Binnenkort

Opera in de media: week 10

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 10 (1 – 7 maart 2014) onder meer aandacht voor Prince Igor en voor Einstein on the Beach, wel in Parijs, niet op Paris-Plage.

Video

Ana Durlovski (foto: Martin Sigmund).
Ana Durlovski (foto: Martin Sigmund).

Slaapwandelen op Arte
Arte zendt op de late zondagavond een registratie uit van La Sonnambula van Bellini. De opname werd gemaakt in Stuttgart, waar het duo Jossi Wieler en Sergio Morabito de regie maakten. Gabriele Ferro stond voor het orkest, solisten waren onder anderen Enzo Capuano, Helene Schneiderman en Ana Durlovski. Die laatste kreeg voor haar rol van Amina de Faust-Theaterpreis.
Arte: zondag 2 maart om 0.10 u.

Einstein in Parijs
Bij een recente uitvoering van Einstein on the Beach van Philip Glass werden voor het eerst camera’s toegelaten. De uitvoering werd gegeven in het Parijse Châtelet, niet ver van de plaats waar in de zomer Paris-Plage te vinden is. De indoor-opera wordt op de woensdagmiddag uitgezonden door Mezzo. In de belangrijkste rollen ziet u Helga Davis, Kate Moran en Antoine Silverman. Het Philip Glass Ensemble staat onder leiding van Michael Riesman.
Mezzo: woensdag 5 maart om 12.40 u.

Requiem uit Berlijn
Daniela Barcellona zingt aan het eind van dit seizoen de rol van Mrs. Quickly in de opera Falstaff van Verdi bij De Nationale Opera. Op BravaNL is ze deze week te zien in een al wat oudere opnamen van het Requiem van dezelfde componist, vanuit Berlijn. Claudio Abbado dirigeerde de Berliner Philharmoniker en naast Barcellona verzorgden Angela Gheorghiu, Roberto Alagna en Julian Konstantinov de solopartijen.
BravaNL: donderdag 6 maart om 20.30 u.

Audio

Zakdoek mee voor Hannigan
Het kledingadvies dat muziekjournalist Thiemo Wind twitterde was: ‘neem een zakdoek mee, of eventueel twee’, en dat geldt mogelijk ook voor de luisteraars van Radio 4. Die zender brengt het optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin in de NTR ZaterdagMatinee, met soliste Barbara Hannigan. De voor haar geschreven cyclus Let me tell you, op een tekst van Paul Griffiths en met muziek van de Deense componist Hans Abrahamsen, klinkt in het Concertgebouw.
Radio 4: zaterdag 1 maart om 14.00 u.

Scène uit Prins Igor (foto: Cory Weaver / Metropolitan Opera).
Scène uit Prins Igor (foto: Cory Weaver / Metropolitan Opera).

Russische vorst in New York
In heel Europa is de uitvoering van Prince Igor in de Metropolitan Opera via de radio te volgen. Voor de Nederlandse radio begeleidt Hein van Eekert de luisteraars naar New York voor de opera die deels werd gecomponeerd door Alexander Borodin. “Meer een geïnspireerde rommelaar dan een afmaker”, zo typeert Martin Kaaij hem in de VPRO Gids van deze week in een artikel dat eindigt met de vaststelling dat Rimski-Korsakov en Glazoenov, de vrienden van Borodin, maar een derde van zijn muziek gebruikt hebben voor hun eindversie. Maar de Buma-rechten gaan vermoedelijk toch naar Borodin bij deze wereldwijde uitvoering.

Prince Igor wordt ook vertoond door de bioscopen die de Live in HD-serie brengen, met als presentator-van-dienst Eric Owens. De rollen in Prince Igor worden gezongen door onder anderen Ildar Abdrazakov, Oksana Dyka en Mikhail Petrenko. Die laatste is vanaf 10 mei te zien in de rol van Méphistophélès in Faust bij De Nationale Opera. Dat huis is coproducent van deze productie en zal hem, in elk geval na het seizoen 2014/2015, op de planken brengen. Dmitri Tcherniakov is regisseur, Gianandrea Noseda dirigeert het Met-orkest.
Radio 4: zaterdag 1 maart om 18.00 u.

The Gents op zondagochtend
Presentator Hans van den Boom, immer opgewekt op de vroege zondag, heeft als gasten een gezelschap van al net zo opgewekte heren. Tijdens het Zondagochtendconcert treedt het ensemble The Gents op in het Concertgebouw. De heren zingen onder leiding van Peter Dijkstra muziek van onder anderen Barber, Biebl en Lennon/McCartney.
Radio 4: zondag 2 maart om 11.00 u.

Stotijn zingt Phaedra
NTR Podium herhaalt een portret van de Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn. In maart 2013 voerde ze de mini-opera Phaedra van Benjamin Britten uit in de NTR ZaterdagMatinee. Ter voorbereiding bezocht Stotijn in Londen de Britse mezzo Dame Janet Baker, voor wie dit stuk speciaal door Britten werd gecomponeerd. In het tweede deel van Podium is het concert te zien, waarbij de zangeres werd begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Mark Elder.
Nederland 2: zondag 2 maart om 13.00 u.

Xenia Meijer (foto: Caroline Martinot).
Xenia Meijer (foto: Caroline Martinot).

Carnaval met Monteverdi
De Duitse WDR 3 besteedt via Monteverdi toch nog aandacht aan carnaval met de uitzending van de opera L’incoronazione di Poppea. Die ging in wereldpremière tijdens het carnavalsseizoen van 1643 in Venetië. Deze opname werd gemaakt in 2008 tijdens een festival voor oude muziek in Herne. In de hoofdrollen hoort u Emanuela Galli, Roberta Mameli en de Nederlandse sopraan Xenia Meijer als Ottone.
WDR 3: zondag 2 maart om 20.05 u.

Maltman in de Kleine Zaal
Het optreden van bariton Christopher Maltman, begeleid door Graham Johnson, wordt door Radio 4 lieve uitgezonden. In de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam zingt Maltman werk van Schumann, Brahms en Wolf.
Radio 4: dinsdag 4 maart om 20.00 u.

Weektip

Jenůfa online uit Brussel
Op de website van De Munt kunt u een recente productie van het Brusselse operahuis terugkijken. Tot en met 5 maart staat Jenůfa van Leoš Janáček online. De uitvoeringen in januari/februari dit jaar werden geleid door dirigent Ludovic Morlot. De voorstelling werd geregisseerd door Alvis Hermanis. In de hoofdrollen zongen onder anderen Charles Workman, Nicky Spencer en Jeanne-Michèle Charbonnet.
De website van De Munt: t/m 5 maart.

Vorig artikel

Cencic zoekt graag naar het onbekende

Volgend artikel

Netrebko ziet af van roldebuut Marguerite

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.