. Het verhaal laat een vermoeide Peter de Grote zien, die zijn einde voelt naderen. “Zijn vrienden zijn dood en er is de kwestie met Willem Mons, die terecht staat wegens gesjoemel met geld van de overheid en van wie ook nog eens alom wordt beweerd dat hij met de tsarina slaapt. Genoeg reden voor Peter om het op een geweldig zuipen te zetten”, zo omschrijft het festival.

“In de nacht komen de geesten uit het verleden langs: zijn stiefzus Sophia, zijn beschermheer Matvejev, zijn boezemvriend Lefort en zijn minnares Anna. Zo ziet Peter zijn leven aan zich voorbij trekken. Als de ochtend gloort besluit hij de ter dood veroordeelde Mons te redden van het hakblok. Maar hij valt in slaap…”

De rol van de tsaar wordt vertolkt door de Iraanse bariton Arash Roozbehi. De Nederlandse sopranen Carolina Luppers en Maartje Rammeloo zijn te zien als respectievelijk Catherina (Peters vrouw) en Anna Mons (Peters minnares). Mezzosopraan Esther Kuiper zingt Sophia, bas-bariton Tim Maas is Lefort en tenor Leon van Liere zingt Willem Mons.

De solisten worden begeleid door een ensemble van zeven musici, geleid door de componiste. Jos Groenier voert de regie.

The Tsar gaat op 2 augustus in première in het Groninger Museum en is daar de volgende dag nogmaals te zien. Op 22 en 23 augustus staan er voorstellingen gepland in de Hermitage in Amsterdam, in het kader van het Grachtenfestival.

Zie voor meer informatie de websites van het Peter de Grote Festival en het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Rossini's Semiramide uit Bad Wildbad

Volgend artikel

Rheingold: Walhalla van zeven reuzen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.