Home » Binnenkort, Buitenland

Seizoen Deutsche Oper am Rhein 2014/2015

Düsseldorf/Duisburg13 mei 2014 1 reactie

De Deutsche Oper am Rhein brengt komend seizoen acht nieuwe producties en zestien reprises op de planken in zijn speelplaatsen Düsseldorf en Duisburg. Het seizoen opent met de succesvolle Zauberflöte-productie van Barrie Kosky en bevat naast de nodige andere klassiekers ook onbekender werk van onder anderen Arnecke en Vollmer.

Deutsche Oper am Rhein 2014 2015De Deutsche Oper am Rhein programmeert twee belangrijke operahuizen in Noordrijn-Westfalen: het Opernhaus Düsseldorf (ruim 1.300 plaatsen) en het Theater Duisburg (ruim 1.100 plaatsen). Veel producties van het operagezelschap zijn in beide huizen te zien, sommige alleen in Düsseldorf of alleen in Duisburg.

Zo zag Duisburg dit seizoen al de succesvolle productie van Die Zauberflöte van Barrie Kosky en Suzanne Andrade, terwijl Düsseldorf die enscenering pas bij de opening van seizoen 2014/2015 kan bewonderen. Marc Piollet leidt dan de productie, met onder anderen Anke Krabbe, Jussi Myllys en Richard Sveda in de hoofdrollen.

Na Zauberflöte volgen nog zeven operapremières: drie alleen in Düsseldorf, twee alleen in Duisburg en twee in beide huizen. De jarige Richard Strauss wordt getrakteerd op een nieuwe productie van Ariadne auf Naxos, uit het ijzeren repertoire worden Aida, Werther en L’elisir d’amore opnieuw geënsceneerd en verder zijn er producties van Die Zirkusprinzessin van Kálmán en De Vuurengel van Prokofjev. Ook gaat een nieuwe, grootschalige kinderopera in première: Ronja Räubertochter van Jörn Arnecke.

Naast deze nieuwe producties zijn er zestien reprises, onder meer van La Traviata, Tosca, Der fliegende Holländer, Von Mädchen, das nicht schlafen wollte (Marius Felix Lange), Hänsel und Gretel, Gegen die Wand (Ludger Vollmer), Die Csárdásfürstin (Kálmán), Il trittico, Lohengrin, Don Giovanni en Xerxes.

Een frequente gast onder de regisseurs is Dietrich Hilsdorf, die naast de nieuwe Ariadne auf Naxos ook terugkeert met zijn Tosca en Il trittico. Een andere opvallende regisseursnaam is die van Stefan Herheim (verantwoordelijk voor Jevgeni Onjegin bij De Nationale Opera in 2011), die Xerxes van Händel ensceneert, met countertenor Valer Sabadus in de titelrol.

De producties van de Deutsche Oper am Rhein worden in de regel bezet met zangers uit het huisensemble. Eén van hen is, sinds vorig seizoen, sopraan Linda Watson, die komend seizoen de Strauss-rollen van Ariadne en de Marschallin voor haar rekening zal nemen.

Eén van de gastzangers komend seizoen is de Nederlandse sopraan Barbara Haveman, die in mei en juni 2015 haar vertolking van Amelia in Stein Winges productie van Un ballo in maschera driemaal herhaalt in het Theater Duisburg.

De volledige seizoensprogrammering is te vinden op de website van de Deutsche Oper am Rhein.

door

1 reactie »

  • Jan de Jong zei:

    Let op: Xerxes van Händel is “in deutscher Sprache” en daarin heeft Händel het beslist niet geschreven. Enkele aria’s (waaronder Ombra mai fu) worden dan wel weer in het Italiaans gezongen. Ik heb persoonlijk de voorkeur om het geheel in Italiaans te horen.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.