Binnenkort

Opera in de media: week 9

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 9 (22 – 28 februari 2014) onder meer aandacht voor Rameau met Judith van Wanroij, live uit Bordeaux, en een hele avond Wagner bij het ZDF.

Video

James Levine (foto: Jörg Meyer).
James Levine (foto: Jörg Meyer).

Manon Lescaut in New York
Er zijn Italiaanse tenoren in audio en video op deze zaterdagavond. Op de radio zingt Massimo Giordano, op tv hoort en ziet u Marcello Giordani. Hij is te zien naast Karita Mattila in Manon Lescaut van Puccini, met verder Dwayne Croft en Dale Travis. James Levine stond voor het orkest van de Metropolitan Opera toen deze opname in februari 2008 gemaakt werd in New York. Desmond Heeley deed de regie.
Mezzo: zaterdag 22 februari om 20.30 u.

Ernst Daniël Smid op ‘De Bank’
In het programma De Bank, waarop bij BravaNL steeds een bekende Nederlander plaatsneemt, is zondag Ernst Daniël Smid te gast. Hij schotelt een avondvullend programma voor met fragmenten uit onder meer Il tabarro en La Bohème van Puccini en ook uit Attila van Verdi. De avond sluit met de eerste akte van de nieuwe opera The Perfect American van de Amerikaanse componist Philip Glass.
BravaNL: zondag 23 februari om 18.00 u.

Donizetti-klassieker uit de Scala
Op de late zaterdagavond biedt BravaNL een klassieker van Donizetti: Maria Stuarda. De opera werd opgenomen in de Scala van Milaan met in de hoofdrollen Mariella Devia als Maria en Anna Caterina Antonacci als Elisabetta. Dirigent van het koor en orkest van de Scala is Antonio Fogliani.
BravaNL: zondag 23 februari om 00.06 u.

Wagner in speelfilm en documentaire
Het Duitse ZDF brengt op zondag een hele avond Wagner. Eerst met de speelfilm Der Clan – Die Geschichte der Familie Wagner van regisseur Christiane Balthasar, erna met een documentaire over de familie Wagner. Afgelopen week schreef Volker Blech in de Duitse krant Die Welt dat er, gezien de manier waarop Wagners weduwe met het erfgoed van haar man omging, beter van een Duitse ‘Unternehmensgeschichte’ gesproken kan worden. De film gaat vooral over de vrouwen in de clan van Wagner, die volgens Blech in hun filmkarakters wat overtekend zijn. In de documentaire die volgt komen onder anderen dirigent Daniel Barenboim, Wagner-biograaf Oliver Hilmes en Nike Wagner aan het woord.
ZDF: zondag 23 februari om 20.15 u.

Judith van Wanroij.
Judith van Wanroij.

Judith van Wanroij in Bordeaux
Les Indes Galantes van Rameau kriigt in de regie van Laura Scozzi een modern jasje. Dat suggereren althans de productiefoto’s. De uitvoering in Bordeaux, met in de rollen van Emilie en Atalide de Nederlandse sopraan Judith van Wanroij, is komende donderdag via internet te volgen met de stream van Culturebox.fr en wordt ook live uitgezonden op Mezzo. Les Talens Lyriques en het koor van de Opéra National de Bordeaux staan onder leiding van Christophe Rousset, solisten naast Judith van Wanroij zijn onder anderen Amel Brahim Djelloul, Eugénie Warnier en Anders Dahlin.
Mezzo en Culturebox: donderdag 27 februari om 20.00 u.

Audio

Adriana in Wenen
Als u niet tot de 2100 bezoekers behoort die zaterdagavond een kaartje hebben voor Adriana Lecouvreur, dan kunt u via de radio de uitvoering in de Wiener Staatsoper toch meemaken. De opera van Francesco Cilea wordt live uitgezonden op Radio 4. De belangrijkste rollen worden gezongen door Angela Gheorghiu (Adriana), Massimo Giordano (Maurizio) en Elena Zhidkova (Principessa). Het koor en orkest van de Weense Staatsoper staan onder leiding van Evelino Pido.
Radio 4: zaterdag 22 februari om 19.00 u.

Rosenkavalier in Lincoln Center
In het kader van 150 jaar Strauss zendt de BBC-radio een opvoering van de opera Der Rosenkavalier uit. De voorstelling stond dit seizoen op het programma van de New Yorkse Metropolitan Opera en werd onlangs op de planken gebracht door dirigent Edward Gardner, met onder anderen Martina Serafin als Marschallin, Alice Coote als Octavian en Erin Morley als Sophie. Wolfgang Ablinger-Sperrhacke, kort geleden als Mime te zien in de Amsterdamse Ring en in september terug in ons land voor de geënsceneerde Gurre-Lieder, maakte met de rol van Valzacchi zijn debuut in de Met.
BBC 3: maandag 24 februari om 19.00 u.

Maximilian Schmitt was eerder in Nederland te zien als Tamino in Die Zauberflöte (foto: Christian Kargl).
Maximilian Schmitt was eerder in Nederland te zien als Tamino in Die Zauberflöte (foto: Christian Kargl).

Beethoven in Utrecht
Vanuit Vredenburg Leidsche Rijn kunt u in De Vrijdag van Vredenburg luisteren naar het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Jérémie Rhorer in de Missa solemnis van Beethoven. Vocale solisten zijn Ruth Ziesak, Gerhild Romberger, Maximilian Schmitt en Johannes Weisser.
Radio 4: vrijdag 28 februari om 20.00 u.

Weektip

Aan de Wagner Academie die afgelopen september werd georganiseerd in Den Bosch namen 23 zangers uit 9 landen deel. Het Internationaal Vocalisten Concours, dat de Academie organiseerde, had grote namen als Siegfried Jerusalem, Nadine Secunde en Ed Spanjaard kunnen aantrekken om de deelnemers te begeleiden in hun stappen op het pad van de Wagner-muziek. In de documentaire die NTR Podium uitzendt zijn fragmenten te zien van die masterclasses. Het programma wordt gevolgd door een uitvoering van de Wesendonck-Lieder door Sylvana Dusman en het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valerie Gergiev.
Nederland 2: zondag 23 februari om 13.00 u.

Vorig artikel

Wagner verlaat Bayreuther Festspiele in 2015

Volgend artikel

Opera per tutti brengt kindervoorstelling

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.