BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 40

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 40 (28 september – 4 oktober 2013) onder meer aandacht voor het Requiem van Verdi en de radio-uitzending van Alceste vanuit de Opéra Garnier in Parijs.

Video

Claudio Abbado (foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon).
Claudio Abbado (foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon).

Wagner Gala
De deelnemers aan de IVC Wagner Academie van afgelopen week kunnen de stukken op hun lijst voor de masterclasses waarschijnlijk inmiddels dromen. Grote namen die dat repertoire uitvoerden tijdens een Wagner Gala van de Berliner Philharmoniker onder leiding van Claudio Abbado zijn onder anderen Cheryl Studer, Siegfried Jerusalem (die afgelopen week één van de masters was in Den Bosch), Bryn Terfel en Waltraud Meier. U hoort onder meer ‘Dich teure Halle’, ‘O du, mein holder Abendstern’ en ‘In ferner Einsamkeit des Waldes’. BravaNL zendt het gala zondagnacht uit.
BravaNL: zondag 29 september om 02.00 u.

De Speler
De decembervoorstelling, zo u wilt de ‘kerstproductie’ van De Nederlandse Opera, die op 7 december in première gaat, is De speler van Prokofjev. Op BravaNL kunt u kijken naar een productie van Opera Zuid uit 2005. In de verschillende rollen ziet u onder anderen Francis van Broekhuizen, Jeroen Bik, Klara Uleman, Marcel van Dieren en Tom Haenen. Het Limburgs Symfonie Orkest werd geleid door Ivan Anguélov.
BravaNL: maandag 30 september om 00.06 u.

Werner Güra (foto: Monika Rittershaus).
Werner Güra (foto: Monika Rittershaus).

Haydns Schepping
Het Groot Omroepkoor en de Radio Kamer Filharmonie voerden in juni 2010 Die Schöpfung van Haydn uit in de Grote Kerk in Naarden. John Nelson dirigeerde het orkest en solisten als Lisa Milne, Werner Güra, Matthew Rose en Lucy Crowe.
Mezzo: woensdag 2 oktober om 20.30 u.

Audio

Sophie Koch (foto: Patrick Nin).
Sophie Koch (foto: Patrick Nin).

Alceste in Garnier
Het komt niet vaak voor, maar deze week zendt Opera Live van de NTR een voorstelling vanuit het Palais Garnier in Parijs live uit. Glucks Alceste wordt daar uitgevoerd door Les Musiciens du Louvre van Marc Minkowski. Yann Beuron, Sophie Koch en Roberto Alagna zingen de hoofdrollen. Waarschijnlijk niet heel hoorbaar is de regie van Olivier Py.
Radio 4: zaterdag 28 september om 19.00 u.

Requiem in Amsterdam
De uitvoering van het Requiem van Verdi, dezer dagen in het Amsterdamse Concertgebouw, wordt uitgezonden door Radio 4. In het Zondagmiddagconcert zijn het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons en het Groot Omroepkoor live te horen. De solopartijen worden vertolkt sopraan Aga Mikolaj, mezzo Olesya Petrova, tenor Dmitri Pittas en bas Yuri Vorobiev.
Radio 4: zondag 29 september om 14.00 u.

Weektip

Carmen met sterren
Er komen dit seizoen minstens twee Carmens aan: de Reisopera brengt dit najaar La tragédie de Carmen en vanaf 15 november is Janneke Schaareman Carmen in de productie die Opera Zuid presenteert. In de weektip daarom een oudere opname van de Metropolitan Opera in New York, uit 2007. De ster die deze week in Nederland was, Angela Gheorghiu, zong de rol van Micaela, Don José werd gezongen door Plácido Domingo. Twee vocaal stevige types, Waltraud Meier en Sergei Leiferkus, waren respectievelijk Carmen en Escamillo. James Levine, deze week weer voorzichtig begonnen als Met-dirigent, stond bij deze voorstelling ook voor het orkest.

Vorig artikel

Ruttens Ring voor kids gepresenteerd

Volgend artikel

YouTube-portret: Jirí Belohlávek

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.