Binnenkort

Opera in de media: week 49

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 49 (30 november – 6 december 2013) onder meer aandacht voor een live-uitzending van Die Frau ohne Schatten uit München en heel veel Verdi bij BravaNL.

Video

Renée Fleming (foto: Jonathan Tichler).
Renée Fleming (foto: Jonathan Tichler).

Traviata met Fleming
In wat wel het drukste operaweekend van het jaar in de media lijkt te zijn, brengt Mezzo een opname uit 2009 van La Traviata van Verdi. Het gaat om een uitvoering in het Royal Opera House in Londen, waar Antonio Pappano de baton hanteerde voor het orkest van Covent Garden en solisten als Renée Fleming, Joseph Calleja en Thomas Hampson. Deze Traviata werd geregisseerd door Richard Eyre.
Mezzo: zaterdag 30 november om 20.30 u.

Clemenza in de Munt
De Vlaamse zender Canvas gaat keihard de concurrentie aan met de NTR door op zondagmiddag een veelbesproken opera te programmeren. De Munt in Brussel bracht onlangs La clemenza di Tito van Mozart in een regie van Ivo van Hove. De uitvoering was al even online te zien en de opname van oktober dit jaar wordt nu door de ‘gewone’ tv uitgezonden. U hoort het symfonieorkest en koor van De Munt onder leiding van Ludovic Morlot. In de cast onder anderen Kurt Streit als Titus Vespasianus, Véronique Gens als Vitellia, Anna Bonitatibus als Sesto en Alex Esposito als Publio.
Canvas: zondag 1 december om 11.35 u.

De rollen van Domingo
De operamaand van de NTR start dit weekend met een documentaire over Plácido Domingo. De zanger/dirigent maakt zich dezer dagen in Berlijn op voor de rol van Conte di Luna in Il Trovatore. Die rol zal niet aan bod komen, wel veel andere rollen van Domingo in opera’s als Carmen, Tosca, La Fanciulla del West en Lohengrin.
Nederland 2: zondag 1 december om 13.00 u.

Adrianna Pieczonka in Die Frau ohne Schatten (foto: Wilfried Hösl).
Adrianna Pieczonka in Die Frau ohne Schatten (foto: Wilfried Hösl).

Frosch op tv en internet
De uitvoering van Die Frau ohne Schatten door de Bayerische Staatsoper, op zondagavond in München, wordt zowel als livestream aangeboden als in de programmering van Mezzo-tv. De productie van de Strauss-opera is te zien via de website van de Bayerische Staatsoper. De muzikale leiding heeft Kirill Petrenko, de Poolse regisseur Krzysztof Warlikowski deed de enscenering. In de hoofdrollen de Canadese sopraan Adrianne Pieczonka als de keizerin, Deborah Polaski is de Amme. Barak de verver wordt gezongen door Wolfgang Koch en Johan Botha is de keizer.
Mezzo: zondag 1 december om 18.00 u.

De absolute Callas
Maria Callas Assoluta belooft een biografisch portret van de sopraan Maria Callas, met vooral uitspraken en citaten van haarzelf. De documentaire dateert uit 2007 en laat de vrouw en de kunstenares Callas zien.
Arte: zondag 1 december om 22.20 u.

Thomas Hampson (foto: Dario Acosta)
Thomas Hampson (foto: Dario Acosta).

Hamlet in Parijs
Hamlet van Ambroise Thomas is in december in Brussel te zien, Mezzo brengt een versie uit 2000 door het Orchestre National du Capitole de Toulouse onder leiding van Michel Plasson. De uitvoering werd vastgelegd in het Théâtre Châtelet in Parijs met Thomas Hampson (Hamlet), Natalie Dessay (Ophélie) en José van Dam (Claudius). Deze Hamlet werd geregisseerd door Nicolas Joel.
Mezzo: woensdag 4 december om 17.00 u.

