AchtergrondNieuws

Ruttens Ring voor kids gepresenteerd

In het kader van de Wagner Academie van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) werd woensdag in Amsterdam de Aangenaam Klassiek for Kids-cd van Der Ring des Nibelungen gepresenteerd. Op die dubbel-cd vertelt Edwin Rutten in twee uur tijd het hele Ring-verhaal.

Edwin Rutten en kinderen het het kinderkoor De Kickers bij de presentatie van Der Ring des Nibelungen (foto: Dré de Man).
Edwin Rutten en kinderen het het kinderkoor De Kickers bij de presentatie van Der Ring des Nibelungen (foto: Dré de Man).

De nieuwe cd van Edwin Rutten (‘voor kinderen en andere volwassenen’) is een korte versie van Wagners imposante, vierdelige cyclus. Waar die normaal vijftien uur in beslag neemt, beslaat de dubbel-cd van Rutten twee uur. Ruttens vertelling wordt ondersteund door muziekfragmenten van het Symfonieorkest van de Beierse Omroep en diverse zangers, gedirigeerd door Bernard Haitink.

Op woensdag kreeg maestro Haitink het allereerste exemplaar van de cd uitgereikt in het Hilton Hotel. Later op de dag werd de cd officieel gepresenteerd, na afloop van een paneldiscussie in het kader van de Wagner-dag die de Wagner Academie van het IVC in het Amsterdamse conservatorium belegde.

Bij een optreden van het kinderkoor De Kickers, dat vaak meewerkt aan producties van De Nederlandse Opera, kreeg Rutten de eerste stapel cd’s overhandigd.

“Met het libretto, de cd-box van de Ring door Haitink, een laptop en de open mind van een negenjarige ben ik aan het werk gegaan aan dit plan, dat er al heel lang lag”, vertelde Rutten, waarna op een video te zien was hoe hij het allereerste exemplaar aan Haitink had aangeboden.

Na de presentatie van de dubbel-cd spraken we met de maker/schrijver/verteller.

U ligt nu in de cd-bakken, niet naast Mel Tormé, maar naast Jonas Kaufmann. Is deze Ring ‘voor kinderen en andere volwassenen’ ook iets voor onze lezers, die vaak al het nodige van opera weten?
“Er zijn een paar grote mensen geweest die al hebben geluisterd en die zeiden: ik heb de Ring eindelijk begrepen. Je krijgt door deze versie het verhaal helemaal helder. Je weet wie eraan komen en ik heb de leidmotieven erop gezet. Mijn bedoeling is dat mensen nieuwsgierig worden en dan eens naar een echte uitvoering gaan.” Lachend: “De echte Ring duurt vijftien uur, maar als je de structuur van iets kent, duurt het ook korter!”

Kan deze dubbel-cd de drempel verlagen om bijvoorbeeld naar de complete Ring-cyclus bij De Nederlandse Opera te gaan, begin 2014?
“Die uitvoering is historisch. Ik heb een passe-partout voor de allerlaatste cyclus in februari en verheug me geweldig. Mensen opwekken erheen te gaan is niet nodig, maar laten ze niet denken dat het onmogelijk is om kaarten te krijgen. Gewoon proberen.

Als mijn cd eraan bijdraagt dat mensen naar de Ring van Audi gaan, of naar een volgende Ring, over vijf of tien jaar, dan ben ik heel erg blij.”

Hij kost een tientje.
“Ja, dat is mooi in deze tijden. Zolang het kan, doen we dit voor een tientje, in de Aangenaam Klassiek-campagne. Kinderen hebben het recht te weten dat het bestaat, al hoeven ze het niet allemaal mooi te vinden. Den Haag moet opletten, cultuur is van ons allemaal, cultuur is de ruggengraat van onze samenleving. Ik geloof in wat de Duitsers ‘Bildung’ noemen. Op school zingen, mooie verhalen vertellen. Daarna gaan het rekenen en de andere vakken ook makkelijker.”

Zie voor meer informatie over de dubbel-cd de website van Aangenaam Klassiek for Kids.

Vorig artikel

IVC-panel discussieert over Wagner

Volgend artikel

Opera in de media: week 40

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.