BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opera Vlaanderen maakt nieuwe Giovanni

Guy Joosten sluit het seizoen van Opera Vlaanderen af met een nieuwe enscenering van Mozarts Don Giovanni. De productie is te zien in Gent en zal volgend jaar als onderdeel van een volledige Da Ponte-cyclus in Antwerpen worden opgevoerd. Iain Paterson zingt de hoofdrol van vrouwenversierder Don Giovanni.

Don Giovanni Vlaamse OperaTwintig jaar geleden maakte Guy Joosten, in de beginperiode van zijn carrière als regisseur, een regie van Don Giovanni. Nu neemt hij bij Opera Vlaanderen het werk van componist Wolfgang Amadeus Mozart en librettist Lorenzo da Ponte opnieuw onder handen.

“De duistere kant is gebleven”, vertelt Joosten. “Wat Don Giovanni drijft, verdraagt geen daglicht. Dat maakt deze figuur ook zo ideaal als theatermythe. In het theater is er geen natuurlijk daglicht, noch een natuurlijk dagverloop, het is de kunstenaar die ingrijpt die de realiteit schept. Dat doet Don Giovanni ook. Pas in zijn schaduw lichten de andere personages op.”

De nieuwe productie van Don Giovanni wordt geleid door Alexander Joel, die eerder Don Carlos, Die Frau ohne Schatten en La forza del destino dirigeerde bij Opera Vlaanderen.

Joel leidt het Symfonisch Orkest en Koor Opera Vlaanderen en een cast met bovenaan het affiche de Schot Iain Paterson als Don Giovanni. De Brit Alistair Miles staat naast hem als Leporello en de dames Burçu Uyar, Karine Babajanyan en Tineke Van Ingelgem vertolken achtereenvolgens Donna Anna, Donna Elvira en Zerlina.

Magnus Staveland zingt de tenorpartij van Don Ottavio en Tijl Faveyts is Masetto. Jaco Huijpen is tot slot de Commendatore.

Don Giovanni is van 11 tot en met 29 juni te zien in de Opera Gent. Van 17 maart tot en met 2 april 2015 komt de productie ook naar de Opera Antwerpen, als tweede deel in de volledige Da Ponte-cyclus die Opera Vlaanderen volgend seizoen op het toneel zet.

Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Vorig artikel

Opera in de media: week 23

Volgend artikel

Hwang wint Koningin Elisabethwedstrijd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.