BinnenkortNieuws

Jelinek schrijft ‘vervolg’ Ring

Eind augustus verschijnt het nieuwe boek van Elfriede Jelinek. In Rijngoud trekt de Oostenrijkse schrijfster de gebeurtenissen in Richard Wagners operacyclus Der Ring des Nibelungen door naar de huidige tijd. Kernthema’s van de roman zijn de hebzucht en inhaligheid van de mens.

rijngoud2Het vertrekpunt in de nieuwe roman van Elfriede Jelinek is de dialoog tussen Wotan en zijn lievelingsdochter Brünnhilde in het derde tafereel van Die Walküre. Maar Jelinek gaat daar verder, richting deze tijd. Het zit – zo vindt de Oostenrijkse schrijfster- bepaald niet goed tussen de burgers, de banken en het geld. Maar volgens haar is de hedendaagse graaicultuur, waarin alles draait om geld en goud, niet nieuw: de macht van het goud strekt zich uit van de strijd om de Nibelungenschat in de mythologische voortijd via Karl Marx’ Das Kapital tot aan de huidige bankencrisis.

Elfriede Jelinek (1946) is geboren in Oostenrijk. Ze is een veelgeprezen auteur van romans en toneelstukken. Door haar felle kritiek op de kapitalistische samenleving wordt ze wel vergeleken met haar landgenoot Thomas Bernhard.

Voor haar boeken en toneelstukken ontving ze onder meer de Georg Büchner-prijs, de Franz Kafka-prijs en in 2004 de Nobelprijs voor Literatuur. In het juryrapport werd ze geprezen om hoe ze met “buitengewone taalkundige ijver het absurde onthulde van de maatschappelijke clichés en hun onderdrukkende kracht”.

Haar laatste boek, Neid uit 2008, staat integraal op haar website. Daar staan ook aantekeningen, artikelen en teksten, onder meer over Schubert en opera.

Rijngoud verschijnt eind augustus bij uitgeverij Querido in een vertaling van Inge Arteel.

Vorig artikel

Dampende Opera meets the blues

Volgend artikel

Opera på Skäret: uit het juiste hout gesneden

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.