Audio

Einde serie Götterdämmerung
Het aftellen voor de Amsterdamse Ring is begonnen. Zaterdagavond is de laatste uitvoering van Götterdämmerung, er volgen er nog twee als de complete cyclus in januari/februari wordt opgevoerd en dan is het echt voorbij voor deze Audi-regie van Wagners werk. Vanavond brengt de NTR live vanuit het Muziektheater de afsluiting van de serie voorstellingen. Dirigent Hartmut Haenchen wordt de volgende ochtend alweer vroeg in Het Muziektheater verwacht voor een bijdrage aan het Wagner Congres, maar tot 23 uur staat hij voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. De hoofdrollen zijn voor Stephen Gould, Catherine Foster en Kurt Rydl.
Radio 4: zaterdag 30 november om 17.00 u.

Maria Fiselier (foto: Robert Workman)
Maria Fiselier (foto: Robert Workman).

Carte Blanche
De programmabladen zeggen iets anders dan de website van het Avondconcert van omroep Max. Als de gidsen gelijk krijgen, kunt u luisteren naar het concert waarvoor pianiste Reinild Mees carte blanche kreeg in de Rotterdamse Doelen. Ze speelt samen met vocale gasten als Maria Fiselier, Ilse Eerens en Peter Gijsbertsen. Op het programma staan werken van onder anderen Britten, Poulenc en Elgar.
Radio 4: zondag 1 december om 20.00 u.

Bergs Wozzeck in Londen
De opera Wozzeck staat dit seizoen op het programma van zowel het Royal Opera House als de Metropolitan Opera. In New York zal Deborah Voigt de rol van Marie zingen (maar Wozzeck staat niet in het Live in HD-schema), in Londen was het onlangs Karita Mattila. De rol van Wozzeck was voor Simon Keenlyside, John Tomlinson zong de rol van doctor. Mark Elder dirigeerde het orkest en het koor van het Royal Opera House.
BBC Radio 3: maandag 2 december om 20.30 u.

Weektip

Veel Verdi bij BravaNL
In de komende twee weken zendt BravaNL een groot aantal opera’s van Verdi uit, als apotheose van het jaar waarin diens muziek centraal stond. Het begint op zondag 1 december meteen met Il Trovatore. Vergeleken met de cast die deze komende weken in Berlijn op de planken staat – Netrebko en Domingo – is het behelpen met José Cura, Dmitri Hvorostovsky en Yvonne Naef. Maar dat menen we natuurlijk niet. Zeker niet omdat Carlo Rizzi het Royal Opera House-orkest en -koor dirigeert. Te zien op zondag 1 december om 14.00 uur.

Diezelfde zondag is er ook nog een uitvoering van Rigoletto, om 21.35 uur. Die opname uit Dresden toont Juan Diego Flórez en Diana Damrau in de hoofdrollen. En zo gaat het de hele week door. Kijk voor de details op de website van BravaNL.

Vorig artikel

Cultura24 programmeert operaweek

Volgend artikel

Beekman: 'Ik fladder tussen oud en modern'

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

 1. Herman Thijs
  2 december 2013 at 11:26

  Ik ben pas sinds kort geabonneerd op uw nieuwsbrief. Weet dus niet of Opera in de media al lang bestaat. Vind dit een bijzonder goed onderdeel van uw uitstekende website.

  Als aanvulling van het nieuws graag ook aandacht voor de opera liefhebbers met sateliet ontvangst. Denk daarbij aan bravahd, 3sathd zond zondag frau ohne schatten uit, artehd, brhd etc.

  Jammer dat Ziggo bravahd e mezzohd niet in het pakket heeft. Wellicht een idee om via uw website een actie te starten richting de kabel tv om dit voorelkaar te krijgen.

  Verder heb ik sinds kort de app. van de Metrpolitan inclusief abonnement voor € 11 per maand een aanrader.
  Ook de App van MediciTV is de moeite waard om eens te bekijken.