AchtergrondBinnenkortBuitenland

Hampson maakt radioserie rond het lied

Thomas Hampson begint met zijn Hampsong Foundation een nieuw, bijzonder radioproject: Song: Mirror of the World. In de serie wordt het klassieke lied belicht als ‘spiegel’ van de cultuur waarin het ontstond. Het project moet in oktober van start gaan en zal via de website van radiozender WFMT wereldwijd beluisterbaar zijn.

Thomas Hampson (foto: Dario Acosta).
Thomas Hampson (foto: Dario Acosta).

De wereldberoemde bariton Thomas Hampson zet zich sinds 2003 via zijn Hampsong Foundation actief in voor de ondersteuning en verspreiding van de liedkunst, vanuit de overtuiging dat de poëzie en muziek van klassieke liederen (‘art songs’) heel veel te zeggen hebben over culturen, en daardoor het begrip tussen culturen kunnen versterken. De inzet van nieuwe media is een speerpunt van Hampsong.

Eén van de grootste projecten die Thomas Hampson heeft opgezet is Song of America, een voortdurend verder ontwikkelend initiatief om het Amerikaanse liedrepertoire onder de aandacht te brengen. Van Song of America maakte Hampson in 2011 een dertiendelige serie bij radiozender WFMT in Chicago (volledig terug te luisteren op de website van de Hampsong Foundation).

Bij WFMT wil Hampson nu het nieuwe project Song: Mirror of the World creëren. “De serie benadert op brede, academische wijze de rol van het lied in de samenleving en zijn relatie met culturele bewegingen, historische evenementen en de menselijke ervaring, met een speciale focus op crossculturele dialogen binnen het Europese continent en tussen Europa en de Verenigde Staten”, zo beschrijft Hampson het zelf.

De serie moet vanaf oktober worden uitgezonden bij WFMT, maar daarvoor moet eerst de financiering rondkomen. Hampson heeft daarvoor een crowdfundingactie opgezet via IndieGogo. Die actie loopt tot en met 31 mei.

De radioserie zal, net als Song of America, volledig en kostenloos online te beluisteren zijn. Zie voor meer informatie de projectpagina van Mirror of the World op IndieGogo.

Hieronder prijst Hampson zijn project aan:

Introduction to our IndieGogo Campaign from The Hampsong Foundation on Vimeo.

Vorig artikel

Gens geeft Frans recital in Muziekgebouw

Volgend artikel

Cora Burggraaf: terug naar het kleine

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.