Nieuws

Van Sandwijk wint Grachtenfestivalprijs

Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk heeft de Grachtenfestivalprijs 2014 gewonnen. Ze kreeg de prijs woensdagavond uitgereikt in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. De jury, bestaande uit drie dagbladjournalisten, verkoos Van Sandwijk boven de vier andere genomineerden.

Van Sandwijk ontvangt de Grachtenfestivalprijs (foto: Jeroen van Zijp).
Van Sandwijk ontvangt de Grachtenfestivalprijs (foto: Jeroen van Zijp).

Van Sandwijk is met het winnen van de jaarlijkse festivalprijs direct gekroond tot ‘artist-in-residence’ van het Grachtenfestival van volgend jaar. Ook krijgt ze een optreden in het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg.

De Grachtenfestivalprijs wordt uitgereikt aan een jonge musicus of jong ensemble aan het begin van een veelbelovende internationale carrière. De vijf genomineerden van dit jaar werden geselecteerd door klassiekemuziekjournalisten en -recensenten. Drie van hen – Biëlla Luttmer, Frederike Berntsen en Peter van der Lint – namen zitting in de jury die woensdagavond de winnaar koos.

Naast Rosanne van Sandwijk waren genomineerd: het Dudok Kwartet, pianiste Olga Pashchenko, violiste Rosanne Philippens en altvioliste Dana Zemtsov. Volgens juryvoorzitter Biëlla Luttmer waren zij allemaal ‘winnaarwaardig’, maar Van Sandwijk maakte de meeste indruk. “Rosanne stond boven de materie, dicht bij zichzelf en heeft een gigantische ontwikkeling doorgemaakt het afgelopen jaar”, aldus Luttmer.

Van Sandwijk studeerde in Rotterdam en was in 2010 finaliste en prijswinnares bij het Internationaal Vocalisten Concours. Sinds 2013 is ze ensembelid van het operahuis van Kiel in Duitsland. Van 23 tot en met 30 augustus is de mezzosopraan op tournee met Così fan tutte bij het Orkest van de Achttiende Eeuw, een productie die in Nederland te zien is in Haarlem, Bloemendaal en Amsterdam.

Vorig artikel

Mozart, Stravinsky vinden elkaar in Santa Fe

Volgend artikel

De agenda van: Olivia Vermeulen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.