BinnenkortNieuws

Cultura24 programmeert operaweek

De digitale zender Cultura24 sluit met een operaweek van 7 tot en met 13 december aan bij de operamaand die de NTR op Nederland 2 in december heeft geprogrammeerd. Wie alles wil volgen moet vele uren investeren, maar weet daarna wel heel veel van opera, zangers en regie.

Pierre Audi komt met twee portretten en een documentaire ruim aan bod in de operaweek van Cultura (foto: Erwin Olaf).
Pierre Audi komt met twee portretten en een documentaire ruim aan bod in de operaweek van Cultura (foto: Erwin Olaf).

In de Cultura24 operaweek worden complete uitvoeringen van opera’s afgewisseld met documentaires over de zangers, de makers en de componisten van opera.

Opera’s

In de categorie ‘complete opera’ valt de concertante uitvoering van La bohème in de NTR ZaterdagMatinee. Het bekendste werk van Puccini werd op zaterdag 27 april dit jaar uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. Dat de uitvoering alleen muzikaal was, zonder spel en decor, was even wennen, maar de recensent van Place de l’Opera oordeelde dat dankzij de directie van Karel Mark Chicon het ontbreken van ‘beeld’ geen enkel probleem was. Julianna Di Giacomo zong een ‘wonderschone Mimi’.
Uitzending: zaterdag 7 december om 10.00 u

Een uitvoering van de opera Don Giovanni van Mozart met bariton Henk Neven voor het eerst in de titelrol is op dinsdag te zien. Het gaat om een uitvoering door het Brussels Philharmonic onder leiding van Vincent de Kort uit 2006.
Uitzending: dinsdag 10 december om 20.30 u.

Nozze Don Cosi was één van de goed ontvangen producties op het Grachtenfestival 2012. Het was een door Xander Straat geregisseerde voorstelling, opgebouwd uit de drie Da Ponte-opera’s van Mozart. De zangers van de door Henny Diemer opgerichte Studio 32 voerden de muziek in de openlucht uit. Bij de solisten onder anderen Bernadeta Astari en Iris van Wijnen, beiden tegenwoordig verbonden aan het ZangersEnsemble van de Nationale Reisopera. Place de l’Opera vond dat er fraai gemusiceerd werd in een voorstelling die naar meer smaakte.
Uitzending: woensdag 11 december om 20.30 u.

In 2004 produceerde het Nederlandse gezelschap ZT Hollandia samen met de RuhrTriennale de muziektheatervoorstelling Sentimenti in Bochum. Jeroen Willems, wiens naam nog heel vaak valt in de Nederlandse theater- en muziekwereld, speelde de rol van Simon. Die zit aan het sterfbed van zijn moeder en herinnert zich haar verboden liefdesaffaire met een Italiaanse gastarbeider in de jaren ’60. Met muzikale fragmenten uit de opera’s van Verdi gaat Simon op zoek naar de essentie van de liefde. In de andere rollen zijn onder anderen Aus Greidanus jr., Fedja van Huêt, Hadewych Minis en Adri Overbeeke te zien.
Uitzending: donderdag 12 december om 20.30 u.

“Is het hallucinante Opera Jawa de allereerste Javaanse musical?” zo vroeg de Filmkrant zich af. “Of is het toch een opera? Of een collage van installaties?” De film uit 2007 van regisseur Garin Nugroho ging op het International Film Festival in Rotterdam in première.
Uitzending: vrijdag 13 december om 21.25 u.

Documentaires

Pierre Audi, die dit jaar zijn 25-jarig jubileum als artistiek leider van De Nederlandse Opera viert, komt ruim aan bod in de documentaireprogrammering van Cultura24. Twee portretten laten de jonge Audi zien en een dag later blikt de nieuwe NTR-documentaire Pierre Audi 25 jaar DNO terug op zijn Amsterdamse jaren.
Uitzending: zondag 8 december om 13.55 u. en maandag 9 december om 20.30 u.

In Stephen Fry on Wagner gaat de Britse acteur op zoek naar de wortels van zijn geliefde componist, met onder meer een bezoek aan Bayreuth en het Festspielhaus.
Uitzending: maandag 9 december om 21.30 u.

Diva’s laat het verhaal zien van vier jonge zangeressen op weg naar een carrière in de opera. Filmmaker Jaap van Eyck volgt hen bij audities, onder meer voor de Dutch National Opera Academy.
Uitzending: maandag 9 december om 22.30 u.

Van understudy tot droomdebuut is de titel van een kort portret van mezzosopraan Karin Strobos. Dat droomdebuut was haar rol in Der Rosenkavalier bij De Nederlandse Opera, in de rol van Octavian.
Uitzending: woensdag 11 december om 22.20 u.

Wilco Bello maakte een spraakmakende documentaire over The Family Pondman, een muzikaal gezin bestaande uit vijf getalenteerde kinderen die onder de strenge leiding van hun vader repeteren en optreden.
Uitzending: woensdag 11 december om 22.30 u.

In Tussen Hemel en Aarde ziet u een ontmoeting met Charlotte Margiono. De sopraan zal vanaf 11 april 2014 voor het eerst sinds jaren weer te zien zijn op het operapodium, als Adelaide in Arabella bij De Nederlandse Opera.
Uitzending: donderdag 12 december om 22.50 u.

Kort geleden uitgezonden door de NTR is de documentaire Bastiaan Everink – Het geweld van de stem. De zanger startte na een periode bij de mariniers een carrière als operazanger. Over zijn overstap en over het leven van een zanger in Nederland en Berlijn gaat deze documentaire. Op Place de l’Opera kon u daar al eerder over lezen.
Uitzending: vrijdag 13 december om 20.30 u.

Cultura24 zit in de uitgebreidere pakketten van aanbieders van kabel-tv en digitale tv. U kunt ook online kijken op www.cultura.nl.

Vorig artikel

Onbekend, onbemind: Schuberts Salamanka

Volgend artikel

Opera in de media: week 49

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.