BinnenkortNieuws

Wende zingt Tarenskeens Winterreise

Componist Boudewijn Tarenskeen heeft een nieuw werk afgeleverd. Hij schreef nieuwe muziek bij de cyclus Winterreise, op tekst van Wilhelm Müller. Wende Snijders zal de 24 liederen zingen. Half mei is de première in Amsterdam, in januari 2015 volgt de tournee.

Wende Snijders en Gerard Bouwhuis (foto: Ben van Duin)
Wende Snijders en Gerard Bouwhuis
(foto: Ben van Duin).

Voor de cyclus Winterreise componeerde Franz Schubert in de negentiende eeuw 24 liederen. “Wat Hamlet is voor elke acteur, het Nederlands elftal voor een voetballer, is Winterreise voor elke klassieke zanger”, zo zegt Tarenskeen. Bij dit ‘boegbeeld van de recitalkunst’ maakte de componist nieuwe muziek. Wende Snijders voert het uit, begeleid op de piano door Gerard Bouwhuis.

De componist vindt de zangeres de meest authentieke singer-songwriter van Nederland. Ze zong zijn werk al eerder; in 2012 voerde ze met het Nederlands Kamerorkest Tarenskeens versie van Schönbergs monodrama Erwartung uit.

Hij werkt vaker met niet-klassiek geschoolde zangeressen. Voor Klaagliedjes, dat op tekst van Judith Herzberg afgelopen najaar werd uitgevoerd door muziektheater Hollands Diep, betrok Tarenskeen zangeressen als Mathilde Santing en Lucretia van der Vloot bij zijn werk. Nu vroeg hij Wende Snijders.

Snijders was bij de eerste doorloop, afgelopen februari, enthousiast over wat ze hoorde. Ze reageerde: “Ik was erg onder de indruk en verheug me om het op 16 mei te spelen in het Muziekgebouw aan ’t IJ.” In de trailer van de voorstelling zegt Snijders dat Tarenskeen “een onwijs mooi stuk” heeft gemaakt. Ze noemt het een interessante, controversiële bewerking van wat Schubert componeerde.

Dit is de trailer van Winterreise:

De voorstelling van Tarenskeens werk wordt gemaakt door een team met onder anderen dramaturg Janine Brogt en regisseur Gerardjan Rijnders. Die werkten al vaker samen met de componist.

Boudewijn Tarenskeen maakte van Schuberts Winterreise twee delen. In het eerste wordt de zangeres de berg opgejaagd door de pianist, die haar met een flinke zet de afgrond in duwt. Waar ze in deel één niet zichzelf was, maar een “marionet, gebonden aan het regime van de partituur”, vindt ze in deel twee haar geest terug.

Tarenskeens werk is niet alleen een hedendaagse interpretatie van de cyclus Winterreise, het is ook een commentaar op het liedrecital. De maker belooft dat de liederen songs worden, de gedichten lyrics en dat het recital een performance wordt, een “battle tussen zangeres en pianist”.

De wereldpremière van Winterreise is op 16 mei in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. In het nieuwe seizoen zal de productie op tournee gaan door Nederland, beginnend op 3 januari 2015 in Amstelveen.

Zie voor alle informatie de website van Winterreise.

Vorig artikel

Seizoen Semperoper Dresden 2014/2015

Volgend artikel

Ching-Lien Wu nieuwe leider DNO-koor

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.