BinnenkortNieuws

El-Khoury zingt Rusalka bij ZaterdagMatinee

De NTR ZaterdagMatinee voert op 17 mei Dvořáks opera Rusalka uit, met sopraan Joyce El-Khoury in de titelrol en Ladislav Elgr als de prins. James Gaffigan heeft de leiding over het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

Joyce El-Khoury zingt Rusalka.
Joyce El-Khoury zingt Rusalka.

Met Rusalka sluit de ZaterdagMatinee zijn operaserie van dit seizoen af. De sprookjesopera van Dvořák vertelt het verhaal van de nimf Rusalka, die door een prins wordt verleid, vervolgens in de steek wordt gelaten en uiteindelijk wordt verdoemd tot een wereld van halfdode watergeesten.

De melancholieke, lyrische opera van Dvořák, die in zijn muziek aansluiting zocht bij de nationale Tsjechische operamuziek die Smetana had ontwikkeld, is vooral bekend van het ‘lied van de maan’ dat Rusalka in de eerste akte zingt. Maar de ZaterdagMatinee ziet ook parallelen met Wagner, bijvoorbeeld in het gebruik van Leitmotive.

Dvořáks muziek wordt in de concertante opvoering in het Concertgebouw geïnterpreteerd door James Gaffigan, vaste dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Veel van de castleden die onder zijn hoede staan, waren al eens eerder te gast bij de Matinee.

Joyce El-Khoury, vorig jaar nog te zien als Violetta bij De Nationale Opera, zingt de titelrol. Matinee-debutant Ladislav Elgr zingt de prins en bas-bariton Vladimir Baykov is de Watergeest. Mezzosopraan Larissa Diadkova zingt de rol van Jezibaba en Heidi Melton is de vreemde prinses. Verder zijn er optredens van onder anderen Bastiaan Witsenburg en Ilse Eerens.

Rusalka wordt uitgevoerd in de Grote Zaal van het Concertgebouw en begint om 12.30 uur. Het concert wordt live uitgezonden door Radio 4. Zie voor meer informatie en het boeken van tickets de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

'Battle of the countertenors' in Artaserse

Volgend artikel

Reisopera brengt nieuwe versie The News

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.