Home » Binnenkort

Opera in de media: week 51

13 december 2013 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 51 (14 – 20 december 2013) onder meer aandacht voor de live-uitzending van Hamlet uit Brussel en Thomas Oliemans in zowel Mozart, Zuidam als Berlioz.

Video

Alessandro in koninklijke omgeving
Choreografe Lucinda Childs is onder meer bekend van Einstein on the Beach, waarvan Mezzo een live-uitzending aankondigt voor begin januari 2014. Ze regisseerde in Parijs de productie van Alessandro van Händel, uitgevoerd in de Opéra Royal de Versailles op 2 juni dit jaar. In de cast onder anderen Max Emanuel Cencic, Blandine Staskiewicz en Adriane Kucerova. Het Orchestre Armonia Atenea stond onder leiding van George Petrou.
Mezzo: zaterdag 14 december om 20.30 u.

Scène uit Die Zauberflöte van De Nederlandse Opera (foto: Clärchen en Matthias Baus).

Scène uit Die Zauberflöte van De Nederlandse Opera (foto: Clärchen en Matthias Baus).

Zauberflöte bij DNO
De serie decemberopera’s van de NTR wordt zondag vervolgd met Mozarts Die Zauberflöte. Als de recensenten gelijk hadden, was die productie niet alleen een “fantastische ode aan theater en het maken daarvan”, maar riep hij ook een “applausorkaan” op in Het Muziektheater. Het Nederlands Kamerorkest werd, met grote bewondering van diezelfde recensenten, geleid door Marc Albrecht. De regisseur was Simon McBurney en in de cast stonden zangers als Maximillian Schmitt, Brindley Sherratt en Thomas Oliemans.
Nederland 2: zondag 15 december om 13.00 u.

Nieuw werk van Rob Zuidam
In de late uitzending van NTR Podium is op maandag het nieuwe requiem te zien dat componist Robert Zuidam schreef als muzikaal eerbetoon aan Jheronimus Bosch. Het werd tijdens November Music in Den Bosch uitgevoerd op 8 november jongstleden. Vocalisten waren Katrien Baerts, Helena Rasker, Pascal Bertin en Thomas Oliemans.
Nederland 2: maandag 16 december om 23.55 u.

Stéphane Degout (foto: Julien Benhamou).

Stéphane Degout (foto: Julien Benhamou).

Hamlet uit Brussel
De recensent van Place de l’Opera kwalificeerde de productie als ‘schitterend’, genoot van het vocale visitekaartje dat Lenneke Ruiten af gaf in haar rol als Ophélie en vond dat regisseur Olivier Py zich inhield in het gebruik van geweld in zijn enscenering van Hamlet. De serie voorstellingen in Brussel loopt nog, maar Mezzo zendt de uitvoering van de opera van Ambroise Thomas nu al uit.

In de bak zit het orkest van De Munt onder leiding van Marc Minkowski. In de hoofdrollen ziet u onder anderen Stéphane Degout en Vincent Le Texier, naast Nederlandse zangers als Lenneke Ruiten en Henk Neven. Enkele rollen zijn dubbel bezet, maar beiden zijn te zien in de cast die op 17 december aantreedt in de live-uitzending op Mezzo.
Mezzo: dinsdag 17 december om 19.00 u.

Joyce DiDonato (foto: Josef Fischnaller).

Joyce DiDonato (foto: Josef Fischnaller).

Joyce is back
De komende weken heeft het Liceu in Barcelona de productie van Laurent Pelly van Cendrillon van Jules Massenet op het programma. “Such a dream to be back in this show with an exquisite cast”, twitterde hoofdrolzangeres Joyce DiDonato afgelopen week. Een opname van deze productie uit het Royal Opera House is te zien bij Mezzo, met castleden die er nu in Barcelona ook weer bij zijn. Naast DiDonato zijn dat Alice Coote en Ewa Podles. In Londen stond Betrand de Billy voor het orkest van Covent Garden.
Mezzo: zondag 15 december om 17.00 u.

Audio

Een goedemorgen met Monique Krüse
Sopraan Monique Krüse zingt en componeert, opera en muziektheater, zoals The Tsar, his wife, her lover and his head, dat met veel succes afgelopen zomer in Groningen en Amsterdam te zien was. Maar ze componeerde ook de vlotte tune van het programma ArtMen van de Avro, net als het lied ‘Kriebelbeestjes’, voor het tv-programma Z@ppelin. De veelzijdige Krüse is te gast in Een goedemorgen met en draait haar eigen muziekkeuze.
Radio 4: zaterdag 14 december om 9.00 u.

