Binnenkort

Reisopera brengt nieuwe versie The News

De Nederlandse Reisopera brengt vanaf 23 mei vier voorstellingen van The News, een non-fictie opera van ‘avant-popcomponist’ JacobTV (Jacob ter Veldhuis). De opera, over de waan van de dag en de rol van de media in de 21e eeuw, wordt begeleid door het Nederlands Blazers Ensemble.

Componist Jacob ter Veldhuis (foto: Bram Tackenvogel).
Componist Jacob ter Veldhuis (foto: Bram Tackenvogel).

The News is een “oneindig” project van JacobTV, zoals hij het zelf op zijn website formuleert. JacobTV past zijn opera, een mix van live muziek en videofragmenten uit het nieuws, telkens aan de actualiteit van het land waar het opgevoerd wordt aan.

“In The News wil ik letterlijk en figuurlijk de stemmen en gezichten van het nieuws uitvergroten, om zo in te zoomen op de betekenis van woorden, gedachten en gevoelens van onze tijd”, zegt JacobTV over zijn werk. “Niets is wat het lijkt, alles is gemanipuleerd – nieuws is infotainment, is vermaak geworden.”

De opera was in 2011 voor het eerst als instrumentale versie te horen, uitgevoerd door Clazz Ensemble, en werd in 2012 in een vocale ‘US Edition’ in Chicago opgevoerd. Later volgden voorstellingen in Rome, Hamburg en New York en nu zet de Nederlandse Reisopera het als laatste productie van zijn seizoen op het toneel.

The News speelt zich af in een televisiestudio, een ‘newsroom’. Twee presentatrices brengen daar het nieuws, met een stage manager als ‘de Grote Roerganger’. Die presentatrices worden bij de Reisopera vertolkt door mezzosopraan Nora Fischer en vocalist LOIRE (Lori Cotler). De stage manager wordt gespeeld door de jonge acteur Majd Mardo.

De productie wordt geregisseerd en ontworpen door Xander Straat, die eerder Candide, Il segreto di Susanna en OperaGala ensceneerde bij de Reisopera. Straat laat in zijn ‘Opera Edition’ van het werk zien hoe nieuws verwordt tot vermaak en hoe het zicht op de realiteit vervaagt.

Het Nederlands Blazers Ensemble, dat ook in OperaGala te horen was en volgens de Reisopera “het meest avontuurlijke ensemble van Nederland” is, begeleidt de voorstellingen.

In het kader van The News organiseert de Reisopera een bijzonder educatieproject, waarin 125 leerlingen uit Enschede hun eigen versie van The News maken.

The News gaat op 23 mei in het Wilminktheater in Enschede in première en is daarna nog te zien op 31 mei (Odeon De Spiegel, Zwolle), 2 juni (Paradiso, Amsterdam) en 5 juni (Theater aan het Vrijthof, Maastricht). Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Reisopera.

Op YouTube is een speellijst met korte fragmenten uit The News te vinden. Zie verder hieronder een trailer:

THE NEWS trailer 2013 from JacobTV on Vimeo.

Vorig artikel

El-Khoury zingt Rusalka bij ZaterdagMatinee

Volgend artikel

Royal Opera House streamt gratis Traviata

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.