Home » Binnenkort, Featured

Opera in de media: week 34

16 augustus 2013

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 34 (17 – 23 augustus 2013) onder meer aandacht voor oud en nieuw materiaal van het Grachtenfestival en Netrebko en Plácido op de radio.

Video

Bernadeta Astari.

Bernadeta Astari.

Mozart pastiche
In de week van het Grachtenfestival besteedt de digitale zender Cultura24 veel aandacht aan de programmaonderdelen van dit jaar en van eerdere edities. Van vorig jaar is de productie Nozze Don Cosi te horen, die in 2012 werd opgevoerd in de tuin van het Amsterdamse Hilton. Nu, een jaar later, zijn twee leden van de cast, Iris van Wijnen en Bernadeta Astari, lid van het jonge ensemble van de Reisopera. Astari geeft dit jaar ook een solorecital op het Grachtenfestival.
Cultura24: zaterdag 17 augustus om 20.30 u.

Claron en Odyssee
Vorig jaar zong mezzosopraan Claron McFadden met het Ensemble Odyssee Franse barokmuziek in hotel Krasnapolsky. De opname van dat concert staat nu op het programma van Cultura24.
Cultura24: zondag 18 augustus om 21.30 u.

Zangeressen op de gracht
De maandagavond staat bij Cultura24 in het teken van Nederlandse zangeressen. Eerst is er om 20.20 uur een herhaling van het Prinsengrachtconcert 2012, met Christianne Stotijn, begeleid door het Calefax Rietkwartet. Daarna ziet u een portret van mezzosopraan Rosanne van Sandwijk. Ze is dit jaar genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs. Na het portret schakelt Cultura naar Hotel Krasnapolsky in Amsterdam voor het optreden van Rosanne van Sandwijk en de Nederlandse Bachvereniging met muziek van Vivaldi.
Cultura24: maandag 19 augustus om 20.20 u.

Johan Simons als zomergast
Het aandeel klassieke muziek is bij het programma Zomergasten door de jaren nooit erg groot geweest. Isabelle van Keulen, Louis Andriessen, Jaap van Zweden: heel veel meer levert een blik op de complete zomergastenlijst niet op. De gast van dit weekend heeft in elk geval enkele opera’s geregisseerd, onder meer Simon Boccanegra voor de Opéra Bastille en Die Entführung aus dem Serail bij De Nederlandse Opera in 2008. Johan Simons zit een paar uur aan tafel met Wilfried de Jong.
Nederland 2: zondag 18 augustus om 20.20 u.

Billy Budd online
Het Glyndebourne Festival zet deze zomer achtereenvolgens een aantal producties online. Vanaf vrijdag lunchtijd (u moet zelf even raden hoe laat dat is) staat de opname uit 2010 online van Billy Budd, de opera van Benjamin Britten. Net als in de productie van De Nederlandse Opera van maart 2011 zingen Jacques Imbrailo als Billy en John Mark Ainsley als Vere de hoofdrollen. In de Britse versie deed Michael Grandage de regie, Mark Elder stond voor het orkest. In de Glyndebourne-uitvoeringen van deze zomer zong Mark Padmore de rol van captain Vere.
Website Glyndebourne, vanaf vrijdag 23 augustus. 

Audio

Plácido Domingo en Anna Netrebko in Giovanna d'Arco in Salzburg (foto: Silvia Lelli).

Plácido Domingo en Anna Netrebko in Giovanna d’Arco in Salzburg (foto: Silvia Lelli).

Netrebko en Domingo in Salzburg
Het Zomeravondconcert laat horen wat het publiek op 6 augustus in de Salzburger Felsenreitschule tot groot enthousiasme bracht: de opera Giovanna d’Arco van Verdi. Het applaus gold ongetwijfeld Verdi, maar zeker ook de hoofdrolzangers: Anna Netrebko en Plácido Domingo. Het Philharmonia Chor Wien en het Münchner Rundfunkorchester werden geleid door Paolo Carignani.
Radio 4: zaterdag 17 augustus om 19.00 u.

Henk Neven in Londen
Er is Nederlands aandeel in het Promsconcert van deze avond, in de Londense Royal Albert Hall. Voor Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms werd bariton Henk Neven uitgenodigd. Hij zingt met Rachel Harnisch bij het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van Marin Alsop.
BBC Radio 3: zaterdag 17 augustus om 20.30 u.

Anna Caterina Antonacci (foto: Serge Derossi).

Anna Caterina Antonacci (foto: Serge Derossi).

Zomeravond met Yannick
Niet in Rotterdam, wel in Londen (aanstaande donderdag in de Proms) en in Amsterdam is het programma te horen dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézèt-Séguin brengt met de sopraan Anna Caterina Antonacci. Het orkest brengt Prokofjev 5 en de fantasie-ouverture Romeo en Julia van Tsjaikovski. Met de sopraan klinken Wagners Wesendonck-Lieder.
Radio 4: dinsdag 20 augustus om 20.00 u.

Weektip

Als de Nationale Reisopera zou moeten betalen voor elke (re)tweet die ze sturen, dan was het complete budget voor dit seizoen al bijna op geweest. ‘Trending topic’ in de Reisopera-tweets van afgelopen week was het laatste OperaGala dat woensdag in het Amsterdamse Concertgebouw werd gegeven. Het Nederlands Blazers Ensemble, Tania Kross en de leden van het jonge ensemble brachten muziek van Wagner tot Puccini en van Mozart tot Radiohead. Ietwat verstopt op de website van het Concertgebouw staat nog de opname van de webcast van 14 augustus.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.