BinnenkortNieuws

Uitmarkt laat voorproeven van opera

De jaarlijkse Uitmarkt in Amsterdam heeft de liefhebbers van opera en klassiek vocaal het nodige te bieden. Zwaartepunt van de voorproefjes op dat gebied ligt in het Concertgebouw op zaterdag 31 augustus, waar de drie grote Nederlandse operahuizen zich presenteren.

Eén van de vocale voorproefjes op de Uitmarkt komt die jaar uit de monden van het Kobra Ensemble (foto: Foppe Schut).
Eén van de vocale voorproefjes op de Uitmarkt komt die jaar uit de monden van het Kobra Ensemble (foto: Foppe Schut).

Eind augustus is per traditie het moment dat het culturele seizoen wordt geopend. Hoewel veel steden tegenwoordig hun eigen manier hebben om de start van het seizoen te markeren, geldt de Uitmarkt in Amsterdam als dé plek waar het seizoen van start gaat. Er is ook dit jaar weer opera op de Uitmarkt, die gehouden wordt van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september rond het Museumplein.

Op zaterdag 31 augustus zijn er voor operaliefhebbers interessante voorstellingen in de Grote en Kleine Zaal van het Concertgebouw. Om 12.00 uur is er de keuze uit twee parallelle programmaonderdelen: negentiende-eeuwse opera met Tristan und Isolde of barokmuziek door Combattimento.

In de Grote Zaal verzorgt de Nationale Reisopera om 12.00 uur een introductie van de opera Tristan und Isolde van Richard Wagner. Het werk gaat op 22 september in première in Enschede.

Combattimento (de toevoeging ‘Consort’ wordt voortaan weggelaten) zet hun nieuwe programma ‘Typisch Combattimento’ in de schijnwerpers tijdens het optreden in de Kleine Zaal, met medewerking van alt Helena Rasker. Combattimento is komend seizoen te horen in de begeleiding van Pearl, dat door het Scapino Ballet hernomen wordt. Verder gaat op 14 februari The Fairy Queen in première bij de Nationale Reisopera. Bij die productie verzorgt Combattimento de begeleiding.

Om 13.00 uur is er wederom een opera double bill in het Concertgebouw. In de Grote Zaal geeft De Nederlandse Opera een voorproefje van Armide van Gluck. De opera beleeft in een nieuwe productie zijn première op 6 oktober in Het Muziektheater in Amsterdam. Twee maanden voor dat moment heeft het publiek de gelegenheid al kennis te maken. De Canadese sopraan Karina Gauvin, die de titelrol zingt, en Frédéric Antoun, Renaud in de voorstelling, staan op het podium van de Grote Zaal.

Tegelijkertijd laat Opera Zuid in de Kleine Zaal horen en zien wat het publiek vanaf 15 november in de Nederlandse en Belgische theaters mag verwachten van Carmen. Het is de eerste van drie voorstellingen die het in Maastricht gevestigde gezelschap komend seizoen brengt. Het seizoensthema luidt: ‘Testosteron, tragiek en teloorgang van operamannen.’

Ekatarina Levental en Eva Tebbe, het duo Bilitis, maakt voor een festival rond de kunstenaar Jean Cocteau, in december in de Gentse Bijloke, een speciaal programma met muziek van Satie en Poulenc. Op zaterdag geven ze om 18.00 uur een eerste indruk voor het publiek in het Orgelpark aan de Gerard Brandtstraat.

De zes zangeressen van het Kobra Ensemble omschrijven hun repertoire als “vroege en hedendaagse klassieke werken, volksmelodieën en close harmony, (…) met humor en bloedserieuze schoonheid”. Eén van de leden van het Kobra Ensemble is Nora Fischer, onlangs te gast op het Delft Chamber Music Festival. Volgend voorjaar staat de jonge zangeres in The News, de reality-opera van Jacob ter Veldhuis. Vanaf 23 mei 2014 wordt die productie gebracht door de Nationale Reisopera.

Het Kobra Ensemble treedt op zondag om 16.30 uur op in de grote zaal van de Balie en om 20 uur in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Nieuw in de programmering van de Uitmarkt is de Uitmarkt Bachdag, op zondag 1 september. Er zal vooral instrumentale muziek van Bach klinken, maar speciale vocale medewerking wordt verleend door een 100-koppig koor van de samenwerkende Amsterdamse Oratoriumverenigingen, onder leiding van Frank Hameleers. De Bachdag wordt gehouden in de Vondelkerk.

Alle programma-informatie vindt u op de website van de Uitmarkt. Radio en tv besteden veel aandacht aan de Uitmarkt in de programma’s van Nederland 2, Radio 4 en 6 en op de digitale zender Cultura 24. Zie daarvoor de website van de NTR.

Vorig artikel

Hermus zet revolutieopera La Muette op cd

Volgend artikel

Opera in de media: week 34

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.