BinnenkortNieuws

Reisopera op tournee met Rossini’s Barbier

De Nationale Reisopera gaat vanaf 22 november op tournee met Rossini’s bekende opera Il barbiere di Siviglia. Laurence Dale regisseert, Antonino Fogliani dirigeert. Beiden waren al eerder te gast bij de Reisopera.

Barbier Reisopera AfficheIl barbiere di Siviglia is één van de bekendste opera’s ‘ever’. De komische opera in twee bedrijven, op een tekst van Cesare Sterbini, was bij de première in 1816 geen groot succes, maar won kort daarna aan populariteit en ging de hele wereld over – iets wat het nog steeds doet.

Volgens de Reisopera is de opera “briljant gevat en vol verve, onbezonnen vreugde en dolkomische tegenstellingen”. Door regisseur Laurence Dale wordt het werk van een “spikspinternieuwe en eigenzinnige snit” voorzien.

Dale regisseerde eerder Les contes d’Hoffmann, La voix humaine en L’heure espagnole bij de Reisopera. Over de Barbier zegt hij: “Net als bij de komedies van Gilbert & Sullivan kennen de meeste toeschouwers de grappen al. Het is dus een hele opgave om de mensen geïnteresseerd te houden.”

Eén van de ideeën waar Dale mee zal komen, is de rol van Berta door drie zangeressen te laten spelen: Zinzi Frohwein, Sonja Volten en Ruth Willemse.

De cast wordt aangevoerd door de Nederlandse bariton Peter Bording, in Duitsland zeer populair, en de eveneens Nederlandse mezzo Karin Strobos, die sinds dit seizoen ensemblelid in Essen is.

Verder is Mark Milhofer te zien en horen als graaf Almaviva en Bruno Praticò als Bartolo. Nicholas Crawley zingt Basilio en Bora Balçi vertolkt Fiorello en ‘Un ufficiale’. Crawley en Balçi zijn leden van het talentenensemble van de Reisopera.

Maestro Antonino Fogliani staat op de bok voor Het Gelders Orkest en het Nationaal Opera en Concert Koor (voortgekomen uit het voormalige Reisopera-koor). Fogliani dirigeerde eerder Lucia di Lammermoor bij het Enschedese gezelschap.

Il barbiere di Siviglia gaat op 22 november in première in Enschede en is daarna tot en met 20 december in diverse theater in het land te zien.

Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

Apocalyptische Götterdämmerung bij DNO

Volgend artikel

Witte en Lageveen maken sterk operadebuut

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.