BinnenkortNieuws

Driemaal opera op de Uitmarkt

Anderhalf uur, meer had de operaliefhebber niet nodig om op de Uitmarkt in Amsterdam afgelopen weekend een indruk te krijgen van het nieuwe seizoen. Dat wil zeggen, voor wie zich beperkt tot de drie grote operagezelschappen in Nederland. Place de l’Opera keek mee.

Uitmarkt 2013De Nederlandse Opera, de Nationale Reisopera en Opera Zuid kregen op zaterdag tussen twaalf en half twee elk een kleiner of groter podium in het Concertgebouw om het publiek een voorproefje te geven.

De Reisopera vaardigde sopraan Francis van Broekhuizen en tenor Deniz Yilmaz af voor een optreden in de Grote Zaal. Er klonken aria’s uit Tosca, La Bohème en Carmen.

Denis Yilmaz zal als Don José optreden in La tragédie de Carmen, de productie die de Reisopera dit seizoen uitbrengt onder regie van Romy en Gable Roelofsen van Het Geluid van Maastricht. Dat duo is ook verantwoordelijk voor de tekst en regie van de productie Wesendonck-Lieder Heute. Die productie, met Francis van Broekhuizen, wordt in het kielzog van Tristan und Isolde door de Reisopera uitgebracht. Op dinsdag 10 september is de voorstelling tweemaal te zien in het Goethe-Institut Amsterdam.

Na het toegejuichte optreden van het Reisopera-duo stonden er alweer rijen voor de ingang van de Grote Zaal, waar De Nederlandse Opera een voorproefje gaf van Armide, dat op 6 oktober zijn eerste voorstelling beleeft.

In de Kleine Zaal liet Opera Zuid zich horen. Artistiek directeur Miranda van Kralingen presenteerde het programma, waarvoor ze vier zangers had meegenomen. Kim Savelsbergh liet horen hoe haar Micaëla gaat klinken in de komende productie van Carmen, die Opera Zuid vanaf 15 november in de theaters brengt. De hoofdrol van Carmen, Janneke Schaareman, deed een pittige Habanera.

Bariton Willem de Vries, net klaar met een intensieve serie voorstellingen van The Bear tijdens het Grachtenfestival, introduceerde een lied in het Nederlands als onderdeel van het nieuwe programma Z.O.Z. Hij zal aan Zie Omme Zijde of Zangers Opera Zuid meewerken. Zingen of Zwijmelen mag trouwens ook, volgens de website van Opera Zuid.

Miranda van Kralingen zong zelf ook, een Frans chanson, en later kondigde ze ‘In the wee small hours of the morning’ aan, dat ze als een ode aan Rita Reijs zong. Haar pianist, Tristan Schmidt, struikelde op het laatste moment uit de coulissen, knoopte snel zijn jasje dicht en nam plaats aan de Steinway.

Naast twee opera’s, Carmen en La Traviata, komt het ensemble uit Maastricht met Z.O.Z., een liedjesprogramma met repertoire uit de jaren ’30 – ’50. Daaraan zal ook pianist Tristan Schmidt meewerken. Dat jong talent bij de Reisopera echt jong is bewees hij met zijn twintig jaar.

Niet veel ouder, net 23 geworden, is Rubèn Plantinga. De jonge zanger zat al in Tosca vorig seizoen en hij zal de rol van Morales zingen in de Carmen-voorstelling. In de Kleine Zaal legde hij een muzikaal visitekaartje neer met ‘Hai gia vinta la causa’ van graaf Almaviva uit Le nozze di Figaro.

En terwijl Ruben zijn aria eindigde, gaven Miranda van Kralingen en haar jonge pianist (‘Ik weet niet wie van ons twee het meest zenuwachtig is’) elkaar een boks. Bij Opera Zuid gaan zang, organisatie en muziek door alle generaties.

Zie voor meer informatie over de programma’s de websites van De Nederlandse Opera, de Nationale Reisopera en Opera Zuid.

Vorig artikel

De tijd vliegt in fantasierijke Siegfried

Volgend artikel

DNO zet huis open voor talent

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.