Vernietigende keizer in de Matinee
De opera Caligula wordt in de NTR ZaterdagMatinee, net als bij de wereldpremière in Frankfurt, gedirigeerd door Markus Stenz. U hoort in de live-uitzending van Radio 4 als solisten onder anderen bariton Peter Coleman-Wright, Ursula Hesse von den Steinen en Marcel Beekman.
Radio 4: zaterdag 14 december om 13.00 u.

Scène uit Il barbiere di Siviglia (foto: Marco Borggreve / Nationale Reisopera).

Scène uit Il barbiere di Siviglia (foto: Marco Borggreve / Nationale Reisopera).

Barbier viert Rossini-feest op de radio
De recensie op Place de l’Opera noemde tenor Mark Milhofer als de graaf en Karin Strobos in haar eerste Rosina in Il barbiere di Siviglia de helden van de avond, maar was ook zeer lovend over de andere rollen, zoal die van Bruno Praticò als Bartolo en Peter Bording in de titelrol. ZangersEnsemble-leden Nicholas Crawley en Bora Balci werden geprezen, evenals de drie zangeressen die de rol van Berta zongen: Zinzi Frohwein, Sonja Volten en Ruth Willemse.

De Nationale Reisopera reist met veel succes door het land met Il barbiere di Siviglia van Rossini, waarvan op 20 december de laatste voorstelling wordt gegeven in Maastricht. De tweede uitvoering in Enschede, op 24 november, werd door de NTR opgenomen en is nu te horen in Opera Live. Onder muzikale leiding van Antonino Fogliani zong het Nationaal Opera en Concert Koor en speelde Het Gelders Orkest.
Radio 4: zaterdag 14 december om 19.00 u.

Maestro Maestri zingt Falstaff
Wie wil weten hoe Ambrogio Maestri de rol van Falstaff zingt, kan vanavond naar de Metropolitan Opera in New York gaan, naar de radio luisteren, in een bioscoop naar de ‘Live in HD’-vertoning gaan kijken of… nog even wachten. De bariton zal zijn lijfrol vanaf 7 juni 2014 bij De Nederlandse Opera (DNO) zingen. De productie uit New York, in een regie van Robert Carsen, komt dan naar Het Muziektheater. Paolo Fanale (Fenton) en Carlo Bosi (Dr. Caius) zijn er in Amsterdam ook weer bij, maar met Fabio Capitanucci als Ford heeft DNO een extra plus in de cast. In New York zingt Franco Vassallo die rol en is Stephanie Blythe te zien als Mrs. Quickly.
BBC Radio 3: zaterdag 14 december om 19.00 u.

Thomas Oliemans (foto: Marco Borggreve).

Thomas Oliemans (foto: Marco Borggreve).

Kerst op vrijdag in Vredenburg
In de Vrijdag van Vredenburg wordt ruimte gemaakt voor kerstsfeer met het oratorium L’Enfance du Christ van Berlioz. Het wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van James Gaffigan. In de vocale rollen hoort u onder anderen Blandine Staskiewitcz, Thomas Oliemans en Jean Teitgen.
Radio 4: vrijdag 20 december om 20.00 u.

Weektip

Jan met de Toverfluit
Jan Rot gaat de komende week in zijn programma Componist van de week aan de slag met Die Zauberflöte van Mozart. In vijf afleveringen loopt hij door het Singspiel heen, aan de hand van de opname die René Jacobs een paar jaar geleden maakte en, zo zegt de programma-informatie, met een zo getrouw mogelijke vertaling. Wij gokken dat ergens halverwege de week ‘Ach, ik voel het, het is verdwenen’ klinkt.
Radio 4: vanaf maandag elke werkdag om 19.30 u.

door

1 reactie »

 • Marianne Timmermann zei:

  Op Brava.nl:
  Zaterdag 14.12
  15.01 – 17.32 I Lombardi
  22.57 – ? Aida

  Zondag 15.12
  11.01 – 12.28 Requiem van Verdi
  13.01 – 15.07 Falstaff

  Op Cultura24
  Zondag: 16.00 NozzeDonCosi (Grachtenfestival 2012)

  Zondag 15.12 op Arte
  18.00 Operngeschichten
  18.30 Stars von morgen mit Rolando Villazon

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.