Binnenkort

Opera in de media: week 23

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 23 (31 mei – 6 juni 2014) onder meer aandacht voor de radio-uitzending van The News van JacobTV en de tv-uitzending van een eerdere versie van die opera.

Video

Koningin Elisabethwedstrijd
De Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel nadert zijn einde, met op zaterdag de grote finale. De Vlaamse zender OP12 zendt de slotavond, met een prijzenregen voor de winnaars, rechtstreeks uit.
OP12: zaterdag 31 mei om 20.00 u.

Impressie Elisabethwedstrijd
Canvas geeft op zondagavond een impressie van de dan net afgesloten Koning Elisabethwedstrijd voor zang. Er wordt teruggekeken op de finaleweek die leidde tot de finaleavond.
Canvas: zondag 1 juni om 21.05 u.

Scène uit The News (foto: Marco Borggreve / Nederlandse Reisopera 2014).
Scène uit The News (foto: Marco Borggreve / Nederlandse Reisopera 2014).

BravaNL met The News
De non-fictie opera The News van JacobTV werd vorig jaar vastgelegd in de speciale Peace Editie ter gelegenheid van 300 jaar Vrede van Utrecht. Die versie werd uitgevoerd met medewerking van het Nederlands Blazers Ensemble. BravaNL zendt de Peace Editie uit.
BravaNL: vrijdag 6 juni om 20.52 u.

Audio

JacobTV op de radio
NTR Opera Live zendt op zaterdag The News uit. De Nederlandse Reisopera toert momenteel door Nederland met de opera van JacobTV en verandert komende maandag zelfs het Amsterdamse Paradiso van een poptempel in een operatempel voor de hedendaagse klanken en beelden van het werk. In de uitzending hoort u onder anderen de zangeressen LOIRE en Nora Fischer. Het Nederlands Blazersensemble begeleidt.
Radio 4: zaterdag 31 mei om 18.50 u.

Ferruccio Furlanetto (foto: Igor Sakharov).
Ferruccio Furlanetto (foto: Igor Sakharov).

Atilla in San Francisco
De wekelijkse opera-avond op BBC 3 is deze week gewijd aan Atilla van Giuseppe Verdi. De opname komt – ongebruikelijkerwijs – van de San Francisco Opera. Daar werd Verdi’s werk in 2012 opgenomen. Het orkest en koor staan onder leiding van Nicola Luisotti. De solisten zijn onder anderen Ferruccio Furlanetto, Lucrecia Garcia en Diego Torre.
BBC 3 Radio: maandag 2 juni om 20.30 u.

Spinoza in Vredenburg
In de Vrijdag van Vredenburg klinkt een nieuw werk van componist Wim Laman. Een stelling van de filosoof Spinoza ligt ten grondslag aan het werk. Vocaal werkt sopraan Katrien Baerts mee. Zij zal, ook rond het thema Spinoza, in het najaar optreden in de opera die Theo Loevendie over de filosoof schrijft en die in oktober in première gaat bij de NTR ZaterdagMatinee. Antony Hermus dirigeert het Radio Filharmonish Orkest en het Groot Omroepkoor.
Radio 4: vrijdag 6 juni om 20.00 u.

Weektip

Afgelopen week gaf Henk Neven een recital in Wigmore Hall in Londen, met een dag later een onvoorziene herhaling van dat concert in Amsterdam. De bariton was de afgelopen weken ook in Rouen voor de rol van Aenaes in Dido and Aeneas van Henry Purcell, bij de Opéra de Rouen. Die voorstelling reist in juni nog naar het operatheater van Versailles en werd eerder al voor de tv opgenomen. Op Culturebox is de nogal spectaculaire enscenering van Cécile Roussat en Julien Lubek terug te zien. Vincent Dumestre stond voor het orkest.
Website Culturebox

Vorig artikel

Neven wekt nobele fantast tot leven

Volgend artikel

Opera Vlaanderen maakt nieuwe Giovanni

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. Leen Roetman
  31 mei 2014 at 00:02

  De belangrijkste live-stream komt zaterdag 31 mei uit München (19.30) , Barbara Hannigan in een spraakmakende productie van Die Soldaten http://www.bayerische.staatsoper.de/tv/

 2. Leen Roetman
  31 mei 2014 at 00:06
 3. kersten
  2 juni 2014 at 10:46

  Zondagavond heb ik n i e t s kunnen vinden op de website van Volkskrant of NRC over de Elisabethwedstrijd…

 4. kersten
  2 juni 2014 at 11:07

  Sorry, wellicht zou dat zaterdagavond na de uitslag wél het geval hebben kunnen zijn.