Binnenkort

Een tot de essentie uitgeklede Traviata

De La Traviata die De Nederlandse Opera morgen (9/4) in première laat gaan, komt oorspronkelijk uit Salzburg. In 2005 werd de productie van Willy Decker daar tijdens de Festspiele opgevoerd, met onder andere Rolando Villazon en Anna Netrebko. Nu treden jonge solisten als Marina Poplavskaya en Ismael Jordi aan.

Tijdens de Salzburger Festspiele in 2005 (foto: Klaus Lefebvre).
Tijdens de Salzburger Festspiele in 2005 (foto: Klaus Lefebvre).

‘Hij zoekt niet naar het effect, maar naar de algemene geldigheid; hij zoekt de actualiteit voor het heden liever in het abstracte. Zelf noemt hij dat ‘tot de kern van het stuk doordrongen’, waarbij hij zover en zoveel abstraheert tot ‘slechts’ nog de mensen met al hun gevoelens overblijven om het publiek iets te vertellen.’

Zo beschrijft dramaturg Klaus Bertisch in het DNO-blad Odeon de aanpak van regisseur Willy Decker. Dat is ook wat de toeschouwer kan verwachten bij La Traviata: een tot de essentie uitgeklede Verdi.

Die Verdi wordt muzikaal verzorgd door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Paolo Carignani. De Italiaanse dirigent liet al tweemaal eerder Italiaanse componisten klinken in Het Muziektheater. In 2003 met La Bohème en in 2007 met Lucia di Lammermoor.

Bij die laatste productie maakte hij kennis met Ismael Jordi, één van de drie hoofdrolspelers in deze La Traviata. De Spaanse tenor zong destijds Edgardo di Ravenswood, nu is hij Alfredo Germont.

Jordi is een jonge zanger, die furore poogt te maken op het internationale operatoneel. Hij doorliep zijn studie op succesvolle wijze en kreeg les van grootheden als Alfredo Kraus en Teresa Berganza. Sinds hij in 2002 debuteerde, heeft hij onder meer gezongen bij de Opéra du Rhin, de Opéra de Bordeaux en de Staatsoper Berlin.

Tegenover zich vindt hij vanaf morgen Marina Poplavskaya als Violetta Valéry. De jonge Russische sopraan debuteert bij DNO. Poplavskaya volgde haar opleiding bij Covent Garden in Londen en debuteerde daar ook. Daarna zong ze onder meer bij de Metropolitan Opera met Valery Gergiev en tijdens de Salzburger Festspiele van 2008 met Riccardo Muti.

De derde hoofdrolspeler is de Poolse Verdi-bariton Andrzej Dobber. Hij zingt Alfredo’s vader Giorgio Germont, een rol die hij eerder zong bij de Deutsche Oper Berlin. Voor Dobber is Amsterdam niet onbekend, hij zong eerder bij DNO in Macbeth, Iolanta, Simon Boccanegra (titelrol) en Un ballo in maschera.

Na de première volgen nog negen voorstellingen, tot en met 5 mei. Zie voor details de agenda of www.dno.nl.

Vorig artikel

Unieke maar niet zo vocale Hooft-‘opera’

Volgend artikel

Weer zegt Villazón af

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.