Binnenkort

Opera in de media: week 28

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 28 (5 – 11 juli 2014) onder meer aandacht voor Die Zauberflöte vanuit Aix-en-Provence en voor het Britse lied op de radio.

Video

Dirigent Robin Ticciati (foto: Marco Borggreve).
Dirigent Robin Ticciati (foto: Marco Borggreve).

Le nozze in Glyndebourne
De productie die het Glyndebourne Festival in 2012 bracht van Mozarts Le nozze di Figaro is te zien bij Mezzo. Het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van Robin Ticciati zat in de bak en Michael Grandage verzorgde de regie. In de belangrijkste rollen ziet u Vito Priante als Figaro, Lydia Teuscher als Susanna en Sally Matthews als de gravin.
Mezzo: zondag 6 juli om 17.00 u.

Carmen in Italië
Het tweede Duitse net brengt op zondagavond een recente opname uit de arena van Verona, die al eerder via andere kanalen te zien was. De opera Carmen van Bizet werd recent in Verona uitgevoerd onder muzikale leiding van Henrik Nánási. De solisten waren Ekaterina Semenchuck als Carmen, Irina Lungu als Micaela en Carlo Ventre als Don José. Voor wie niets boven ‘live’ gaat: Carmen is binnenkort in Haarlem te zien, op 11 en 12 juli. ‘Opera aan het Spaarne’ brengt dan een uitvoering van Carmen met bekende Nederlandse zangers.
ZDF: zondag 6 juli om 22.00 u.

De Glyndebourne-productie van Don Giovanni is ook op dvd uitgebracht.
De Glyndebourne-productie van Don Giovanni is ook op dvd uitgebracht.

Don Giovanni
Nog meer Glyndebourne-historie brengt Mezzo met Don Giovanni van Mozart in een regie door Jonathan Kent. Gerald Finley zingt de rol van Don Giovanni, zijn knecht Leporello wordt gezongen door Luca Pisaroni. De Italiaan, die in Amsterdam in twee van de drie Mozart/Da Ponte-opera’s optrad – maar net niet in Don Giovanni – komt in oktober terug naar onze hoofdstad met een liedrecital. Kate Royal zingt Donna Elvira en Guido Loconsolo de rol van Masetto.
Mezzo: dinsdag 8 juli om 20.30 u.

Zauberflöte in de Provence
De recente, succesvolle productie van De Nationale Opera van Mozarts Die Zauberflöte werd gecoproduceerd met onder meer het festival van Aix-en-Provence. Daar is deze zomer de regie van Simon McBurney te zien. In Aix speelt het Freiburger Barockorchester onder Pablo Heras-Casado en zingt Kathryn Lewek de rol van de Königin der Nacht. De Nederlandse bariton Thomas Oliemans zingt in een aantal uitvoeringen de rol van Papageno – net als in Amsterdam – maar op de avond van de live-uitzending is dat Josef Wagner. Sprecher Maarten Koningsberger is wel van de partij, evenals Elmar Gilbertsson.
Arte: woensdag 9 juli om 20.15 u.

IVC-aanloop bij BravaNL
In het tweede programma uit een serie over het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch zijn impressies van de voorselecties te zien en wordt Nelly Miricioiu geïnterviewd. Het programma toont beelden van de voorrondes in Den Bosch en fragmenten uit de finale van 2008 met het Brabants Orkest onder leiding van Enrico Delamboye.
BravaNL: donderdag 10 juli om 18.44 u.

Aida in de Bastille
Aida van Giuseppe Verdi werd afgelopen herfst in Parijs op de planken gebracht door het koor en orkest van de Opéra national de Paris onder leiding van Philippe Jordan. In de regie van Olivier Py werkten namen mee als Carlo Cigni, Marcelo Alvarez en Roberto Scandiuzzi. De uitvoeringen vonden plaats in de Opéra Bastille, het moderne operatheater van Parijs.
Mezzo: vrijdag 11 juni om 17.00 u.

Audio

Laura Aikin (foto: Aline Castejon).
Laura Aikin (foto: Aline Castejon).

Zeldzame Gluck
Afgelopen week, op 2 juli, was het driehonderd jaar geleden dat componist Christoph Willibald Ritter von Gluck werd geboren. De Duitse radio viert dat met de uitzending van een minder bekend werk; één van zijn tientallen opera’s die niet tot het rijtje ‘hervormingsopera’s behoren. De WDR spreekt bij deze La Clemenza di Tito van een “Opernrarität”. In een opname van jongstleden november, gemaakt in Leverkusen, hoort u als Tito de tenor Rainer Trost, als Vitellia de sopraan Laura Aikin en als Sesto de sopraan Raffaela Milanesi. Het ensemble l’Arte del mondo werd gedirigeerd door Werner Ehrhardt.
WDR 3 radio: zondag 6 juli om 20.05 u.

Wagner live in Leeds
Opera North trotseert de warmte en de vermoeidheid van het seizoenseinde met Wagners Götterdämmerung, die semiscenisch op vier plaatsen in het noorden van Engeland wordt opgevoerd. Vanuit de Townhall in Leeds zendt de BBC-radio de laatste van de vier Ring-delen uit. In Leeds zingen mezzosopraan Susan Bickley als Waltraute, sopraan Alwyn Mellor als Brünnhilde en Mati Turi als Siegfried. De tenor zong de rol van Siegfried ook in Enschede, bij de Nederlandse Reisopera.
BBC Radio 3: maandag 7 juli om 18.30 u.

Pärt en Taverner in Cheltenham
De serie Zomeravondconcerten op Radio 4 heeft een parallel programma met BBC 3 vanavond. Beide zenders brengen het optreden van de BBC Singers, het Hilliard Ensemble en het Carducci String Quartet onder leiding van David Hill in werken van Arvo Pärt (Stabat Mater en Miserere) en John Tavener (Ikon of Light). Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit Tewkesbury Abbey in Cheltenham.
Radio 4: woensdag 9 juli om 20.00 u.

Weektip

Benjamin Hulett.
Benjamin Hulett.

Brits lied live
Hier en daar zijn in Nederland in de muziekprogrammering verwijzingen naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden begon. In de ons omringende landen is er meer aandacht, zoals in Groot-Brittannië. De BBC brengt een uitzending vanuit de St. Lawrence’s Church in Shaw’s Corner, met muziek van twee generaties Britse componisten die door de Eerste Wereldoorlog beïnvloed zijn.

Tenor Benjamin Hulett zingt, begeleid door pianist Christopher Glynn, liederen van onder anderen Sommervell en Butterworth. Onder meer staat diens ‘When I was One and Twenty’ uit de cyclus A Shropshire Lad op het programma. Samen met violiste Elena Urioste zingt Benjamin Hulett daarna 2 Folksongs for voice and violin van Ivor Gurney.
BBC Radio 3: zondag 6 juli om 20.30 u.

Vorig artikel

Deelnemers 50e editie IVC bekendgemaakt

Volgend artikel

Haarlems Koor Lokaal brengt Carmen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.