AchtergrondBinnenkortFeatured

Overzicht: Operazangers in de passietijd (1)

Het is passietijd. Veel zangers die anders als Donna Elvira, Harlekin of Fricka op het operapodium staan, voeren tot 20 april overal in Nederland passiewerken uit. Place de l’Opera hield de operabril op en zocht voor u naar uitvoeringen met zangers die ook in de opera bekend zijn. In dit eerste deel beperken we ons tot de Matthäus-Passion van Bach.

KruisVoor Bach-liefhebbers is de Matthäus of de Johannes onderdeel van de soundtrack van de vastentijd. Ze kunnen naar Bach door de Nederlandse Bachvereniging, maar ook naar Bach door de Nederlandse Händelvereniging. Er zijn uitvoeringen van grote en kleine orkesten en oratoriumverenigingen, en met bekende en onbekende zangers.

Er waren afgelopen week al enkele uitvoeringen in het land, maar met een St. Luke Passion in Amsterdam en een goed bezette Matthäus-Passion in Rotterdam wordt het seizoen echt geopend.

Zaterdag 15 maart komt de NTR ZaterdagMatinee met een wereldpremière van de St. Luke Passion van James MacMillan, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest. De Britse MacMillan componeerde in 2009 al een nieuwe St. John Passion voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarna volgde de opdracht om ook het Evangelie van Lucas op muziek te zetten.

Die St. Luke Passion klinkt dit jaar in het Concertgebouw, waar dit seizoen alleen al dertien uitvoeringen van de passies van Bach gepland staan. Een andere moderne passie, de Water Passion van de Chinese componist Tan Dun, zal in de Rotterdamse Doelen klinken op maandag 14 april. Meer daarover in het volgende deel van deze serie.

De passietijd is voor veel zangers hard werken, en – zo eenvoudig is het ook – het betekent brood op de plank. Of matses, zo u wilt. Veel bekende namen staan in verschillende uitvoeringen van de passies van Bach.

Pieter Jan Leusink.
Pieter Jan Leusink.

Dirigent Pieter Jan Leusink is ongetwijfeld recordhouder. Tijdens de tournee met The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands geeft hij tussen 28 maart en 20 april niet minder dan 24 uitvoeringen van de Matthäus-Passion, waarvan alleen al vijf in het Amsterdamse Concertgebouw. Solisten in die serie zijn onder anderen Robert Luts en Olga Zinovieva.

Er zijn flink wat jonge talenten te vinden in de bezetting van Matthäus-uitvoeringen, zoals Rosanne van Sandwijk met het Orkest van de 18e Eeuw, Michael Wilmering in Den Haag en Nikki Treurniet in Amsterdam. Maar ook gevestigde namen zijn te horen, zoals Wilke te Brummelstroete in Amsterdam, Henk Neven in Rotterdam en Amsterdam en Marcel Beekman in Den Haag. Die laatste verruilt ergens komende weken de rode jurk met het kittige bontjasje van zijn hoofdrol in Platée in Parijs en New York voor een stemmige outfit die past bij zijn optreden in de Haagse Dr. Anton Philipszaal.

Hieronder een kleine greep uit het aanbod:

Toonkunst op 16 maart
Eén van de eerste uitvoeringen van de Matthäus-Passion voor dit seizoen is die door Toonkunst. Het Rotterdamse koor bracht in 1870 de allereerste Matthäus-Passion in Nederland. De uitvoering op zondag 16 maart heeft een ‘all star’-bezetting met Johanette Zomer, Henk Neven, Marjolein Niels, Mark Omvlee en Jan-Willem Schaafsma.
Zie de website van De Doelen.

Het Haags Barokgezelschap op 4 april
Jan-Willem Schaafsma, Klaartje van Veldhoven en Michael Wilmering zingen op vrijdag 4 april bij het Haags Barokgezelschap. De bariton Michael Wilmering is één van de deelnemers aan het komende Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch.
Zie de website van het Haags Barokgezelschap.

Tim Mead (foto: Richard Ecclestone).
Tim Mead (foto: Richard Ecclestone).

De Nederlandse Bachvereniging vanaf 6 april
De Nederlandse Bachvereniging begint in Groningen en eindigt traditiegetrouw in Naarden. Bekende namen onder de solisten zijn countertenor Tim Mead, die vorige zomer in Nederland te zien was in Death in Venice en eerder in Ercole amante van De Nationale Opera. Ook bas-bariton Andres Wolf gaat mee op tournee. Hij zong Guglielmo in de Haneke-regie van Così fan tutte die vorig jaar in Brussel en Madrid te zien was en komende juni in Wenen speelt.
Zie de website van de Bachvereniging.

Amsterdam Baroque Orchestra vanaf 9 april
Ton Koopman leidt zijn Amsterdam Baroque Orchestra tijdens een tournee die begint in het Amsterdamse Concertgebouw op 9 april. In de cast staan bekende zangers als Klaus Mertens, Maarten Engeltjes en Falko Hönisch, die in het verleden prijswinnaar was op het Internationaal Vocalisten Concours en bij de Nederlandse Reisopera zong.
Zie de website van het Amsterdam Baroque Orchestra.

