Binnenkort

Opera in de media: week 8

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 8 (15 – 21 februari 2014) onder meer aandacht voor twee opera’s met Eva-Maria Westbroek en voor de negende van Beethoven live uit Amsterdam.

Video

Eva-Maria Westbroek in La fanciulla del West (foto: Clärchen & Matthias Baus).
Eva-Maria Westbroek in La fanciulla del West (foto: Clärchen & Matthias Baus).

La fanciulla in Amsterdam
Nauwe samenwerking tussen Place de l’Opera en tv-zender Mezzo of gewoon toeval? Terwijl een interview met Eva-Maria Westbroek en Frank van Aken op deze website te beluisteren is, zendt Mezzo nog eens La fanciulla del West van Puccini uit. In een regie van Nikolaus Lehnhoff en begeleid door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Carlo Rizzi zong Westbroek de rol van saloonhoudster Minnie bij De Nederlandse Opera in 2009. U ziet Lucio Gallo als Jack Rance en Zoran Todorovic in de rol van Dick Johnson.

Deze maand staat dezelfde productie in de Parijse Opéra Bastille, waar de rode jas wordt gedragen door Nina Stemme. Eva-Maria Westbroek vertelde dat ze recent nog even skypecontact had met haar collega in Parijs.
Mezzo: zaterdag 15 februari om 20.30 u.

Pisaroni als Leporello
Luca Pisaroni liet de afgelopen week al op Twitter weten dat hij over een jaar terugkeert naar de Metropolitan Opera in New York voor een serie uitvoeringen van Don Giovanni. Hij zal wederom de rol van Leporello zingen. Afgelopen jaar was hij als de knecht van Don Giovanni te horen in Baden-Baden. Het Balthasar-Neumann-Orchestra stond daar onder leiding van Thomas Hengelbrock en regisseur Philipp Himmelmann kon er werken met, naast Pisaroni, Anna Netrebko en Erwin Schrott.
Mezzo: maandag 17 februari om 17.00 u.

Lady Macbeth
BravaNL brengt enkele producties in het kader van de naamswijziging van De Nederlandse Opera. Daaronder Lady Macbeth van Mtsensk van Dmitri Sjostakovitsj. Die productie was in 2006 een groot succes voor Eva-Maria Westbroek, samen met Christopher Ventris, Carole Wilson en Vladimir Vaneev. Het Koninklijk Concertgebouworkest stond onder leiding van Mariss Jansons.
BravaNL: maandag 17 februari 20.50 u.

Castor et Pollux
Pierre Audi zelf regisseerde in 2008 de opera Castor et Pollux van Rameau voor De Nederlandse Opera. De cast bestond, naast Veronique Gens en Anna Maria Panzarella, uit een groot aantal bekende Nederlandse namen die de laatste jaren vaak te zien zijn op de internationale podia: Henk Neven, Judith van Wanroij en Thomas Oliemans.
BravaNL: dinsdag 18 februari 20.40 u.

Jay Hunter Morris.
Jay Hunter Morris.

Jay en John
Lang voor de Texaan Jay Hunter Morris reddende engel werd door op een laat moment de rol van Siegfried te zingen in de Ring van de Metropolitan Opera (Ben Heppner haakte eerder af en stand-in Gary Lehman werd ziek) was hij in Amsterdam Captain James Nolan in Doctor Atomic van John Adams. In de opname uit 2008 ziet u verder onder anderen Gerald Finley en Eric Owens. Het koor van De Nederlandse Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest werden geleid door Lawrence Renes.
BravaNL: woensdag 19 februari 20.49 u.

Beethoven live uit Amsterdam
Geen opera maar wel klassiek-vocale muziek is op vrijdag te horen in het Amsterdamse Concertgebouw. Mezzo zendt het concert door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer rechtstreeks uit. Op de lessenaars staan de symfonieën acht en negen van Beethoven. Vocale solisten zijn sopraan Myrtò Papatanasiu, Bernarda Fink, Burkhard Fritz en Gerald Finley. Achter hen staat het Groot Omroepkoor.
Mezzo: vrijdag 21 februari om 20.15 u.

Audio

Orfeo uit Göteborg
We voorspellen dat de Reisopera maandag aankondigt dat Glucks opera over Orpheus komend seizoen op de planken komt. In Enschede zal de Franstalige versie, Orphée et Eurydice, worden geproduceerd, op Radio 4 kunt u in Opera Live luisteren naar de Italiaanse versie, zoals die in Göteborg klonk. De Zweedse mezzosopraan Katerina Karneus stond op het podium naast onder anderen Kerstin Avemo, Sofie Asplund en het koor en orkest van de opera van Göteborg onder leiding van Laurence Cummings.
Radio 4: zaterdag 15 februari om 19.00 u.

Tania Kross bij Radio 4 (foto: Radio 4).
Tania Kross bij Radio 4 (foto: Radio 4).

Tania krijgt Radio 4-prijs
Zondag 16 februari is het Tania Kross-dag in de Nederlandse media. Op Cultura24 staan de programma’s vanaf 20.30 uur in het teken van de mezzosopraan en op de radio is ze te horen vanuit Amsterdam. Tijdens een concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ krijgt Tania Kross de Radio 4-prijs overhandigd. Aan het optreden werken ook het ensemble Ludwig, pianist Ralph van Raat en de jonge talenten van de Nationale Reisopera mee.
Radio 4: zondag 16 februari om 14.00 u.

Weektip

Trenet
Vanaf 6 maart zal bariton Martijn Sanders in de huid kruipen van Charles Trenet. In de voorstelling Wie is Loesje? van Z.O.Z. (Zangers van Opera Zuid) brengt hij repertoire van de Franse chansonnier die met La Mer onsterfelijk werd en die tot op hoge leeftijd optrad. Legendarisch zijn de concerten begin jaren ’80 in het Parijse Palais des Congrés, met een opvallend jong publiek. Arte zendt een documentaire uit over ‘Le Fou Chantant’, zoals zijn bijnaam luidde.
Arte: zondag 16 februari om 22.05 u.

Vorig artikel

Op bezoek bij Westbroek en Van Aken

Volgend artikel

Doldwaze Fairy Queen spat van podium af

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.