BinnenkortNieuws

ALS-benefiet bij Carmen van Opera Zuid

Enkele dagen voor de nieuwe productie van Carmen in première gaat bij Opera Zuid is er op 12 november een openbare voorgenerale. Net als vorig jaar werkt Opera Zuid zo op een bijzondere wijze mee aan het werven van fondsen voor de Stichting ALS.

Carmen AfficheOpera Zuid geeft bezoekers van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht op dinsdag 12 november een unieke kijk in de afronding van het productieproces van een opera. De voorgenerale repetitie van Carmen is – en dat is uitzonderlijk – toegankelijk voor publiek. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar de Stichting ALS.

Het is voor de tweede keer dat Opera Zuid een complete operavoorstelling beschikbaar stelt voor de fondsenwerving van de Stichting ALS. Vorig jaar was dat met de opera Manon, deze keer met Carmen, in een verrassende nieuwe regie door Leopold Witte en Geert Lageveen, met Janneke Schaareman in de hoofdrol.

Opera Zuid heeft een speciale reden voor de steun aan het uit de wereld helpen van de spierziekte ALS, Amyotrofische Lateraal Sclerose. Joep Cobben was jaren actief als lid van Het Zuidelijk Theaterkoor, het koor van Opera Zuid dat ook aan de nieuwe productie van Carmen meewerkt. Hij moest stoppen toen ALS het hem onmogelijk maakte te zingen.

Ieder jaar overlijden 500 mensen in Nederland aan ALS en er komen jaarlijks 500 nieuwe patiënten bij. Op dit moment is er geen behandeling of medicijn tegen de ziekte en is ALS dus ongeneeslijk. De gemiddelde levensverwachting na diagnose ligt tussen de één en drie jaar.

ALS leidt tot het progressief uitvallen van de spieren. Geleidelijk worden steeds meer spieren aangedaan. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is vaak de oorzaak van het overlijden. Onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van ALS is hard nodig.

De Werkgroep ALS Limburg is opgericht in 2008 door een aantal vrienden van Michiel Hafkamp, nadat hij aan ALS overleed. Dit jaar is al meer dan een ton bijeengebracht met verschillende activiteiten. Met de kaartverkoop voor de Carmen-benefiet komt er weer een aanzienlijk bedrag bij.

Over Carmen leest u binnenkort meer op Place de l’Opera. De informatie over de cast en het verhaal vindt u op de website van Opera Zuid.

Een kaart voor de voorstelling op dinsdag 12 november om 19.00 uur in het Maastrichtse Theater aan het Vrijthof kost 25 euro en kan via de website van de Stichting ALS worden gereserveerd.

Vorig artikel

Operaster Dessay zingt Michel Legrand

Volgend artikel

Komische Oper: een Così in twee tijdperken

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.