AchtergrondBinnenkortFeatured

De agenda van: Olivia Vermeulen

Het is nog volop vakantie, maar seizoen 2014/2015 kondigt zich alweer aan. De komende weken duiken we geregeld in de agenda van bekende namen, om u alvast een blik te gunnen op hun plannen en projecten. Deze keer: Olivia Vermeulen.

Olivia Vermeulen (foto: Felix Broede).
Olivia Vermeulen (foto: Felix Broede).

De Nederlandse mezzosopraan Olivia Vermeulen is in eigen land vooral bekend van optredens in het Concertgebouw (bij de NTR ZaterdagMatinee) en van haar debuut bij De Nationale Opera in 2013, als Smeraldine in L’amour des trois oranges. Verder speelt de carrière van de zangeres zich vooral in het buitenland af.

Vermeulen vertrok al op jonge leeftijd naar Berlijn, waar ze inmiddels meer dan tien jaar woont. Ze studeerde er aan de Universität der Künste en zette als lid van de studio van de Komische Oper Berlin haar eerste stappen op het professionele operatoneel. Later bouwde ze er een intensieve samenwerking op met de Lautten Compagney, waarmee ze ook een opname voor Sony maakte.

De mezzosopraan timmert flink aan de weg, getuige ook haar agenda voor 2014/2015. Dat seizoen voert haar de hele wereld over, met opvallend veel optredens in het Verre Oosten. Over haar successen zei Vermeulen in een eerder interview met Place de l’Opera: “Je bent op het juiste moment op de juiste plek, zo gaat het vaak. Maar ik denk ook dat mijn doorzettingsvermogen ermee te maken heeft. Ik ben wel van het doordrammen, zo probeer ik op mijn manier verder te komen op mijn weg.”

Vermeulens seizoen 2014/2015 begint niet op een toneel of podium, maar in de studio. In samenwerking met SWR Radio maakt ze van 22 tot en met 25 september een opname van liederen en duetten van Chopin, Viardot en Bordèse. Ze doet dat met sopraan Lydia Teuscher, tenor Karol Kozlowski en bariton Andreas Schmidt, onder pianobegeleiding van Wolfgang Brunner.

Ruim een maand later kan ze zich dan wel in haar concertjurk kleden, voor een recital in Schloss Meyenburg, in het noorden van Duitsland. Ze zingt daar werken van Reinhard Keiser, begeleid door Capella Orlandi Bremen.

Een paar dagen later kruipt ze alweer de studio in, voor een opname van de 5 Lieder für Barbara van Georg Kreisler. Andreas Reiner (viool) en Sherri Jones (piano) begeleiden. De registratie wordt verzorgd door WERGO en RBB.

In december zingt Vermeulen in haar eerste operaproductie van het seizoen: Le nozze di Figaro met het ‘Aix-en-Provence Festival on tour’. De reis voert helemaal naar Bahrain, waar de opera van Mozart op 5 en 7 december wordt uitgevoerd in het Bahrain National Theater. Vermeulen zingt de rol van Cherubino, onder leiding van Andreas Spering.

Hieronder zingt Vermeulen de bekende Cherubino-aria ‘Voi che sapete’, in een productie van de Potsdamer Winteroper in 2011.

Op 14 december is Vermeulen in Amsterdam voor het eerste van haar twee optredens in het Concertgebouw dit seizoen. Ze zingt de mezzorol in het Weihnachtsoratorium van Bach. De Akademie für Alte Musik Berlin speelt Bachs muziek, geleid door Martin Lehmann. Andere solisten zijn Joanne Lunn, James Gilchrist en Konstantin Wolff.

Bij het Orchester der Klang Verwaltung zingt Vermeulen op 23 december hetzelfde oratorium van Bach, dan in de Philharmonie am Gasteig in München. Daar staat ze onder leiding van Enoch zu Guttenberg.

Met een Zauberflöte-productie in Boedapest zingt Vermeulen van 7 tot en met 11 maart haar tweede Mozart-opera van het seizoen. Ze vertolkt de rol van Zweite Dame, naast Lenneke Ruiten als Erste Dame en Barbara Kozelj als Dritte Dame. Ivan Fischer leidt het Budapest Festival Orchestra. De drie voorstellingen zijn in het Palace of Arts van de Hongaarse hoofdstad.

Met dezelfde productie gaat Vermeulen later die maand op tour naar Abu Dhabi. Daar wordt de Mozart-opera op 28 en 30 maart uitgevoerd. Voor vertrek geeft de mezzo echter nog een recital in Keulen, samen met gitarist Wulfin Lieske. Dat concert wordt uitgezonden door WDR3 Radio.

Vanaf Abu Dhabi kan Vermeulen direct doorreizen naar Tokyo, waar ze op 3 april met het Bach Collegium Japan en dirigent Masaaki Suzuki de Matthaüs-Passion uitvoert. Twee dagen later is er ook nog een uitvoering in het Japanse Saitama.

Vermeulen keert tegen het einde van het seizoen terug naar haar geboortegrond. Op 10 mei geeft ze ’s morgens een moederdagrecital in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze stelde daarvoor een programma samen rond sterke vrouwen, zinnelijke vrouwen en bedrogen vrouwen. Ze wordt begeleid door Jan Philip Schulze. Het recital wordt live uitgezonden door Radio 4.

Na dit recital begint voor Vermeulen de tijd van zomerfestivals. Ze zal onder meer te zien zijn bij de Kissinger Sommer in Bas Kissingen en op de Herrenchiemseefestspiele.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Olivia Vermeulen.

Vorig artikel

Van Sandwijk wint Grachtenfestivalprijs

Volgend artikel

Lenneke Ruiten stoot door naar de top

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.