BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Nieuwe Arthur in première bij De Munt

De Munt in Brussel brengt op woensdag 19 maart een nieuwe bewerking van Purcells semi-opera King Arthur in première. De eigentijdse versie is gemaakt door Muziektheater Transparant en de Veenfabriek, en wordt uitgevoerd door het Gentse orkest B’Rock en diverse solisten.

Paul Koek ensceneert de nieuwe Arthur in Brussel (foto: Claudia Hansen).
Paul Koek ensceneert de nieuwe Arthur in Brussel (foto: Claudia Hansen).

King Arthur is een semi-opera van Henry Purcell, gecomponeerd op een libretto van de Engelse dichter John Dryden en voor het eerst uitgevoerd in 1691. De Belgische schrijver en dichter Peter Verhelst herschreef het libretto van Dryden en maakte zo een eigentijdse versie van het werk, aangevuld met muziek van tijdgenoten van Purcell.

Verhelst werkte samen met Paul Koek van het Nederlandse muziektheaterensemble de Veenfabriek, dat onlangs bij de Nederlandse Reisopera een nieuwe Fairy Queen maakte. De productie staat in het kader van de 100-jarige herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Verhelst en Koek “gunnen ons een blik op het slagveld als alles voorbij is”, zo beschrijft De Munt. “Deze eigentijdse bewerking doet zonder enige twijfel de politieke draagwijdte en theatrale kracht van dit meesterwerk herleven.”

De productie, getiteld Arthur, wordt uitgevoerd door B’Rock en Cappella Amsterdam onder leiding van George Petrou. De solorollen worden vertolkt door sopranen Elizabeth Cragg en Claron McFadden, tenor Reinoud Van Mechelen en bas-bariton Konstantin Wolff.

De Munt geeft drie voorstellingen, die worden uitgevoerd in de Flagey Studio 4. De voorstellingen zijn onderdeel van het KlaraFestival, dat zaterdag begon. Later dit jaar is de productie te zien bij coproducent Operadagen Rotterdam.

Zie voor meer informatie de website van De Munt.

Vorig artikel

Amsterdams Conservatorium speelt Dido

Volgend artikel

Serie Grote Zangers 2014/2015

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.