Binnenkort

Opera in de media: week 12

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 12 (15 – 21 maart 2014) onder meer aandacht voor Jonas Kaufmann in Werther, passiemuziek van MacMillan en een hommage aan Gerard Mortier.

Video

Christophe Rousset (foto: Éric Larrayadieu).
Christophe Rousset (foto: Éric Larrayadieu).

Zoroastra in Zweden
Mezzo viert in de maand maart het 250e sterfjaar van Jean-Philippe Rameau. Op zaterdag is de opera Zoroastre te zien, vanuit Drottningholm, nabij Stockholm. In 2006 deed Pierre Audi daar een regie van dat werk met Christophe Rousset als dirigent van Les Talens Lyriques. De titelrol werd gezongen door Anders Dahlin, Sine Bundgaard zong de rol van Amélite.
Mezzo: zaterdag 15 maart om 20.30 u.

Falstaff uit Kaiserslautern
BravaNL helpt mee aan de voorpret voor de uitvoeringen van Falstaff van Verdi, aan het eind van dit seizoen bij De Nationale Opera. De versie die op de late zaterdagavond wordt uitgezonden werd geregisseerd door Bernd Weikl, die ook de titelrol zong, en muzikaal geleid door Uwe Sandner voor het orkest van het Pfalztheater Kaiserslautern. Solisten zijn onder anderen Bernd Weikl als Sir John Falstaff en verder Steffen Schantz, John Pichering en Marian Henze.
BravaNL: zondag 16 maart om 0.07 u.

NTR Podium achter de schermen
Sopraan Jessica Pratt kwam eerder deze week al uitgebreid aan het woord in het interview dat Place de l’Opera met haar had. Op zondagmiddag vertelt ze samen met dirigent Carlo Rizzi aan Hans Haffmans over Lucia di Lammermoor, de opera die vrijdag 14 maart in première gaat bij De Nationale Opera. Schrijver Bas Heijne komt aan het woord over beroemde vrouwenrollen in negentiende-eeuwse opera’s.
Nederland 2: zondag 16 maart om 13.00 u.

Sophie Karthäuser (foto: Alvaro Yanez).
Sophie Karthäuser (foto: Alvaro Yanez).

Sophie zingt
In het rococo-theater van Schwetzingen, in Duitsland, zong sopraan Sophie Karthäuser liederen van Mozart en de Luikse componist André Grétry. Ze werd begeleid door het barokorkest Orfeo. Michi Gaigg was de dirigente.
Arte: zondag 16 maart om 18.30 u.

Chéreau regisseert Elektra
Eén van de mensen uit de internationale operawereld die ons de laatste tijd ontvielen is regisseur Patrice Chéreau. De tv-zender Arte combineert het Richard Strauss-jaar met een eerbetoon aan de regisseur die in oktober 2013 overleed. Zijn regie van Elektra van Strauss ging enkele maanden eerder in première in Aix-en-Provence. Dirigent Esa-Pekka Salonen stond voor het orkest, Waltraud Meier en Evelyn Herlitzius zongen de belangrijkste rollen.
Arte: zondag 16 maart om 23.10 u.

Mariusz Kwiecien (foto: M. Mikolajczik).
Mariusz Kwiecien (foto: M. Mikolajczik).

Jevgeni van het Bolshoi
Binnenkort begint regisseur Floris Visser aan de muziekrepetities voor Così fan tutte die hij in het prestigieuze Bolshoi Theater in Moskou gaat creëren. Daarmee is hij vermoedelijk de eerste Nederlander die zo’n opdracht kreeg. Het gezelschap, dat een eigen ensemble heeft, was in 2008 te gast in de Opéra Garnier in Parijs met een productie van Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. In de hoofdrollen zongen Mariusz Kwiecien als Onjegin en Tatiana Monogarova als Tatjana. Koor en orkest van het Bolshoi stonden onder leiding van Alexander Vedernikov.
Mezzo: donderdag 20 maart om 17.00 u.

Vorstelijke Prince Igor
De opera Vorst Igor van Borodin kreeg onlangs een bejubelde uitvoering in de New Yorkse Met. Op Mezzo kunt u deze week kijken naar een uitvoering door het Bolshoi Theater met Vassily Sinaisky als dirigent en Yuri Lyubimov als regisseyr. Solisten waren onder anderen Elchin Azizov, Elena Popovskaya en Roman Shulakov.
Mezzo: vrijdag 21 maart om 17.00 u.

Audio

Lukaspassie van MacMillan
De NTR ZaterdagMatinee geeft min of meer de aftrap van de muzikale veertigdagentijd met passiemuziek. Een opdracht aan James MacMillan om na zijn St. John Passion ook de tekst van de evangelist Lucas op muziek te zetten, leidde tot het werk dat zaterdagmiddag in het Concertgebouw klinkt. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt en het Nationaal Jeugdkoor en het Groot Omroepkoor zingen, onder leiding van Markus Stenz.
Radio 4: zaterdag 15 maart om 14.00 u.

Joyce bladert in het Songbook
De BBC-radio maakt twee uur lang het podium vrij voor Joyce DiDonato. De Amerikaanse mezzo zingt een melange van bekende en minder bekende Amerikaanse muziek, zoals werk van William Grant Still en Craig Urquhart. Daarnaast klinkt in de radiospecial muziek van American Songbook-componisten als Jerome Kern, Cole Porter en Irving Berlin.
BBC Radio 3: zaterdag 15 maart om 15.00 u.

Jonas Kaufmann (foto: Mathias Bothor).
Jonas Kaufmann (foto: Mathias Bothor).

Jonas is Werther
Met wereldwijde radio-uitzendingen, vertoning in bioscopen overal ter wereld en met niet te vergeten de 3.975 mensen in de Metropolitan Opera in New York krijgt de opera Werther van Jules Massenet een ongekende exposure. Radio 4 brengt de uitvoering in de matinee in New York rechtstreeks, met in de hoofdrollen Jonas Kaufmann en Sophie Koch. Dirigent is Alain Altinoglu.
Radio 4: zaterdag 15 maart om 18.00 u.

Lenneke op de vroege zondag
Le Concert Olympique onder leiding van Jan Caeyers en sopraan Lenneke Ruiten met pianist François-Frédéric Guy staan op de vroege zondag in het Amsterdam Concertgebouw. Radio 4 zendt hun optreden met muziek van Mozart en Beethoven rechtstreeks uit.
Radio 4: zondag 16 maart om 11.00 u.

Weektip

De nalatenschap van Mortier
De dood van Gerard Mortier, op 9 maart jongstleden, gaf een schok in de wereld van opera en muziektheater. Drie voorbeelden van wat hij als intendant tot stand bracht zijn door het online platform Arte Concert bij elkaar gezet. De producties werden alle drie opgenomen in het Teatro Real in Madrid. Heel recent is Alceste van Gluck, met onder anderen Thomas Oliemans. Brokeback Mountain is de opera die Charles Wuorinen componeerde naar het boek en de film. Ivo van Hove deed de regie. De derde productie is Così fan tutte in de regie van Michael Haneke die vorige zomer ging in Madrid. De video’s van de complete opera’s zijn ‘on demand’ te bekijken.
De website van Arte Concert.

Vorig artikel

Overzicht: Operazangers in de passietijd (1)

Volgend artikel

Reisopera herneemt Johannes Passion

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.