BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Luik brengt Rossini’s opera buffa La Gazzetta

De Opéra Royal de Wallonie sluit zijn seizoen af met de opera buffa La Gazzetta van Gioachino Rossini. Het is de eerste keer dat het werk in België wordt opgevoerd. De Nederlandse dirigent Jan Schultsz dirigent, de Luikse artistiek leider Stefano Mazzonis di Pralafera regisseert.

Gioachino Rossini's opera La Gazzetta was nog niet eerder in België te zien.
Gioachino Rossini’s opera La Gazzetta was nog niet eerder in België te zien.

La Gazzetta (de krant) gaat over Don Pomponio en zijn dochter Lisetta en Anselmo en zijn dochter Doralice. Het gezelschap arriveert in een herberg in Parijs, waar Pomponio door middel van een advertentie in een krant zijn dochter Lisetta probeert uit te huwelijken. Lisetta beleeft ondertussen echter een romance met Filippo, terwijl Doralice valt voor de wereldreiziger Alberto. Na veel misverstanden laat Pomponio uiteindelijk zijn dochter haar hart volgen.

La Gazzetta ging in 1816 in première in Napels. Een lang leven was het werk echter niet beschoren. Na een paar voorstellingen in Napels verdween de opera van het toneel en keerde slechts sporadisch terug.

Het operahuis in Luik geeft het komische werk zijn Belgische première en voert daarbij voor het eerst de volledige partituur (inclusief een recent gevonden kwintet) op. De uitvoering staat onder leiding van de Nederlandse dirigent Jan Schultsz, die met name buiten Nederland actief is als maestro, pianist, liedbegeleider en festivaldirecteur.

In de regie van Stefano Mazzonis di Pralafera zingt Cinzia Forte de rol van Lisetta en is Enrico Marabelli Don Pomponio. Julie Bailly vertolkt Doralice, Jacques Calatayud is Anselmo en Edgardo Rocha zingt Alberto.

La Gazzetta wordt van 20 tot en met 28 juni vijf keer opgevoerd in Luik. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

YouTube-portret: Richard Strauss

Volgend artikel

Opera Zuid houdt 8e Opera op de Parade

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.