Binnenkort

Combattimento Consort maakt slottournee

Combattimento Consort Amsterdam toert van 22 tot en met 26 januari voor de laatste keer door het land. Daarna houdt het ensemble van Jan Willem de Vriend op te bestaan in zijn huidige vorm. Op het programma van de laatste tournee staan operafragmenten van Joseph Haydn, uitgevoerd door sopraan Lisa Larsson.

Jan Willem de Vriend (foto: Michiel van Nieuwkerk).
Jan Willem de Vriend (foto: Michiel van Nieuwkerk).

Combattimento Consort werd 32 jaar geleden opgericht door violist en dirigent Jan Willem de Vriend. Omdat De Vriend zich volledig gaat richten op zijn activiteiten als dirigent, houdt het ensemble op te bestaan in zijn huidige vorm.

De overige leden van het ensemble maken niettemin een doorstart onder de kortere naam Combattimento. Dat nieuwe ensemble zal dit jaar onder meer The Fairy Queen begeleiden bij de Nationale Reisopera en bij Scapino Ballet Rotterdam een reprise van Pearl verzorgen.

Het huidige ensemble heeft ervoor gekozen om afscheid te nemen met de vaak wat onderbelichte opera’s van Joseph Haydn. De formatie bracht eind vorig jaar samen met sopraan Lisa Larsson een album uit met Haydns operarepertoire (getiteld Ladies First!) en zal datzelfde repertoire opvoeren tijdens de vier laatste concerten deze maand.

De vrijwel nooit gespeelde opera-aria’s die het Combattimento Consort opvoert, zijn volgens het ensemble “stuk voor stuk vocale parels, die aantonen hoezeer Haydn het componeren voor stem beheerste”.

Gastsoliste is Lisa Larsson, een Zweedse sopraan die haar grote reputatie dankt aan optredens in onder meer Milaan, Londen, Salzburg, Glyndebourne en Aix-en-Provence.

De tournee van Combattimento Consort gaat van start in het Muziekgebouw aan ’t IJ op 22 januari en sluit af in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag, op zondagmiddag 26 januari. Verder zijn er concerten in Gouda (24 januari) en Maassluis (25 januari).

Zie voor meer informatie de website van Combattimento Consort Amsterdam.

Vorig artikel

Belcanto Academy geeft masterclass

Volgend artikel

Op het puntje van je stoel bij Kosky's Rusalka

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.