Elizabeth Watts.
Elizabeth Watts.

Academy of Ancient Music op 10 april
Dirigent Richard Egarr brengt zijn Academy of Ancient Music naar Amsterdam, met bekende vocale solisten als de bas Matthew Rose, die in Glyndebourne, Berlijn en New York kind aan huis is en soms Amsterdam aandoet. Ook Elizabeth Watts zingt mee. Zij geeft eerder al, op dinsdag 25 maart, een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Verder zingen Barbara Kozelj en Christopher Maltman solorollen.
Zie de website van het Concertgebouw.

Het Koninklijk Concertgebouworkest op 11 en 13 april
Het Koninklijk Concertgebouworkest week vorig jaar af van zijn Matthäus-traditie met Golgotha van Frank Martin. Dit jaar staat de Matthäus-Passion weer op het programma, met Philippe Herreweghe als dirigent en met Collegium Vocale uit Gent. Solisten zijn hier onder anderen Thomas E. Bauer en Carolyn Sampson.
Zie de website van het Concertgebouw.

Toonkunst Amsterdam van 13 t/m 16 april
Het Amsterdamse koor voert de Matthäus-Passion viermaal uit, waaronder twee keer in Amsterdam. Ilse Eerens is vocaal soliste, net als Wilke te Brummelstroete, die afgelopen zomer de rol van Fricka zong in Rheingold op de Rijn. Ook Henk Neven is te horen in deze uitvoeringen.
Zie de website van Toonkunst Amsterdam.

Het Residentie Orkest op 18 en 19 april
Onder leiding van dirigent Richard Egarr zingen Carolyn Sampson, Marcel Beekman en Ben Johnson en speelt het Residentie Orkest in deze uitvoering. Martijn Cornet, die recent zijn debuut maakte in de Dresdense Semperoper, is ook van de partij.
Zie de website van het Residentie Orkest.

Maartje Rammeloo (foto: Roy Beusker).
Maartje Rammeloo (foto: Roy Beusker).

KCOV op 13 april
In het Amsterdamse Concertgebouw zingt de Koninklijke Christelijke Oratorium Vereniging (KCOV) de Matthäus-Passion. Jeroen de Vaal werkt mee, evenals Maartje Rammeloo en Jean-Léon Klostermann. Ook Pieter Hendriks, nu op tournee met BarokOpera Amsterdam, is te horen.
Zie de website van KCOV.

De Amsterdamse Cantorij van 28 t/m 30 maart
De Amsterdamse Cantorij geeft drie uitvoeringen van de Matthäus in kerken in Amsterdam en Abcoude. Nico van der Meel heeft al een groot aantal uitvoeringen op zijn naam staan als evangelist. Jong talent Nikki Treurniet zingt de sopraanpartijen en Dave ten Kate (recent te zien in The Fairy Queen bij de Nederlandse Reisopera) werkt ook mee.
Zie de website van de Amsterdamse Cantorij.

Het Noord Nederlands Orkest van 10 t/m 16 april
Van 10 tot 16 april reist het Noord Nederlands Orkest door de noordelijke provincies met een Matthäus-uitvoering. De Duitse Andreas Weller, met een buitengewoon groot oratoriumrepertoire, werkt mee aan de uitvoeringen. Uit de Verenigde Staten komt Dashon Burton. Hij won één van de prijzen tijdens het laatste Internationaal Vocalisten Concours in 2012, en was vorig in Nederland voor de Wagner Academie van het IVC.
Zie de website van het Noord Nederlands Orkest.

De Matthäus komt overal

Ook buiten de grote steden zijn er uitvoeringen waar jonge en gevestigde vocale talenten te horen zijn, zoals op 4 april in Heiloo, met Sinan Vural en Maartje de Lint. Of op 15 april in Zwolle, met Nanco de Vries en Wendy Roobol.

In Heusden kunt u op 17 april terecht voor een uitvoering met onder anderen Huub Claessens, Wilke te Brummelstroete en Pascal Pittie. En Paaspop Klassiek in Zieuwent brengt op 18 april een uitvoering met Mark Omvlee en Rick Zwart, die in Londen de operaopleiding van de Guildhall School of Music volgt.

Wie Bachs muziek graag wil horen maar geen geld heeft voor een kaartje (meestal tussen de 20 en 50 euro), kan in de Rotterdamse Laurenskerk terecht, waar de Matthäus-Passion in het kader van een liturgische cantatedienst op zondag 13 april wordt uitgevoerd. Gratis, maar wel met professionele zangers als Leon van Liere en Mattijs van de Woerd. Zie de website van de Laurenscantorij.

Een uitgebreid overzicht van alle Bach-uitvoeringen vindt u op de Bachagenda.

De volgende aflevering van deze serie gaat over de Johannes Passion, de Water Passion van Tan Dun en andere ‘alternatieven’ voor de Matthäus.

Vorig artikel

Jonas Kaufmann zingt Werther in bioscoop

Volgend artikel

Opera in de media: week 12

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.