BinnenkortNieuws

Hermus leidt première Requiem Songs

De Nederlandse dirigent Antony Hermus leidt op vrijdagavond 6 juni de wereldpremière van het nieuwe werk Requiem Songs van componist Wim Laman in het slotconcert van De Vrijdag van Vredenburg in Utrecht. Katrien Baerts en Detlef Roth zingen de solopartijen.

Antony Hermus.
Antony Hermus.

De Vrijdag van Vredenburg sluit met de wereldpremière van de Requiem Songs zijn seizoen af. Tevens is het de allerlaatste keer dat de serie te gast is in Vredenburg Leidsche Rijn. Vanaf volgend seizoen worden de concerten van de serie gegeven in het geheel vernieuwde muziekcentrum TivoliVredenburg, ook in Utrecht.

Het slotconcert wordt verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Antony Hermus, de Generalmusikdirektor van het Anhaltisches Theater in Dessau. Het koor wordt ingestudeerd door Klaas Stok.

Het concert opent met het korte Elegischer Gesang van Beethoven, een werk voor vierstemming ensemble en strijkers. Daarna klinkt Tot und Verklärung van Richard Strauss, een symfonisch gedicht.

Na de pauze gaan de Requiem Songs van Wim Laman (1946) in wereldpremière. Laman combineert in zijn nieuwe werk vier teksten uit de Latijnse requiemtekst met poëzie van Petrarca, Novalis en Thomas. Uitgangspunt is een stelling van Spinoza: “De vrije mens denkt aan niets minder dan aan de dood; zijn wijsheid bestaat niet in bepeinzing van de dood, maar van het leven.”

De solopartijen in de Requiem Songs worden gezongen door sopraan Katrien Baerts en bariton Detlef Roth.

Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden op Radio 4 en is later ook terug te luisteren via www.radio4.nl. Zie voor meer informatie de website van De Vrijdag van Vredenburg.

Vorig artikel

Twaalfhoven, Benali maken opera rond Syrië

Volgend artikel

'Absolute operahits' in de Rode Hoed

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.